Αλμυρά

Μακαρόνια με κιμά

Μακαρόνια με κιμά

Ο δικός μου – ή μάλλον της γιαγιάς  μου- ο  τρόπος…

Όχι δεν είναι bolognese . Δεν έχει καρότα, σέλινο, μπέικον,  δάφνες και πολλά μπαχάρια. Είναι η απλή ελληνική μακαρονάδα με κιμά , η εύκολη λύση των μαμάδων, το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων παιδιών. Τώρα το θεωρούμε πρόχειρο, καθημερινό φαγητό. Παλιότερα, όταν τα κρεατικά ήταν σπάνια στο τραπέζι  λόγω ανέχειας, η μακαρονάδα με κιμά ήταν από τα  περιζήτητα πιάτα.
Μακαρόνια με κιμά
Εμείς οι κρητικοί έχουμε κι ένα λόγο παραπάνω να την αγαπούμε. Είναι το φαγητό που διαλέγουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες όταν  χρησιμοποιούν το καράβι στο πήγαινε-έλα από την Κρήτη στον Πειραιά!  Έχει περάσει στο μυαλό μας από τους παλιούς -τότε που την είχαν περιζήτητη όπως έλεγα πριν-  ότι η καραβίσια μακαρονάδα είναι η νοστιμότερη και έτσι αρκετοί από μας την επιλέγουμε για καραβίσιο δείπνο ακόμη.
Μακαρόνια με κιμά
Δεν ξέρω τι γίνεται τώρα, αλλά στη δική μου γενιά  όσοι από τους φοιτητές τρώγαμε στο καράβι ανεβαίνοντας (στο κατέβασμα ελάχιστοι είχαν χαρτζιλίκι για δείπνο)  προτιμούσαμε μακαρόνια με κιμά! Πλούσιο και χορταστικό πιάτο. Το διαλέγουμε ακόμη και η αλήθεια είναι ότι ακόμη το φτιάχνουν πολύ νόστιμο!
Θυμάμαι βέβαια  και τις περίφημες μακαρονάδες με κιμά που σέρβιραν κεντρικά εστιατόρια  του Ηρακλείου. Ήταν το συνηθισμένο «τραπέζωμα» που μας κερνούσαν οι μεγάλοι όταν παιδιά ακόμη κατεβαίναμε στην πόλη. Οικονομικό και χορταστικό πιάτο. Με μπόλικο κιμά και πρόσθετο τριμμένο τυρί σε μπολάκι για να συμπληρώσουν όσοι ήθελαν…
Μακαρόνια με κιμά
Από όλες τις συνταγές που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς, με διάφορες προσθήκες μυρωδικών και μπαχαρικών, έχω καταλήξει στη συνταγή της γιαγιάς μου. Συνταγή  της υπομονής, αφού τον κιμά τον σιγομαγείρευε σε βαθύ τηγάνι και όχι σε κατσαρόλα .Με μοναδικά μπαχαρικά το πιπέρι και ελάχιστη κανέλα και μπόλικη ντομάτα. Είχε όμως και μια διαφορετική τεχνική στην παρασκευή της που τη διατηρώ ακόμη παρόλο που ετοιμάζω τη σάλτσα σε ρηχή κατσαρόλα πλέον. Ας δούμε πώς…

Παρατηρήσεις

1)Για κάθε μερίδα  υπολογίζουμε  150-200 gr κιμά, και προσαρμόζουμε ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά.

2)Τώρα, που τις περισσότερες φορές μαγειρεύω για δύο άτομα, έχω πάντα κρατήσει στην κατάψυξη  λίγο κιμά -περίπου 300gr- για σάλτσα. Τον βάζω σε σακουλάκι κατάψυξης, το πατώ με το χέρι να γίνει «πλακέ» και έτσι εύκολα διαλύει όταν τον προσθέσω στην κατσαρόλα.Αν τύχει και τρίτο άτομο, αυξάνω την ποσότητα της ντομάτας. Των εννιά το φαγητό, φτάνει και τσι δέκα λέμε στην Κρήτη!

3)Ο κιμάς που χρησιμοποιούμε για τις μακαρονάδες μας είναι καλύτερα να είναι αλεσμένος μια φορά, αλλά δεν θα χαλάσει  ο κόσμος αν είναι  διπλοαλεσμένος (αναγκαστικά όταν κρατάω στην κατάψυξη κιμά από εκείνον που προορίζεται για μπιφτέκια, είναι διπλοαλεσμένος).

4)Συνηθίζω να αλέθω ελαφρά την ντομάτα κονσέρβας επειδή σε κάποιους δεν αρέσει να βρίσκουν κομματάκια ντομάτας. Δεν είναι απαραίτητο πάντως.5)Ο κιμάς μπορεί να είναι και βοδινός. Τότε όμως αυξάνουμε το χρόνο μαγειρέματος (πριν την προσθήκη της ντομάτας ) κατά μισή ώρα.

6)Πολλοί προτείνουν πολύ λιγότερο χρόνο βρασίματος γι αυτή τη σάλτσα. Δεν λέω… Βρασμένη  και μαγειρεμένη είναι η σάλτσα με κιμά και στα 30-40 λεπτά. Το έχω κάνει κάποιες  φορές στο παρελθόν, τότε που έτρεχα και δεν προλάβαινα. Αλλά έχει άλλη νοστιμιά με το αργό υπομονετικό μαγείρεμα…Καλημέρα από την ηλιόλουστη σήμερα Κρήτη!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο