Αλμυρά

Αρνάκι ή κατσικάκι με σταμναγκάθι

Αρνάκι ή κατσικάκι με σταμναγκάθι

Εξαιρετικό πιάτο  για τις Απόκριες!

Το τραπέζι της Αποκριάς  (ή Αποκράς στην κρητική ντοπιολαλιά) περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ανθυγιεινά κρητικά εδέσματα. Τυριά, μακαρόνια και πιλάφια με στακοβούτυρο, πολλά γλυκά.  Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αν τα καταναλώνει κανείς μόνο στις Απόκριες και τις γιορτές όπως έκαναν στο παρελθόν, δεν χαλάει ο κόσμος.
Αρνάκι ή κατσικάκι με σταμναγκάθι
Το κακό με μας τους σύγχρονους είναι ότι τα έχουμε εντάξει μέσα στην καθημερινότητά μας  κι έτσι αυτή η υπερβολή δημιουργεί τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που όλοι γνωρίζουμε και στην υγεία μας και στην εμφάνισή μας.
Αρνάκι ή κατσικάκι με σταμναγκάθι
Το κρέας λοιπόν που συνδέεται άρρηκτα με το κρητικό αποκριάτικο τραπέζι είναι το κρέας των αμνοεριφίων. Το λέμε   οζίστικο ή ωζίστικο (οζό ή ωζό είναι το ζώο γενικά και χρησιμοποιείται κυρίως για αρνιά και ρίφια).
Εκτός από ψητό, το συνηθίζουμε συνδυασμένο με χόρτα ή λαχανικά και τις περισσότερες φορές το αυγοκόβουμε με αυγολέμονο. Τα φρικασεδάκια είναι τα αγαπημένα αποκριάτικα πιάτα ιδιαίτερα για την κρεάτινη, την Α’ Αποκριά. Με μαρούλια, με αγκινάρες , με ασκολύμπρους , με άλλα άγρια ή καλλιεργημένα χόρτα.
Αρνάκι ή κατσικάκι με σταμναγκάθι
Ιδιαίτερα αγαπητό  πιάτο εποχής είναι το κρέας με σταμναγκάθι.  Εγώ σ’ αυτό το συνδυασμό δεν συνηθίζω το αυγολέμονο παρόλο που κάποιοι το κάνουν κι έτσι. Θεωρώ ότι χωρίς το αυγό αναδεικνύονται καλύτερα οι γεύσεις και οι μυρωδιές των λίγων αλλά εκλεκτών συστατικών του πιάτου.
Αρνάκι ή κατσικάκι με σταμναγκάθι
Το σερβίρω με ένα καλό πρόβειο γιαούρτι ή κάποιο τυρί κρέμα . Εμείς σήμερα είχαμε χανιώτικη μυζήθρα και εξαιρετικό πρόβειο γιαούρτι. Το έχουμε  δοκιμάσει και με ξύγαλο Σητείας και ταιριάζει επίσης υπέροχα.

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να παραλείψουμε το κρεμμύδι αν το κρέας μας είναι κατσικάκι . Στο αρνάκι το θεωρώ μάλλον αναγκαίο.

2)Το μυστικό σ’ αυτό το φαγητό είναι το σιγανό μαγείρεμα ώστε να μη χρειαστεί να προσθέσουμε πολλά υγρά. Είναι θα λέγαμε ένα είδος τσιγαριαστού. Εγώ σήμερα πρόσθεσα μόνο το κρασί και όσο νεράκι είχαν τα χόρτα από το πλύσιμό τους.

3)Σε προηγούμενη ανάρτηση με σταμναγκάθι, είχα παράπονα από αναγνώστριες και φίλες  ότι είναι πολύ ακριβό. Εδώ το πληρώνουμε 5 € το κιλό και φτουράει πολύ.  Με δεδομένο ότι δεν πέταξα ούτε φυλλαράκι (τόσο φρέσκο ήταν) μάλλον μου ήρθε φθηνότερα από σπανάκι… Επίσης δεν είναι καθόλου δύσκολο στο πλύσιμο οπότε προκειμένου να αγοράσουμε πλυμένο σπανάκι (πανάκριβο κατά τη γνώμη μου) ας κάνουμε μια φορά το έξοδο. Εντάξει δεν είναι φαγητό για κάθε μέρα αλλά είπαμε: Απόκριες!

4)Πολλές φίλες μου μου έχουν πει ότι ζεματίζουν πρώτα το σταμναγκάθι σε νερό που βράζει για 5 λεπτά ίσα ίσα για να αποφύγουν την πικράδα. Εγώ τη θεωρώ ήπια και δεν κάνω αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν την απορρίπτω αν θέλουμε να την αποφύγουμε εντελώς.  Εξάλλου ούτως ή άλλως μετριάζεται με το λεμόνι και το γιαούρτι…

5)Συνήθως οι εντράδες με “οζίστικα” κρέατα έχουν μερίδες με κοκκαλάκια. Στο πλύσιμο αφαιρούμε όσα φεύγουνε, όχι όμως όλα. Η αλήθεια είναι ότι κι αυτά δίνουν νοστιμιά στο φαγητό μας αλλά θέλουν προσοχή στο φάγωμα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να καταναλωθούν και από παιδιά. Όταν είχα μικρά τα παιδιά μου έφτιαχνα αυτά τα φαγητά αποκλειστικά με μερίδες χωρίς κόκκαλο, αλλά δεν είναι το ίδιο νόστιμα…Καλό βράδυ και καλή βδομάδα από αύριο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο