Vegan/vegetarian

Κέικ κρασιού με σταφίδες

Κέικ κρασιού με σταφίδες
Για τον Άγιο Τρύφωνα και τους αμπελουργούς…
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Καλό μήνα! Του Αγίου Τρύφωνα σήμερα, τ’ Αγιού  Τρυφώνου όπως λέμε στην Κρήτη. Του προστάτη
των αμπελουργών. Η γιορτή του σηματοδοτούσε την έναρξη των εργασιών στα αμπέλια
με πρώτα πρώτα τα κλαδέματα. Απεικονίζεται άλλωστε με κλαδευτήρι στις εικόνες
του .Η σημερινή μέρα είναι αργία για τους γεωργούς . Σε πολλά μέρη συνηθίζουν
να κλαδεύουν 4 κλήματα όλα κι όλα και να ραντίζουν τα αμπέλια τους με
αγιασμό.  
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Η δύσκολη και επισφαλής  καλλιέργεια των αμπελιών (προσβάλλονται εύκολα
από ασθένειες και η παραγωγή τους εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες
)  δημιουργούσε την ανάγκη στους γεωργούς
μας να έχουν ένα Άγιο  στον οποίο να “αναθέτουν” την προστασία τους  μόλις
αρχίζουν οι αμπελουργικές εργασίες. Δεν είναι τυχαίο που και στην υπόλοιπη
Ευρώπη ο προστάτης άγιος των αμπελιών είναι ο Saint Vincent και
γιορτάζει στις 22 Ιανουαρίου.
Στην  Ελλάδα έφτιαχναν σαν σήμερα γλυκά και φαγητά
με κρασί και σταφίδες, με προϊόντα δηλαδή της αμπέλου.Όταν λοιπόν είδα αυτή τη συνταγή ξεφυλλίζοντας ένα παλιό τετράδιο, την
θεώρησα κατάλληλη για τη γιορτή του Άγιου –αμπελουργού  κι έτσι σήμερα ήρθε η μέρα της.  Και κρασί και σταφίδες!  Ένα κέικ απλό, καθημερινό , εύκολο  και νόστιμο, με υλικά που έχουμε στο σπίτι
σχεδόν πάντα.
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Επειδή δεν θυμόμουν την πηγή αυτής της συνταγής (δεν είχα
σημειώσει ποια φίλη μου την είχε δώσει ή αν την είχα δει σε κάποιο περιοδικό ή
εκπομπή) έκανα μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μήπως κυκλοφορεί. Διαπίστωσα
λοιπόν ότι κέικ κρασιού φτιάχνουν πάρα πολλά στη Γερμανία, σε διάφορες
παραλλαγές. Δεν ξέρω αν και το δικό μου έχει γερμανικές καταβολές αφού στην
αρχική συνταγή χρησιμοποιείται βούτυρο. Ως  συνήθως αντικατέστησα ένα μέρος του με
ελαιόλαδο. Πάντως σταφίδες δεν είδα πουθενά αλλού!
Υλικά:
1 κούπα βούτυρο (ή ελαιόλαδο καλής ποιότητας ή μισό μισό)
1,5 κούπα ζάχαρη
4 αυγά μέτρια
1 κούπα σταφίδες
½ κούπα κρασί
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
1,5 κουταλιά κακάο
2 βανίλιες
Αλεύρι και ελάχιστο ελαιόλαδο για τη φόρμα (αν δεν
χρησιμοποιήσουμε σιλικόνης)
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας και τη φόρμα:
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Βάζουμε σε ένα μπολ  τις σταφίδες με το  κρασί και τις αφήνουμε να μουσκέψουν μισή ώρα
τουλάχιστον. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε  αλεύρι,
μπέικιν, σόδα, κανελογαρύφαλλα  ,
βανίλιες  και κακάο.  Μετράμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο (συνήθως
βάζω όσο βούτυρο θέλω  στην δοσομετρική
κούπα- από 1 κουταλιά ως μισό πακέτο- και την απογεμίζω με ελαιόλαδο) . Λαδώνουμε καλά μια φόρμα 26 νούμερο και
την πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές αλεύρι. Γυρίζουμε να πάει παντού και
τινάζουμε το περίσσιο.
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε καλά τη λιπαρή ουσία με τη
ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα
προσθέτουμε το κρασί με τις σταφίδες και ξαναχτυπάμε.
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Σταματάμε το μίξερ και
κοσκινίζουμε πάνω από το μπολ το μείγμα του αλευριού (το περνάμε από σήτα
δηλαδή, για να εξασφαλίσουμε την καλή ανάμειξη των συστατικών). Ανακατεύουμε με
σπάτουλα και αδειάζουμε στην φόρμα.
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 60-65 λεπτά,
ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες ψησίματος για κέικ. 
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να μείνει στη φόρμα 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε
σε πιατέλα.
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή γαρνίρουμε με λευκό ή
σοκολατένιο γλάσο.
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Εγώ σήμερα άλειψα την επιφάνεια με σιρόπι από γλυκό
κουταλιού και πασπάλισα με ψηφίδες σοκολάτας (το ίδιο κάνω σε άλλα κέικ με
πετιμέζι ή με ελαφρά αραιωμένη μαρμελάδα ή μέλι).
Κέικ κρασιού με σταφίδες
Παρατηρήσεις:
1)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μισή κούπα καρύδια ή άλλους
ξηρούς καρπούς.
2)Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα σιλικόνης γλυτώνουμε βέβαια τη
διαδικασία του αλευρώματος…
3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι κρασί θέλουμε. Όλο και κάποιο μας έχει περισσέψει! Επειδή στο μείγμα μπαίνει και κακάο, ακόμη και πολύ σκούρο να είναι δεν έχει επίδραση στο τελικό χρώμα του κέικ αφού αυτό οφείλεται στο κακάο και στην κανέλα.
4)Αν δεν έχουμε χρόνο για να μουσκέψουμε τις σταφίδες, τις βάζουμε καλύτερα στο αλεύρι παρά στο κρασί.
Καλό μήνα και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο