Vegan/vegetarian

Πατάτες στιφάδο

Πατάτες στιφάδο

Λιτό, νηστίσιμο πιάτο της αγίας καθημερινότητας ή αλλιώς φαγάκι για δύσκολους καιρούς*…

«Και φτάνουμε που λες στο σπίτι του Γιώργη που αυτός είχε απάνω και την αδελφή του και είχε ψημένες πατάτες στιφάδο! Ω τσι παντέρμες α δε μας εφανήκανε αμβροσία!»
Πατάτες στιφάδο
Η συζήτηση ήταν γύρω από τη φοιτητική ζωή στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Τότε που φεύγαμε από την Κρήτη , κυρίως για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουμε και να προκόψουμε λέει…Με φιλοδοξίες να
αλλάξουμε την ζωή μας και τον κόσμο. Ανεξαρτησία. Μόνο ένα τηλέφωνο την εβδομάδα ίσα για να μιλήσουμε για την υγεία μας. Τα υπόλοιπα δι’ αλληλογραφίας. Γράμματα γεμάτα συμβουλές , νουθεσίες και αγωνίες.
Πατάτες στιφάδο
Άλλα χρόνια. Φοιτητικά σπίτια φτιαγμένα με τα απομεινάρια των νοικοκυριών των γονιών μας κι όχι σαν διαφημίσεις  περιοδικών διακόσμησης. Συγκατοικίες. Κανείς μόνος του. Ήμασταν προνομιούχοι  όσοι μέναμε  δύο –δύο. Μέχρι και πέντε –πέντε συγκάτοικοι
έμεναν σε μεγάλα διαμερίσματα για να έρχονται νοίκι και κοινόχρηστα πιο οικονομικά, αλλά και για να μην είμαστε μόνες και μόνοι. Φοιτητικές παρέες με κοντοχωριανούς , και παλιούς συμμαθητές  που εμπλουτιζόταν με νέες γνωριμίες, φιλίες και έρωτες.
Δέματα από την Κρήτη πότε για τον ένα πότε για τον άλλο. Μα όποτε είχε ο ένας, είχαμε όλοι! Χαρές και πανηγύρια και συμπόσια φοιτητικά. Οι εν Αθήναις πιο τυχεροί. Τους έστελναν και κρεατικά χωρίς να χαλάσουν. Εμείς οι πιο πάνω μόνο ανθεκτικά … Αυγά, πατάτες, λάδι , κρεμμύδια,  όσπρια πιθανόν και κανένα ξερό τυρί που δεν ήθελε ψυγείο στη μεταφορά.
Πατάτες στιφάδο
Σκεφτείτε πως η Θεσσαλονίκη με την Κρήτη δεν είχαν απευθείας αεροπορική σύνδεση. Με διακεκομμένες πτήσεις η μετακίνηση
και οι αποστολές. Και ο Χειμώνας… Αποκλεισμένα τα καράβια, και μεις να περιμένουμε το πολυπόθητο δέμα για μέρες. Ό,τι είχαμε λοιπόν! Ό,τι είχε μείνει, αφού και το χαρτζηλίκι πολλές φορές μέσα στο δέμα ήτανε.  Ήταν όμως όμορφα. Όχι, δεν είναι μόνο σαν ανάμνηση όμορφα. ΗΤΑΝ όμορφα, και  τότε που τα ζούσαμε. Όμορφη ζωή και σίγουρα πιο εύκολη από εκείνη της προηγούμενης φοιτητικής σειράς που σπούδαζε επί χούντας.
Πατάτες στιφάδο
Μια τέτοια κατάσταση καθυστέρησης του καραβιού  είχε σαν κατάληξη την παραπάνω περιγραφή. Ο Γιώργης είχε απάνω (στην Αθήνα) και την αδελφή του και η κοπέλα μαγείρευε ό,τι είχαν! Πατάτες με κρεμμύδια και μυρωδικά , ένα λιτό νηστίσιμο στιφάδο … Αμβροσία το βρήκαν οι πεινασμένοι φίλοι. Κι εγώ θυμήθηκα τις «πατάτες στιφάδο» που είχα χρόνια να  φτιάξω. Οικονομικό φαγάκι με 2-3 υλικά  -πέρα από τα μυρωδικά- που προσφέρεται για νηστίσιμες μέρες αλλά μπορεί άνετα να συμπληρωθεί με ένα αυγό, ένα κομμάτι τυρί
ή λίγο λουκάνικο για τους μη νηστεύοντες.

Παρατηρήσεις

1)Όπως έχω ξαναγράψει στη συνταγή του στιφάδου με κρέας οι παλιές μαγείρισσες δεν έβαζαν ντομάτα στο στιφάδο. Σ’ αυτό το φαγητό πηγαίνει περισσότερο ο πελτές, ή η κονσέρβα ντομάτας ή ακόμη καλύτερα η σπιτική σάλτσα ντομάτας (με προσοχή στο
αλάτι βέβαια).

2) Το φαγητό «πιάνει» εύκολα. Προσέχουμε λοιπόν αφού τα υγρά  πρέπει να είναι  περιορισμένα.

*Ο υπότιτλος της ανάρτησης είναι παράφραση τίτλων βιβλίων της αγαπημένης  μου συγγραφέως μαγειρικών βιβλίων και άρθρων, της αείμνηστης ερευνήτριας της παραδοσιακής μας γαστρονομίας Εύης Βουτσινά.

Καλημέρα σε όλους και καλή δύναμη!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο