Αλμυρά

Μανιτάρια + Απάκι+ Κεφαλογραβιέρα + Αυγά = Ομελέτα!

Μανιτάρια + Απάκι+ Κεφαλογραβιέρα + Αυγά = Ομελέτα!

Η ΟΜΕΛΕΤΑ (επειδή δεν νηστεύουμε όλοι) !!

Μπορεί να είναι Σαρακοστή αλλά όλο και κάποιος δεν θα νηστεύει σε κάθε σπίτι . Τα εύκολα , γρήγορα και νόστιμα πιάτα είναι απαραίτητα σε τέτοιες περιπτώσεις. Μα και  όσοι νηστεύετε κρατείστε τη συνταγή για τις μέρες των Χριστουγέννων.
Μανιτάρια + Απάκι+ Κεφαλογραβιέρα + Αυγά = Ομελέτα!
Μπορεί να είναι απλά μια ομελέτα αλλά είναι τόσο νόστιμη … Το «επίκαιρο» απάκι  την κάνει χριστουγεννιάτικη! Εντάξει όχι για
το γιορταστικό τραπέζι, αλλά για μια από κείνες τις μέρες που είμαστε απασχολημένες με άλλες δουλειές (άφθονες το δωδεκαήμερο στο σπίτι μου).
Μανιτάρια + Απάκι+ Κεφαλογραβιέρα + Αυγά = Ομελέτα!
Ορεκτικό λοιπόν ή κύριο πιάτο για βιαστικές νοικοκυρές  είναι μια ομελέτα που σίγουρα δεν θα φτιάξετε μόνο μια φορά… Κι οι δικές μου φωτογραφίες  από δυο διαφορετικές –φετινές- παρασκευές της είναι. Μια πριν από την πρώτη μέρα της Σαρακοστής (μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά μας το απάκι) και μια χθεσινή.
Η κεφαλογραβιέρα είναι το επιστέγασμα του πιάτου για όσους δεν φοβούνται τις θερμίδες  αλλά και χωρίς αυτή η ομελέτα είναι ιδιαίτερα νόστιμη και διαιτητική θα έλεγα. Το απάκι όπως έχω ξαναγράψει γίνεται από το πιο άπαχο μέρος του χοιρινού (συχνά από το ψαρονέφρι) και χρησιμοποιώ ελάχιστο ελαιόλαδο.
Μανιτάρια + Απάκι+ Κεφαλογραβιέρα + Αυγά = Ομελέτα!
Όσο για τα μανιτάρια, όλοι ξέρουμε ότι έχουν ελάχιστες θερμίδες. Διαλέγω  τα πλευρώτους για τις ομελέτες μου (και για
πολλά άλλα…) αλλά όσοι έχουν την δυνατότητα και τη γνώση να τα  αντικαταστήσουν με άγρια , ας τα προτιμήσουν!

Παρατηρήσεις

1)Ακριβώς επειδή είναι νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτικό. Το απάκι είναι άπαχο και δεν βγάζει τα αντιαισθητικά και ανθυγιεινά λίπη που βγάζουν άλλα αλλαντικά όταν τηγανιστούν και μείνουν…

2)Έχω ξαναγράψει ότι μ’ αρέσουν οι λιτές και διακριτές  γεύσεις και  γι αυτό σ’ αυτήν την ομελέτα δεν ανακατεύω άλλα υλικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα της πήγαιναν άσχημα λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά ή/και λιαστή ντομάτα. Πάντως επειδή το απάκι έχει ήδη αρκετά αρτύματα (πιπέρι , κύμινο  και ξύδι) θα έλεγα ότι αξίζει να διακρίνεται η γεύση του μέσα στην ομελέτα.

3)Μπορούμε να ανακατέψουμε 2-3 είδη μανιταριών φρέσκων ή κατεψυγμένων. Αν το τηγάνι δεν είναι καλό αντικολλητικό,  προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στο τηγάνισμά τους για να μη κολλήσει η ομελέτα.

4)Εγώ  τα πλένω τα μανιτάρια, δεν αρκούμαι στο σκούπισμα που προτείνουν οι σεφ και πιθανόν να έχουν δίκιο. Πάντα όμως σε τρεχούμενο  νερό . Επίσης φροντίζω να μαγειρεύονται ή να τηγανίζονται τόσο όσο να απορροφάται η υγρασία τους.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο