Γλυκά

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα
Μια συνταγή  για
βιαστικούς, με ό,τι έχουμε στο σπίτι!
Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Δεν είχα σκοπό να τη βάλω αυτή τη συνταγή στο blog, γι αυτό την πρώτη φορά που την έφτιαξα δεν φωτογράφησα το …δημιούργημα. Προέκυψε
βιαστικά, με ότι υλικά είχα στο σπίτι για να κεραστούν απρόσμενοι επισκέπτες.  Σκέτο το αναψυκτικό ή ο καφές; Δεν πάει! Ένα γλυκάκι, όσο ανάξιο λόγου κι αν είναι, χρειάζεται.

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Άρεσε όμως, το ξανάφτιαξα,  και κατέγραψα τη συνταγή αυτή τη φορά . Οι ποσότητες είναι
για μικρό σκεύος, ένα κέρασμα όπως σας είπα.

 

Η ζύμη που σκεπάζει τα φρούτα
είναι ανάμεσα στο σπογγώδες κέικ της άλλης μου φρουτόπιτας  και στην τραγανή
ζύμη μιας κλασικής τάρτας.Για τη ζύμη αποφάσισα να γράψω τη συνταγή. Δεν είχα τα 3 αυγά της προηγούμενης πίτας και κατέφυγα σε εκπτώσεις… Είναι όμως νόστιμη, εύκολη και απαιτεί ένα σκεύος όλο κι όλο. Ούτε μίξερ, ούτε βοηθό για να προσθέτει τα υλικά!

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Και η γέμιση; Ό,τι έχουμε από φρούτα. Η επικάλυψη της
σοκολάτας ενοποιεί τα υλικά, δίνει ωραίο «πρόσωπο» στην πίτα και …όπως και να
το κάνουμε η σοκολάτα πάντα πάει με τα φρούτα!

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

 

Υλικά:
Μισό πακέτο των 250 gr. βούτυρο
2/3 κούπας  ζάχαρη
1,5 κούπα αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
1 αυγό
3 κουταλιές σούπας γιαούρτι ή γάλα
1 τσιμπιά αλάτι
2,5 -3 κούπες κομματάκια φρούτων
1 σφηνάκι λικέρ της επιλογής μας
Περίπου 100 gr σοκολάτας 55% κακάο σε τρίμματα
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Επί το έργον:
Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Βάζουμε σε πυρέξ το 1/3 από το βούτυρο της συνταγής κομμένο
σε κομματάκια και τοποθετούμε το σκεύος στο κάτω μέρος του φούρνου. Τον
ανάβουμε στους 180 βαθμούς. Κρατάμε 3 κουταλιές από τη συνολική ζάχαρη για τη ζύμη, και μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο πασπαλίζουμε με τη μισή από την υπόλοιπη το πυρέξ ,  απλώνουμε τα φρούτα μας και ρίχνουμε πάνω τους και την υπόλοιπη.

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Περιχύνουμε με το λικέρ και βάζουμε το σκεύος στη μεσαία θέση του φούρνου, πάνω
στη σχάρα.

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο βούτυρο, τη ζάχαρη που
κρατήσαμε, το αυγό και το αλεύρι με το μπέικιν και  το αλάτι.

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Δεν ζυμώνουμε
πολύ. Αρκεί να ενσωματωθούν τα υλικά και να πάρουμε ένα ζυμαράκι που κολλά στα
χέρια . Το αφήνουμε να ξεκουραστεί ένα 15λεπτο ( στο μεταξύ τα φρούτα είναι
στο φούρνο).

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Πάνω σε χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα απλώνουμε το ζυμάρι μας με τα
χέρια σε ένα φύλλο , στο σχήμα και το μέγεθος του πυρέξ.

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Βγάζουμε τα φρούτα από
το φούρνο και τα σκεπάζουμε με το ζυμάρι ( αναποδογυρίζουμε με το χαρτί το
φύλλο μας πάνω στα φρούτα, και βγάζουμε το χαρτί).  Με ένα κουτάλι σπρώχνουμε λίγο από τα πλάγια
να σκεπαστούν καλά τα φρούτα και ξαναβάζουμε το πυρέξ στο φούρνο για μισή ώρα
περίπου.

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Βγάζουμε την πίτα και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Ρίχνουμε από
πάνω αμέσως την τριμμένη σοκολάτα  ώστε
να λιώσει με τη θερμοκρασία της πίτας, αλλά δεν απλώνουμε με κουτάλι .

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

Όταν
κρυώσει  λίγο πασπαλίζουμε το γλυκό με
λίγη αχνοζάχαρη και σερβίρουμε.

 

Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα και σοκολάτα

 

Παρατηρήσεις:
1)Την πρώτη φορά την «γλάσαρα» με μαρμελάδα δαμάσκηνο
αραιωμένη με λίγο λικέρ. Η σοκολάτα της πηγαίνει αλλά δεν ήταν άσχημη και με
την μαρμελάδα…
2)Το πυρέξ που χρησιμοποίησα έχει διαστάσεις 30Χ22 αλλά θα
μπορούσε να είναι και ελάχιστα μεγαλύτερο αν μας αρέσουν πιο λεπτά τα ζυμάρια.
3)Τα φρούτα που έβαλα ήταν ρόγες σταφυλιού και ροδάκινο σε
κυβάκια. Ταίριαξαν… Την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσουμε με μήλα ή αχλάδια.

 

4)Έκοψα τη σοκολάτα με μαχαίρι για να είναι ανομοιόμορφα τα
κομμάτια και έτσι κάποια έλιωσαν εντελώς, κάποια έλιωσαν μερικώς και έδωσαν πολύ
ωραία επιφάνεια στο γλυκό. Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά (εκ των υστέρων) σε Σταύρους και Σταυρούλες, Νικήτες και Νικητούλες, Ευφημίες  και (εκ των προτέρων) στις Πίστες, Αγάπες ,Ελπίδες και Σοφίες!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο