Αλμυρά

Γιουβαρλάκια με ντομάτα

Γιουβαρλάκια με ντομάτα
Τα κόκκινα! Τα καλοκαιρινά!
Με το που μπαίνει το καλοκαίρι τα γιουβαρλάκια στο σπίτι μας δεν γίνονται πια σούπα. Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τα μαγειρεύαμε με ντομάτα. Τι θα ήταν άραγε το καλοκαίρι χωρίς ντομάτες!
Γιουβαρλάκια με ντομάτα
Θα μου πείτε ντομάτες βρίσκουμε πια και το χειμώνα. Καμία σχέση. Ακόμη και οι βιολογικές ντομάτες του χειμώνα δεν πλησιάζουν σε άρωμα και σε γεύση τις υπαίθριες καλοκαιρινές. Μερικά φαγητά δεν μπορώ ούτε να τα διανοηθώ με χειμωνιάτικες ντομάτες!
Γιουβαρλάκια με ντομάτα
Και το ωραίο είναι ότι η μαγειρεμένη ντομάτα είναι πιο πλούσια σε λυκοπένιο –ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες- από
την ωμή. Μέχρι και 6 φορές πιο πλούσιες σε λυκοπένιο είναι οι κόκκινες σάλτσες. Όσο για τις θερμίδες; Αυτές οφείλονται περισσότερο στα λιπαρά που προσθέτουμε… Δεν πρέπει λοιπόν να τις φοβόμαστε τις σάλτσες .
Τα κόκκινα γιουβαρλάκια είναι από τα νοστιμότερα καλοκαιρινά πιάτα. Ετοιμάζονται σε ελάχιστο χρόνο και αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Αποφεύγουμε το τηγάνισμα που θέλουν οι κεφτέδες και έχουμε ένα πιο ελαφρύ πιάτο, πιο καλοκαιρινό. Αυτό συντομεύει και το χρόνο ετοιμασίας. Δεν θα πάρουν πάνω από μια ώρα συνολικά για να ετοιμαστούν (για τις ποσότητες που κάνω πια 45 λεπτά φτάνουν και περισσεύουν…)  και είναι χορταστικά!

Παρατηρήσεις

1)Η συνταγή για τον κιμά είναι η ίδια με τη συνταγή για τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο. Έκανα copy-paste στο δικό μου post, μόνο που αποφεύγω τον άνηθο στα κοκκινιστά γιουβαρλάκια. Φυσικά αυτά είναι γούστα…  Αλλάζει βέβαια ο τρόπος μαγειρέματος.

2)Αν έχουμε χρόνο αφήνουμε τον ζυμωμένο κιμά να ξεκουραστεί λίγο πριν πλάσουμε τα γιουβαρλάκια. Πάντως δεν είναι και καθοριστικό αυτό (όπως π.χ. στα μπιφτέκια) .

3)Αντί να βάλουμε όλη την ποσότητα της ντομάτας τριμμένη, μπορούμε να ψιλοκόψουμε ένα μέρος με το μαχαίρι και να τη βρίσκουμε κομμάτια στο πιάτο μας. Επίσης πολύ ωραία ταιριάζουν τα μικρά ντοματάκια ολόκληρα . Δηλαδή βάζουμε λιγότερη τριμμένη ντομάτα και μια χούφτα πλυμένα ντοματάκια . Γαρνίρουν πολύ ωραία το πιάτο μας.Καλή σας μέρα και καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο