Αλμυρά

Μια ομελέτα με λουλούδια!

Μια ομελέτα με λουλούδια!

Επειδή  ο Μάης έχει πολλά λουλούδια, και κάποια είναι  βρώσιμα !

«Πάω να βράσω δυο ασκορδουλακόσταχα  που μάζεψα χθες» είπε η γειτόνισσα και φίλη της μάνας μου και σηκώθηκε να φύγει βιαστικά. «Τι είναι τα ασκορδουλακόσταχα» ρώτησε ακόμη και η μάνα μου που όσο και να ναι  ξέρει κάποια χόρτα παραπάνω από μένα. «Τα
σταχάκια των άσπρων ασκορδουλάκων» απάντησε και  προσφέρθηκε  να μου κρατήσει μερικά και να μου τα φέρει την
επόμενη μέρα.
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Ξέρω τους άσπρους ασκορδουλάκους , μάλιστα είναι  πιο γλυκείς από τους ροζ και  κάποιοι τους προτιμούν, αλλά δεν είχα  συνδέσει το σταχάκι τους με αυτό που είδα τελικά. «Έρχομαι αμέσως να τα πάρω, να μη σε βάζω σε κόπο» ανταποκρίθηκα άμεσα εγώ.
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Η  περιέργεια βλέπετε σε ότι  αφορά ό,τι έχει σχέση με το φαγητό είναι αρρώστια.  Η γειτόνισσα βλέπετε, κατάγεται από άλλη περιοχή του νομού  και μπορεί να εννοούσε κάτι που ήδη το ήξερα.
Μου έδωσε ένα μεγάλο μάτσο –μπουκέτο  και με συμβούλεψε να τα βράσω , και να τα σερβίρω με λεμόνι. «Μη τα λιώσεις όμως. Να στέκουν λίγο» ήταν η συμβουλή της.  Όταν τα έφερα στο σπίτι η μάνα μου αποφάνθηκε: «εμείς εδώ τα λέγαμε ψαράκια και τα κάναμε ομελέτα» . Άρχισε να μου λέει για χωράφια που ήταν γεμάτα στα παιδικά της χρόνια, για τη γιαγιά της που τα έκανε με τα’ αυγά και για το πόσο νόστιμα ήταν.
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Το φυτό είναι το υπέργειο τμήμα των άσπρων ασκορδουλάκων (βολβών) και το σταχάκι που φαίνεται  στις φωτογραφίες είναι το λουλούδι τους . Ξέρω ότι σε πολλά μέρη μαγειρεύουν τα μπλε λουλούδια των ροζ βολβών,
Μια ομελέτα με λουλούδια!
τα κουρκουτσέλια ( η συνταγή της Κικής είναι εξαιρετική), αλλά αυτά εδώ δεν τα είχα μαγειρέψει ποτέ σκέτα.  Περιστασιακά βέβαια , έβρισκα τέτοια λουλουδάκια σε χόρτα, κυρίως σε αυτά  που μου έφερναν έμπειρες μαζώχτρες αλλά χανόταν η γεύση τους μέσα στην ποικιλία .
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Τώρα τα δοκιμάσαμε και σκέτα.  Κράτησα λίγα βραστά (υπέροχα κι έτσι) , και τα υπόλοιπα τα έφτιαξα με τα αυγά. Ειλικρινά είναι από τις ωραιότερες ομελέτες που έχω δοκιμάσει! Ίσως καλύτερη κι από εκείνες με τα σπαράγγια.  Τελικά στην Κρήτη δεν τρώμε μόνο τα αγκάθια, αλλά και τα λουλούδια!
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Ξέρω ότι τη σημερινή μου συνταγή ελάχιστοι θα τη δοκιμάσουν λόγω αδυναμίας εύρεσης της πρώτης ύλης. Αν  όμως  συναντήσετε  αυτά τα λουλούδια στις μαγιάτικες εξορμήσεις σας στην εξοχή μαζέψτε αρκετά όχι μόνο για τα ανθοδοχεία αλλά και για το τηγάνι σας!
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Υλικά:
Ασκορδουλακόσταχα ή ψαράκια ή όπως αλλιώς λέτε στα μέρη σας  αυτά τα λουλούδια  όχι πολύ ανοιγμένα, με κλειστά τα
μπουμπουκάκια τους
Αλάτι
Αυγά
Ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Κόβουμε το μίσχο από τα λουλουδάκια μας , να είναι πολύ τρυφερό το κομμάτι που θα μείνει. Τα πλένουμε πολύ καλά.
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Καλό είναι να τα αφήσουμε για λίγη ώρα σε μια λεκάνη με νερό και μια κουταλιά ξύδι. Ξεπλένουμε πολύ καλά , αρκετές  φορές . Βάζουμε σε μια κατσαρόλα   να βράσει νερό με λίγο αλάτι  και προσθέτουμε τα σταχάκια μας. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου . Να μαλακώσουν τα κοτσανάκια αλλά να μη λιώσουν. Τα στραγγίζουμε.
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Σε τηγάνι βάζουμε 5-6 κουταλιές  ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα στραγγισμένα λουλούδια μας. Πρέπει να είναι αρκετά ώστε να καλύψουν το τηγάνι μας. Τα γυρνάμε να λαδωθούν όλα.
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Χτυπάμε σε ένα πιάτο  αυγά με λίγο αλάτι  –1- 2  για κάθε άτομο- και  τα περιχύνουμε. Όταν το αυγό στερεοποιηθεί από
τη μια πλευρά γυρίζουμε προσεκτικά την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη.
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Αυτό γίνεται με ένα επίπεδο σκέπασμα κατσαρόλας ή ένα μεγάλο πιάτο . Όταν ετοιμαστεί η ομελέτα μας τη σερβίρουμε ζεστή  ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μια ομελέτα με λουλούδια!
Παρατηρήσεις:
1)Τα συγκεκριμένα λουλούδια μπορούμε να τα ανακατέψουμε με άλλα χόρτα . Συνδυάζονται υπέροχα και «γλυκαίνουν» το αποτέλεσμα. Η γειτόνισσά μου θα τα έβραζε μαζί με πικράσταχα.
2)Συνηθίζω και κάνω ατομικές τις ομελέτες μου, σε μικρό τηγάνι. Δύο δύο τα αυγά, πιο εύκολο γύρισμα και πιο όμορφο σερβίρισμα!

3)Κάθε νέα πληροφορία για την ονομασία και τις περιοχές που βρίσκουμε αυτά τα λουλούδια, ευπρόσδεκτη! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο