Αλμυρά

Τάρτα αγκινάρας με κρητικά τυριά

Τάρτα αγκινάρας με κρητικά τυριά

Επιτυχημένος συνδυασμός!

Άλλο ένα post  με βρώσιμο …λουλούδι. Γιατί και οι αγκινάρες λουλούδια είναι!  Μια τάρτα λοιπόν, ή ανοικτή αγκιναρόπιτα αν θέλετε , με το πιο νόστιμο «λουλούδι» της εποχής. Ο συνδυασμός της  αγκινάρας με τυρί και γιαούρτι είναι παλιός και συνηθισμένος στην Κρήτη. Υπενθυμίζω μια από τις πιο παλιές, λιτές και κλασικές συνταγές τις αγκινάρες με γιαούρτι. Απολαυστικό πιάτο!

Τάρτα αγκινάρας με κρητικά τυριά

Η σημερινή συνταγή είναι πιο σύγχρονη , και είναι συνδυασμός διαφόρων συνταγών αγκιναρόπιτας που έχω κάνει κατά καιρούς.  Την προτιμώ από κλειστές αγκιναρόπιτες γιατί νομίζω ότι της πηγαίνει η κρούστα γιαουρτιού από πάνω.

Τάρτα αγκινάρας με κρητικά τυριά

Όπως έχω ξαναγράψει στις πίτες μου τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ ξινομυζήθρα στη θέση της φέτας. Έχει λιγότερα λιπαρά και είναι λίγο πιο πικάντικη κατά τη γνώμη μου. Φυσικά στη θέση της μπορούμε πάντα να βάλουμε φέτα. Το δεύτερο τυρί που χρησιμοποίησα ήταν κρητική γραβιέρα (όχι πολύ ώριμη). Το αποτέλεσμα άρεσε. Πολύ.

Στις τάρτες της καθημερινότητάς μας χρησιμοποιώ ζυμάρι με ελαιόλαδο για να μη τις βαραίνω με βούτυρο. Ίσως είναι ένα «τσακ» πιο κάτω από το βουτυρένιο, αλλά είναι πολύ πιο υγιεινό. Ειδικά σε παρασκευάσματα που έχουν ούτως ή άλλως αρκετά ζωικά λιπαρά  δεν υπάρχει λόγος για λίγα ακόμη… Σε  μια τάρτα με φρούτα, το καταλαβαίνω. Αλλά σε μια τάρτα με τυριά πάει πολύ!
Τάρτα αγκινάρας με κρητικά τυριά

Παρατηρήσεις

1)Αν μας αρέσει πιο παχύ το φύλλο στις πίτες μας, μπορούμε να φτιάξουμε  2/3 της δόσης από το ζυμάρι. 

2)Όταν καθαρίζουμε τις αγκινάρες εδώ στην Κρήτη αφήνουμε και αρκετό μέρος από τα φύλλα τους αν είναι τρυφερά. Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο πάτους  χρειαζόμαστε λίγες ακόμη.Η γέμιση γίνεται πολύ ωραία και με κατεψυγμένες αγκινάρες.

3)Έχω ένα βάζο “κακόψητα” ρεβίθια εδώ και 2-3 χρόνια που τα χρησιμοποιώ σαν βαρίδια στις τάρτες. Δεν έχουν πάθει τίποτα τόσες φορές που έχουν ψηθεί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με φασόλια, ξεχασμένα σε κάποιο ντουλάπι. Τα παλιά όσπρια δεν βράζουν εύκολα αλλά είναι χρήσιμα σαν βαρίδια!

4)Η αναλογία των τυριών μπορεί να αλλάξει . Συνολικά χρειαζόμαστε 2-2,5 κούπες τυριά . Εννοείται ότι μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό τυριών μας αρέσει ή να ανακατέψουμε ό, τι τυρί μας έχει ξεμείνει. Πάντως κάποιο μαλακό λευκό (φέτα, ξινομυζήθρα )  πρέπει να υπάρχει για να γίνει απαλή η γέμιση.

 

5)Μας αρέσει να κρατάνε λίγο στο δόντι οι αγκινάρες. Αν
θέλουμε να είναι μαλακές βάζουμε ελάχιστο νεράκι μετά το σοτάρισμα στην
κατσαρόλα και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να το απορροφήσουν.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο