Vegan/vegetarian

Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα

Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Υγιεινά, εύκολα, αφράτα, οικονομικά!
Βρήκα αυτή τη συνταγή σε ένα παλιό τετράδιο . Δεν ξέρω για
πιο λόγο κάποια νοικοκυρά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γκαζόζα στα παξιμαδάκια της.
Της έλειπε κάποιο υλικό και σκέφτηκε να το αντικαταστήσει έτσι; Της άρεσε πολύ
η γκαζόζα; Ήταν καινούριο υλικό στην εποχή της και ήθελε απλώς να δοκιμάσει τη
χρήση του στη ζαχαροπλαστική της; Σκέφτηκε ότι οι μπουρμπουλήθρες  της γκαζόζας θα λειτουργούσαν σαν φουσκωτικό
και θα έκαναν πιο αφράτα τα παξιμάδια της;
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Κοντά στην περιοχή μας υπήρχε και υπάρχει εμφιαλωτήριο
αναψυκτικών  και υποθέτω ότι η γκαζόζα
ήταν γνωστή στα μέρη μας από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Έτσι δεν είναι περίεργο που η συνταγή είναι από αρκετά παλιό τετράδιο.
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Είναι πάντως
πραγματικά εντυπωσιακό ότι  ανώνυμες μαγείρισσες
χωρίς γνώσεις χημείας , χωρίς σπουδές και
πτυχία  δημιουργούσαν πάντα νέες συνταγές
ή «πείραζαν» τις παλιές στις κουζίνες τους και μας παρέδωσαν τόσο πλούτο.
 Έχω υπόψη μου διάφορες συνταγές που περιέχουν
ανθρακούχα πορτοκαλάδα (μια πολύ καλή ζύμη για τυροπιτάκια μου έρχεται τώρα στο
μυαλό), έχω μια συνταγή καρυδόπιτας με κόκα κόλα ,  αλλά με την γκαζόζα δεν είχα ξαναφτιάξει κάτι. Νομίζω πως θ’ αρχίσω κι εγώ τους πειραματισμούς…
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Αυτά τα παξιμαδάκια όμως έγιναν ιδιαίτερα τραγανά και νόστιμα και όπως δεν
περιέχουν ξηρούς καρπούς και σταφίδες, προσφέρονται για βούτημα σε καφέ. Τα
υλικά τους είναι ελάχιστα και οικονομικά , δεν θέλουν καμία προετοιμασία, και
γίνονται πολύ γρήγορα! Μέχρι να το σκεφτώ, τα είχα φτιάξει…
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γκαζόζα
1 φακελάκι μπέικιν (3 κουταλάκια  όχι κοφτά)
½ κουταλάκι σόδα
Περίπου 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (περίσσεψε λίγο παραπάνω από 1 κούπα από ένα
πακέτο του κιλού)
Για άρωμα βανίλια ή μαστίχα ή κανελογαρύφαλλα  (εγώ έβαλα 4 μέτρια δάκρυα μαστίχας που άλεσα
με 2 κουταλάκια ζάχαρη)
Επί το έργον:
Σε μια κούπα αλεύρι βάζουμε το μπέικιν και τη σόδα.
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Σε μπολ
ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Αλέθουμε στο multi την
μαστίχα με 2 κουταλάκια ζάχαρη (έξτρα από τη 1 κούπα)-  αν επιλέξουμε για άρωμα τη μαστίχα –  και  την
προσθέτουμε στο μπολ.
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Ανακατεύουμε με το χέρι λίγο,  ίσα να αναμειχθούν τα υλικά, και προσθέτουμε μια
κούπα γκαζόζα . Πάντα με το χέρι ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κούπα με το
αλεύρι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι. Το ζυμάρι μας είναι κολλώδες στην
αρχή , σαν να το έχουμε αλείψει με σιρόπι .
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Δεν πρέπει  να γίνει σκληρό  , όμως  να πλάθεται… Εμένα μου πήρε 6 κούπες αλεύρι. Το
αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο να ξεκουραστεί  . Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και
αρχίζουμε να πλάθουμε τα ψωμάκια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη και
πλάθουμε  5 κυλινδρικά ψωμάκια.
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Τα κόβουμε
σε φετούλες με ένα μαχαίρι , φροντίζοντας να μη χωρίσουν.
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος . Τα ψήνουμε στο φούρνο (που πρέπει να έχει
ήδη θερμανθεί) για 50 λεπτά περίπου.  Φουσκώνουν αρκετά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, γι αυτό πρέπει να έχουν κάποια απόσταση. Χωράνε πάντως στο λαμαρινάκι του φούρνου.
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Τα βγάζουμε και χαμηλώνουμε το φούρνο στους
130-150 βαθμούς.  Μόλις κρυώσουν τόσο όσο
να μπορούμε να τα πιάσουμε,
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
 τα χωρίζουμε
στις φετούλες που είχαμε κόψει και τις απλώνουμε στο ταψί.
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Ξαναφουρνίζουμε για
να παξιμαδιαστούν. Αν χρειαστεί τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά (συνήθως
δεν χρειάζεται να γυριστούν όλα). Για τα δικά μου χρειάστηκαν 50 λεπτά περίπου στους
130 βαθμούς και τα παξιμάδιασα στον αέρα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί  που κλείνει καλά.
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Διατηρούνται αρκετό καιρό, όπως όλα τα παξιμαδάκια λαδιού.
Παξιμαδάκια λαδιού με γκαζόζα
Παρατηρήσεις:
1)Ανοίγουμε τη γκαζόζα την ώρα που θα την χρησιμοποιήσουμε
για να μη φύγει το ανθρακικό.
2)Η ζύμη στα διπλοφουρνιστά βουτήματα δεν πρέπει να είναι
σκληρή γιατί αλλιώς  δεν θα γίνουν αφράτα
.
3)Τα παξιμαδάκια μπορεί να μας φαίνονται μαλακά όταν είναι
ζεστά, αλλά σκληραίνουν όταν κρυώσουν . Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας στο
διπλοφούρνισμα.
Καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο