Αλμυρά

Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο

Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο

Παραδοσιακό , νόστιμο, πρωτότυπο πιάτο της κρητικής κουζίνας!

Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Η σημερινή συνταγή αφορά ένα πολύ ιδιαίτερο κρητικό φαγητό.
Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να την γράψω στο blog αλλά περίμενα να βρω σάρπες  για να έχω την πιο αυθεντική κατά πολλούς
εκδοχή της. Φυσικά οι μπάμιες μαγειρεύονται και με άλλα είδη ψαριών  στην Κρήτη (συναγρίδες, φαγκριά, ροφούς, σκάρους ).
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Τα
ψάρια όπως και οι μπάμιες μπορούν να είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα και το φαγητό
τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές. Παλιότερα , όταν δεν υπήρχαν καταψύξεις για
το φαγητό αυτό χρησιμοποιούνταν  παστές (αποξηραμένες
) μπάμιες.  Στα βορειοανατολικά παράλια
του νομού Ηρακλείου το ψάρι που χρησιμοποιούσαν συχνότερα για την ευρηματική αυτή συνταγή
ήταν οι σάρπες . Το πιάτο μάλιστα θεωρούνταν εορταστικό.
Οι σάρπες θεωρούνται ψάρια δεύτερης κατηγορίας . Πράγματι αν
δεν είναι ολόφρεσκες και αν δεν τις προετοιμάσουμε
όπως πρέπει  μυρίζουν βαριά και δεν είναι
νόστιμες. Αν όμως τις πετύχουμε φρέσκες και αφαιρέσουμε με προσοχή όλα τα
εντόσθια και τη μαύρη μεμβράνη από το εσωτερικό τους, έχουμε ένα νόστιμο ψάρι
που μπορούμε να απολαύσουμε ψητό λαδορίγανη , πλακί στο φούρνο και φυσικά
με μπάμιες!
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Έτσι μου τις προξένεψε κι ο ψαράς μου: «Πάρε σάρπες να τις κάμεις
με τσι μπάμιες. Είναι ολόφρεσκες !». Πήρα τρεις μεγάλες, πάνω κάτω  600 γραμμάρια ήταν κάθε μια, και έφτιαξα τη
μία με μπάμιες. Οι άλλες δυο έγιναν στο γκριλ (για ευνόητους λόγους…).
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Οι ποσότητες των υλικών  –όπως εξάλλου στις περισσότερες σπιτικές
συνταγές μαγειρικής-  είναι ενδεικτικές.
Δηλαδή αν οι μπάμιες είναι λίγο περισσότερες ή η ντομάτα λίγο λιγότερη δεν
αλλάζει  δραματικά το αποτέλεσμα. Εγώ
βάζω περίπου ίδιο βάρος από τα δυο βασικά υλικά και μπόλικη ντομάτα σχετικά.
Μπορούμε να βάλουμε και λιγότερη.
Υλικά:
1 κιλό ψάρι (μεγάλα ψάρια των 300 γραμμαρίων τουλάχιστον ή
φέτες ψαριού)
1 λεμόνι
1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
½ κιλό ώριμες ντομάτες
¾ ως 1 κούπα ελαιόλαδο
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/3  κούπας ξύδι
Αλάτι-πιπέρι
Προαιρετικά μαϊντανό ή άνηθο
Επί το έργον:
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια. Αν
πρόκειται για σάρπες αφαιρούμε σχολαστικά και τη μαύρη μεμβράνη από το
εσωτερικό τους.
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Τα πλένουμε καλά, τα αλατίζουμε  και τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού.
Κόβουμε σε φετούλες το στυμμένο λεμόνι , τις βάζουμε ανάμεσά στα ψάρια  και τα αφήνουμε να περιμένουν .
Καθαρίζουμε τις μπάμιες
(δείτε στις παρατηρήσεις).
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι κομμένο
σε καρεδάκια να μαραθεί με το ελαιόλαδο και
προσθέτουμε τις μπάμιες. Αυτές αφήνουν τα υγρά τους και αρχίζουν να
τηγανίζονται. Τις ανακατεύουμε προσεκτικά να μη τις σπάσουμε.
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
 Όταν έχουν απορροφηθεί
τα περισσότερα υγρά προσθέτουμε το ξύδι και αμέσως μετά τις ντομάτες ,
τριμμένες ή κομμένες με το χέρι σε καρεδάκια. Αν βάλουμε μαϊντανό ή άνηθο τον ψιλοκόβουμε κι αυτόν σ’ αυτή τη φάση.
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Αλατοπιπερώνουμε.   Όταν βράσουν 5 λεπτά αποσύρουμε το τηγάνι από
το μάτι.
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Βάζουμε σε κατάλληλου μεγέθους ταψί
το ψάρι και από πάνω αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού.  Ψήνουμε το φαγητό  στο φούρνο, στους 200 βαθμούς (στην πρώτη σχάρα από το κάτω μέρος)  μέχρι να
μαλακώσουν οι μπάμιες και να ψηθεί το ψάρι.
Ψάρι με μπάμιες στο φούρνο
Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και σερβίρουμε. Είναι νόστιμο
και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
1)Αν το ψάρι είναι μικρό –που σημαίνει ότι θα ψηθεί σε
λιγότερο χρόνο- αυξάνουμε λίγο το χρόνο βρασίματος των μπαμιών στο τηγάνι για
να μην προλάβουν να γίνουν. Αντίθετα, αν το ψάρι είναι μεγάλο το κόβουμε σε φέτες ή
ίσα που περνάμε τις μπάμιες  από το
τηγάνι.
2)Εμείς προτιμούμε ξεροψημένο το δέρμα του ψαριού (ούτως ή
άλλως το ψάρι δεν στεγνώνει γιατί το φαγητό έχει μπόλικη σάλτσα) αλλά όσοι το θέλουν πιο
νωπό σκεπάζουν με αλουμινόχαρτο το ταψί και το αφαιρούν 15 λεπτά πριν το
τέλος του ψησίματος. Μπορούμε εξάλλου να χρησιμοποιήσουμε σκεπαστή γάστρα.
3)Αυτή τη φορά έκανα δύο «νεωτερισμούς». Χρησιμοποίησα βαλσάμικο
ξύδι που  ταίριαξε τέλεια. Όντως περιορίζονται τα ενοχλητικά υγρά τους, αφού δεν τις μαρινάρουμε όπως κάνουμε εδώ στην Κρήτη σε άλλες συνταγές.
4)Οι φωτογραφίες με το σερβιρισμένο φαγητό απορρίφθηκαν ως
εντελώς αποτυχημένες. Την επόμενη φορά…
Καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο