VIDEOS

Πρασοτυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο (VIDEO)

Πρασοτυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο (VIDEO)

Πίτα εποχής με κρητικά (και όχι μόνο) τυριά!

Χθες η λαϊκή της περιοχής μας ήταν γεμάτη πράσα. Το τέλος του Σεπτέμβρη το έχει αυτό το καλό. Ενώ δεν έχουν τελειώσει ακόμη τα
καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα, αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους  δειλά δειλά τα πρώτα φθινοπωρινά.
Πρασοτυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο (VIDEO)
 Έτσι χθες δίπλα στις μπάμιες στις μελιτζάνες και τα φασολάκια, εμφανίστηκαν κυδώνια, ρόδια , λάχανα, γούλα (σέσκουλα), πράσα , και λίγα μάραθα καλλιεργημένα. Λάχανα και κυδώνια πρέπει να φάνε νερό για να νοστιμίσουν λέμε στα μέρη μας κι έτσι δεν τα προτίμησα.
Πρασοτυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο (VIDEO)
Τα πράσα όμως δεν έχουν πρόβλημα.  Αν και τα αγαπούμε σαν  «κεντανέ με κερεβίζι» δηλαδή μαγειρεμένα με μπόλικη ντομάτα και σέλινο, σε ένα πρασοσέλινο φθινοπωρινό που μοσχομυρίζει, αυτή τη φορά έφτιαξα μια πολύ νόστιμη πρασόπιτα .

Παρατηρήσεις

1)Αντί μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε μάραθο. Τότε όμως πρέπει να το προσθέσουμε από την αρχή στην κατσαρόλα να βράσει μαζί με τα πράσα, ιδιαίτερα αν είναι άγριο. Το καλλιεργημένο είναι πιο τρυφερό αλλά το άγριο την θέλει την ώρα του στο βράσιμο.Επίσης μπορούμε να βάλουμε- εκτός από τα μάραθα που λέω παραπάνω- γούλα (σέσκουλα),  σπανάκι , άγρια μυριστικά.

2)Τα τυριά που έβαλα αυτή τη φορά στην πίτα μου ήταν φέτα , κρητική γραβιέρα και λίγο σπιτικό τυροζούλι που είχε στεγνώσει αρκετά και τριβόταν. Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι τυριά θέλουμε, ενός είδους ή ανάμεικτα.

3)Για τις παραπάνω ποσότητες των υλικών χρησιμοποίησα ταψί –πυρέξ με διαστάσεις 40Χ28 cm. Η γέμιση όμως είναι αρκετή και για μεγαλύτερο ταψί. Έτσι αν κάνουμε μακεδονίτικο φύλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο ταψί.

4)Το φύλλο της πίτας είναι με τη συνταγή του φύλλου για την εύκολη τυρόπιτα που ανοίγει πολύ εύκολα ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος ή απλώνεται με το χέρι στο ταψί μας. Πρόσθεσα μόνο 2 κομματάκια βούτυρο για περισσότερη νοστιμιά.

Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο