Vegan/vegetarian

Κρίθινες (κριθαρένιες) μπουκίτσες

Κρίθινες (κριθαρένιες) μπουκίτσες

Τα croutons αλά κρητικά, για τις σαλάτες μας και όχι μόνο!

Τελικά οι κριθαρένιες μπουκίτσες της προηγούμενης ανάρτησης έκαναν κάποιους να ζηλέψουν, και να μου ζητήσουν συνταγή . Εκείνες που είχα χρησιμοποιήσει στην συγκεκριμένη σαλάτα ήταν από τον φούρνο της γειτονιάς μου (όπως έχω ξαναπεί,στην Κρήτη βρίσκουμε άριστα παξιμάδια και εγώ σπάνια ζυμώνω κριθαροκουλούρες).

Κρίθινες (κριθαρένιες) μπουκίτσες

Το τριήμερο όμως ξεμείναμε οπότε έφτιαξα μερικές και για τις σαλάτες μας και για τους φίλους που ζήτησαν την συνταγή, αφού κάποιοι είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν μπορούν να βρουν. Χρησιμοποίησα μάλιστα ξηρή μαγιά παρόλο που συνήθως χρησιμοποιώ νωπή,  γι αυτό ακριβώς το λόγο. Εννοείται ότι μπορούμε όσοι είμαστε εξοικειωμένοι με το προζύμι να φτιάξουμε μ’ αυτό τις μπουκίτσες μας αλλά εδώ που τα λέμε για τόσο μικρή ποσότητα αλευριού παραείναι χρονοβόρα η διαδικασία με το προζύμι.

Κρίθινες (κριθαρένιες) μπουκίτσες
Είναι τραγανές, αφράτες και ταιριάζουν με τις σαλάτες του καλοκαιριού. Μπορούν να αντικαταστήσουν θαυμάσια τα κρουτόνς και  όταν μουσκεύουν στο ελαιόλαδο και τους χυμούς της ντοματοσαλάτας είναι πραγματικά αξεπέραστες!

Σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος (προκύπτουν από τα ψωμάκια που θα δείτε παρακάτω) είναι τέλειες με σαλάτες αλείμματα όπως το τζατζίκι, οι  παντζαροσαλάτες  , οι ταραμοσαλάτες κλπ. Γίνονται εύκολα και διατηρούνται αρκετά, κι έτσι που δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας.

Κρίθινες (κριθαρένιες) μπουκίτσες

Παρατηρήσεις

1)Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, τη διαλύουμε σε μισή κούπα νερό μαζί με 2 κουταλιές από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις  και αφήνουμε να φουσκώσει σαν αφρός. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς στα υγρά της συνταγής (τώρα το υπόλοιπο νερό είναι 1,5 κούπα) και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.

2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι σικάλεως αντί για κριθαρένιο και να έχουμε νόστιμες μπουκίτσες σικάλεως.

3) Το χάραγμα των κορδονιών πρέπει να γίνεται στη θέση που θα τα ψήσουμε, στο ταψί, αλλιώς δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε. Τα ψωμάκια μπορούμε να τα χαράξουμε στο πλαστήρι και μετά να τα μεταφέρουμε.

4)Η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει φυσικά και με μίξερ, αν δεν βαριόμαστε να το βάζουμε στη μέση για τόσο λίγα υλικά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο