Vegan/vegetarian

Σαλάτα με ωμά χειμωνιάτικα λαχανικά (VIDEO)

Σαλάτα με ωμά χειμωνιάτικα λαχανικά (VIDEO)

Καιρός για σαλάτες!

update 26-10-2020: Δημοσιεύω σήμερα γραμμένη αναλυτικά τη συνταγή, όπως έχω καταλήξει να τη φτιάχνω τα τελευταία χρόνια. Αφήνω όμως και το παλιό εισαγωγικό κείμενο για να δείτε την προέλευση και την εξέλιξη της συνταγής. Έχω αλλάξει τις αναλογίες των υλικών στο dressing και κάποια πράγματα στη σύστασή του με βασική διαφορά την αντικατάσταση του σησαμελαίου της αρχικής συνταγής με εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Εξ αιτίας αυτής της αλλαγής προέκυψαν κι άλλες προσθήκες μετα από δοκιμές…

Σαλάτα με ωμά χειμωνιάτικα λαχανικά (VIDEO)

Μια παλιά ρήση στην Κρήτη λέει «αν δεν υπήρχε ο νότος (ο αέρας) και οι …,  η Κρήτη θα ήταν Παράδεισος». Στις τελίτσες ο καθένας συμπλήρωνε ό,τι ήθελε. Συνήθως τους κατοίκους κάποιων περιοχών, ανταγωνιστικών με την περιοχή του. Υπήρχαν βλέπετε κι αυτά, αν και τα τελευταία χρόνια ευτυχώς έχουν υποχωρήσει… Έτσι στις τελίτσες μπορούμε να βάζουμε ό,τι θέλουμε και να γενικεύσουμε τη ρήση για όλη την Ελλάδα.

Σαλάτα με ωμά χειμωνιάτικα λαχανικά (VIDEO)

Ο νοτιάς όμως δεν υποχωρεί. Μας έχει ταράξει. Αποπνικτική σκόνη, μπαλκόνια μαντάρα, τζάμια πασπαλισμένα με κοκκινόχωμα, φυτά και λουλούδια που παλεύουν να επιβιώσουν χωρίς να το καταφέρνουν πάντα. Φέτος το έχει παρατραβήξει. Μια μέρα σταματά, τρεις φυσά! Κι όταν ο έρμος τυχαίνει σε περιόδους που ούτως ή άλλως είναι φορτωμένες , σου κόβει κάθε όρεξη για δουλειές και μαγειρέματα.

Σαλάτα με ωμά χειμωνιάτικα λαχανικά (VIDEO)

Στις σαλάτες λοιπόν το έχουμε ρίξει τελευταία. Απολαυστική μία της Conna που έχω φτιάξει ήδη αρκετές φορές. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Μια εκδοχή της είχαμε δοκιμάσει σε αξιόλογο εστιατόριο της περιοχής μου κι έτσι όταν την είδα στο blog της Conna, το πανέμορφο sabor , την  έφτιαξα στο σπίτι άμεσα. Η πρωτοτυπία της είναι ότι χρησιμοποιούμε ωμά τα λαχανικά που σε άλλες περιπτώσεις καταναλώνουμε βρασμένα. Κουνουπίδι, μπρόκολο και κολοκυθάκια, μαρινάρονται και μαλακώνουν αποκτώντας υπέροχη γεύση. Εκτός των άλλων είναι και χάρμα οφθαλμών με την πολυχρωμία της.

Σαλάτα με ωμά χειμωνιάτικα λαχανικά (VIDEO)

Η σαλάτα είναι του σεφ Νίκου Κατσάνη. Στο site της εταιρείας Χαΐτογλου τη δίνει με κάπως διαφορετική σύνθεση. Εγώ χρησιμοποίησα μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο, κρεμμύδι, φρέσκο κολοκυθάκι, και κόκκινη πιπεριά. Συνολικά τα λαχανικά μου –όλα μαζί ζυγισμένα- ήταν περίπου 900 γραμμάρια, οπότε έφτιαξα τη σως στις ποσότητες που δίνει ο σεφ. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι από τη δεύτερη φορά που την έφτιαξα αντικατέστησα το μισό σησαμέλαιο με ελαιόλαδο.

Σαλάτα με ωμά χειμωνιάτικα λαχανικά (VIDEO)

Για να εξασφαλίσω πιο έντονη γεύση σουσαμιού έβαλα 2 κουταλιές μαυροσίσαμο. Δοκιμάστε την! Εκτός την ωραία εμφάνιση και την υπέροχη γεύση, είναι ιδανική για δίαιτα!

Παρατηρήσεις

  • Η ποσότητα των λαχανικών πρέπει να είναι 650-700 grσυνολικά, ζυγισμένα καθαρισμένα. Και πρέπει να είναι πολύ φρέσκα!
  • Η σαλάτα διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο και γίνεται κάθε μέρα και καλύτερη. Όσο πιο πολύ μαριναριστούν τα λαχανικά τόσο νοστιμίζουν! Γι αυτό τα βάζω σε λεπτή στρώση στο μπολ ώστε να “πιάσει” καλά το μαρινάρισμα  και κάθε φορά που σερβίρω τα ανακατεύω για να πηγαίνει παντού η sauce.
  • H αρχική συνταγή περιέχει και κολοκυθάκια φρέσκα ωμά. Αν έχετε μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος των υπόλοιπων λαχανικών με 1-2 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες.
  • Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες των υλικών του dressing. Αν μας αρέσουν τα γλυκόξινα αυξάνουμε το μέλι, αν το θέλουμε πιο όξινο αυξάνουμε το ξίδι ή τον χυμό λεμονιού. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέλος του ελαιολάδου με σησαμέλαιο όπως πρότεινε η αρχική συνταγή.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο