Vegan/vegetarian

Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!

Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!

Απλό, νόστιμο , ιδανικό πιάτο της  εποχής!

 

Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!
Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά σε όλους και διπλά Χρόνια Πολλά
στους εορτάζοντες των ημερών που δεν ήταν και λίγοι… Να τους χαιρόμαστε, όσοι τους έχουμε.
Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!
Επιστροφή σε απλά
πιάτα από σήμερα μετά τις καταχρήσεις του τριημέρου… Απλά βέβαια δεν σημαίνει
άνοστα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι παλιά, παραδοσιακή της κρητικής κουζίνας.Ένα από τα χαρακτηριστικό παραδείγματα   που
αποδεικνύουν ότι το  «ουκ εν τω πολλώ το
ευ» ισχύει και στην μαγειρική.
Είναι γεγονός ότι το κρητικό εδεσματολόγιο περιέχει πολλές  τέτοιες συνταγές. Δυο-τρία υλικά καλής ποιότητας και  στην εποχή τους, απλός τρόπος
μαγειρέματος και …νοστιμιά αξεπέραστη!
Υλικά:
10-12  αγκινάρες
3/4  κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 λεμόνια (το χυμό)
Αλάτι
Πιπέρι
300 -500  γραμμάρια συρωτό (στραγγιστό)  γιαούρτι (πλήρες καλύτερα)
Επί το έργον:
Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!
από τα εξωτερικά φύλλα, κόβουμε
τον κώνο της κορυφής τους και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, χυμό λεμονιού
και μια κουταλιά αλεύρι (προαιρετικά, αλλά τις γλυκαίνει και τις διατηρεί
άσπρες λένε…).
Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!
Τα κρεμμύδια είναι χλωρά αυτή την εποχή!
Μαραίνουμε το κρεμμύδι
κομμένο σε καρεδάκια με το ελαιόλαδο και τις προσθέτουμε κομμένες στα δύο.
Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!

Αφού
τις γυρίσουμε μια δυο φορές στην κατσαρόλα να λαδωθούν, προσθέτουμε μια κούπα
νερό . Αλατοπιπερώνουμε.

 

Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!

Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να
σιγοβράζει το φαγητό μας μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να μείνουν με το
λαδάκι τους.

Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη λιώσουμε τις αγκινάρες.  Όταν γίνουν, βάζουμε το γιαούρτι σ’ ένα μπολ   προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας και λίγο από το ζουμάκι του φαγητού για να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στην κατσαρόλα.

 

Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!

Τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν
και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα να πάει παντού
και πριν αρχίσει να κοχλάζει την αποσύρουμε από το μάτι.

 

Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!

Σερβίρουμε ζεστό το
φαγητό, με λίγο ακόμη γιαούρτι αν μας αρέσει. Είναι πολύ νόστιμο πιάτο σκέτο, ή
σαν συνοδευτικό ψητού κρεατικού.

Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!

 

Παρατηρήσεις:
1)Η συνταγή γίνεται  και
με καταψυγμένες αγκινάρες . Ειδικά αν τις έχουμε καταψύξει εμείς και έχουμε αφήσει
στα κεφάλια τους και λίγα φύλλα, το
φαγητό γίνεται πολύ νόστιμο.
2) Μπορούμε να προσθέσουμε γιαούρτι και στο αγκιναράτο ,
δηλαδή στις αγκινάρες που μαγειρεύουμε με κρέας.
Αγκινάρες με γιαούρτι: η νοστιμιά της απλότητας!

Αντί αυγολέμονο μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα
με γιαούρτι. Γίνεται πιο ελαφρύ.

3) Διαλέγουμε γιαούρτι στραγγιστό αν γίνεται  από αιγοπρόβειο γάλα χωρίς να σημαίνει ότι δεν ταιριάζει και το αγελαδινό.  Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε ανθόγαλα, ξύγαλο, ή άλλο
μαλακό τυρί κρέμα. Αν δεν είναι αρκετά ξινά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη λεμόνι.
4)Η παραδοσιακή συνταγή δεν περιέχει κανένα μυρωδικό. Παρόλα αυτά αν μας
αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο άνηθο.
5)Σε περιόδους νηστείας μπορούμε να δέσουμε με αλευρολέμονο (ντερμπιέ) το φαγητό μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο