Vegan/vegetarian

Νηστίσιμη υγρή σοκολατόπιτα ή νηστίσιμο κέικ σοκολάτας. Μία συνταγή με δύο εκδοχές!

Νηστίσιμη υγρή σοκολατόπιτα ή νηστίσιμο κέικ σοκολάτας. Μία συνταγή με δύο εκδοχές!

Για νηστεύοντες και όχι μόνο!

Αφού όλα τα περιοδικά μαγειρικής του κυριακάτικου τύπου ασχολήθηκαν με την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, ή δική μου συνταγή σήμερα είναι πιο σύγχρονη. Πάντα όμως με ελαιόλαδο  καλής ποιότητας με ιδανικότερο το κρητικό (είπατε τίποτα;).
Νηστίσιμη υγρή σοκολατόπιτα ή νηστίσιμο κέικ σοκολάτας. Μία συνταγή με δύο εκδοχές!

Μια  συνταγή που μπορεί να δώσει ζουμερή σοκολατόπιτα ή κέικ σοκολάτας, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Νηστίσιμη, με ελαιόλαδο, χωρίς αυγά πολύ νόστιμη . Επί  πλέον είναι  πολύ εύκολη και πολύ οικονομική, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Νηστίσιμη υγρή σοκολατόπιτα ή νηστίσιμο κέικ σοκολάτας. Μία συνταγή με δύο εκδοχές!

Εδώ μπορώ να πω ότι εγώ είμαι του ανθυγιεινού, του παχυντικού , του καταστροφικού όσον αφορά τη σοκολάτα αλλά η συγκεκριμένη  σοκολατόπιτα είναι από τις καλύτερες νηστίσιμες εκδοχές.

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να προσθέσουμε ένα σφηνάκι  κονιάκ ή λικέρ στο σιρόπι ή στο μείγμα της σοκολατόπιτας.

2) Αν φτιάξουμε κέικ  (χωρίς δηλαδή το σιρόπι) , μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη.

3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σιρόπι 2-3 κουταλιές κακάο καλής ποιότητας αν δεν έχουμε σοκολάτα.

4) Μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες και να φτιάξουμε με μια δόση και τα δύο γλυκά. Τότε θα
χρειαστούμε το μισό σιρόπι.

update 30-4-2013

Επειδή πολλές φίλες στα σχόλια βρήκαν πολύ σφικτή τη ζύμη και έκαναν διάφορες επεμβάσεις, έφτιαξα ξανά  τη σοκολατόπιτα ελαττώνοντας το αλεύρι. Έτσι έβαλα 2 κούπες και 1/3 της κούπας αντί 3 ολόκληρες κούπες.  Η αλήθεια είναι ότι έγινε πολύ υγρή, σε σημείο που να τρώγεται μόνο με το κουταλάκι.

Τα κομμάτια δεν πιάνονταν με το χέρι. Κάποιοι από όσους τη δοκίμασαν βρήκαν καλύτερη αυτή την εκδοχή ( η άλλη είναι κάπως σαν τάρτα σοκολάτας, αφού μένει λίγο σταθερή η βάση, το σιρόπι δεν την μουσκεύει μέχρι κάτω). Για το σιρόπιασμα χρησιμοποίησα 1 κούπα σιρόπι από γλυκό του κουταλιού και 1/2 κούπα νερό.  Το έβρασα μόνο όσο χρειάστηκε για να λιώσει η σοκολάτα κι έτσι δεν ελαττώθηκε καθόλου ο όγκος του. Και αυτή τη φορά το γλυκό έφυγε σε χρόνο ρεκόρ.

Είναι τελικά θέμα γούστου! Πώς προτιμά την υφή της ο καθένας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο