Vegan/vegetarian

Ζεματιστά κουλουράκια με φυσικό προζύμι

Ζεματιστά κουλουράκια με φυσικό προζύμι

Προζυμένια κρητικά κουλουράκια με πολύ ιδιαίτερη τεχνική!

Είναι εκπληκτικό το πόσες πολλές συνταγές από διαφορετικές περιοχές σχετίζονται μεταξύ τους είτε στα υλικά, είτε στις τεχνικές παρασκευής, είτε και στα δύο. Και δεν εννοώ συνταγές σύγχρονες που ούτως ή άλλως –ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών- έχουν παγκόσμια χρήση. Εννοώ παλιές παραδοσιακές συνταγές που υπάρχουν εδώ και αιώνες στις κουζίνες του κόσμου.
Ζεματιστά κουλουράκια με φυσικό προζύμι
Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα- όσο μου επιτρέπουν οι υπόλοιπες ασχολίες μου -και έχω ειλικρινά εντυπωσιαστεί. Η  σημερινή συνταγή είναι μια τέτοια περίπτωση. Τα γερμανικά pretzels, τa εβραϊκά bagels, τα ιταλικά taralli  τα γαλλικά εσοντέ και ζιμπλέτ (οι όροι είναι από το μεταφρασμένο λεξικό Larousse-Γαστρονομία όπου περιγράφεται και η τεχνική, αλλά δεν μπόρεσα να βρω τους αντίστοιχους γαλλικούς)  και τα κρητικά  ζεματιστά κουλουράκια, αν και διαφέρουν στη σύσταση και στις αναλογίες των υλικών έχουν ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: Πριν να τα ψήσουμε στο φούρνο τα βυθίζουμε για λίγο σε βραστό νερό!
Ζεματιστά κουλουράκια με φυσικό προζύμι
Ήξερα για τα pretzels και για τα bagels και στα blogs της Ειρήνης και της Μαρίνας βρήκα τα ιταλικά tarralli.  Ψάχνοντας λίγο το ζήτημα βρήκα ότι όχι μόνο στην Γερμανία  και στην Ιταλία, αλλά  και στη Γαλλία χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική. Βρήκα ακόμη κάτι πολύ σημαντικό.
Εδώ κι εδώ αναφέρεται ότι τα pretzels κατά μία εκδοχή προέρχονται από ένα ψωμί που κατασκευαζότανσε ελληνικά μοναστήρια πριν α πό 1000 χρόνια! Τελικά μήπως ο πατέρας της Βαρντάλος στο  «Γάμος αλα Ελληνικά» (το θυμάστε;) είχε κάποιο δίκιο;
Ζεματιστά κουλουράκια με φυσικό προζύμι
Κατά τη γνώμη μου τα προζυμένια κουλουράκια είναι τα ωραιότερα κουλουράκια της Κρήτης. Όπως έχω ξαναγράψει αυτές οι παραδοσιακές συνταγές «διαφέρουν στα σημεία» από σπίτι σε σπίτι. Όλες οι νοικοκυρές έχουν στα τετράδιά τους αρκετές συνταγές του είδους και μάλιστα …με ονοματεπώνυμο! Ξέρετε τι εννοώ (της Μαρίας, της θείας Τάδε, της κουμπάρας Χ, της κυρίας Υ ).  Μια από τις πολλές μου συνταγές είναι και τούτη εδώ.
Ζεματιστά κουλουράκια με φυσικό προζύμι
Ας δούμε λοιπόν τα κρητικά μου κουλουράκια και μάλιστα σε πιο αυθεντική εκδοχή από εκείνη που ήδη έχω δώσει, τα “ανεβατά κουλουράκια” , αφού εδώ χρησιμοποιείται  φυσικό προζύμι. Είναι εντυπωσιακό πώς με τόσο λίγα και απλά υλικά γίνονται τόσο αρωματικά και νόστιμα κουλουράκια.

Παρατηρήσεις

1)Η διαδικασία με το προζύμι είναι χρονοβόρα αλλά καθόλου κοπιαστική. Αν η ώρα που θα ανεβεί η ζύμη δεν μας βολεύει να τα πλάσουμε μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο και να αναβάλουμε το ανέβασμα ή το πλάσιμο. Οι ζύμες με προζύμι είναι πού … ευέλικτες!

2) Η ίδια τεχνική του ζεματίσματος μπορεί να γίνει και για τα ανεβατά κουλουράκια με μαγιά.

3)Το ζεμάτισμα μπορεί να παραληφθεί. Τότε κυλάμε στο σουσάμι τα κουλουράκια την ώρα που τα πλάθουμε, τα βάζουμε στα ταψάκια που θα τα ψήσουμε και τα αφήνουμε να ανεβούν εκεί.  Αν δεν θέλουμε σουσάμι μπορούμε να τα αλείψουμε με ζαχαρόνερο (ή με γάλα αν δεν τα θέλουμε νηστίσιμα).

4)Το αλεύρι μπορεί να είναι σταρένιο , ή για όλες τις χρήσεις ή μισό μισό.

5)Με τις  ίδιες ζύμες (προζυμένια ή με μαγιά)  φτιάχνω πολύ νόστιμα νηστίσιμα σταφιδόψωμα. Με τα τελευταία υλικά σ’ αυτή τη συνταγή, και μαζί με τα υπόλοιπα στη ζύμη μαγιάς, προσθέτω σταφίδες και πλάθω μικρές μπάλες που αφήνω να ανεβούν. Τα  ψήνω όπως τα κουλουράκια. Είναι εκείνα που φαίνονται στις φωτογραφίες με τη σπιτική πορτοκαλάδα και που αρκετές  φίλες μου ζήτησαν τη συνταγή με σχόλιο ή με e-mail.

update 8-4-2013

Θεωρώ ότι το σχόλιο της καλής μας Αγγελικής από το ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ συμπληρώνει την ανάρτηση και με την άδειά της το ενσωματώνω:

Όμορφη συνταγή με ενδιαφέρουσα ιστορία!
Θα ήθελα να συμπληρώσω δυο πληροφορίες για τα Γαλλικά μπισκότα, που η ζύμη τους βράζεται, πριν ψηθεί! Εκτός από τα Échaudé και τα Gimblette, που αναφέρεις, υπάρχουν και άλλα μπισκοτάκια που φτιάχνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως τα Craquelin, τα Brassadeau, τα tortillon,τα teurquette και τα chemineau (ίσως να υπάρχουν και άλλα και να μη τα ξέρω). Οι Γάλλοι θεωρούν και τα bretzel δικά τους, γιατί τα έφτιαχναν στην Αλσατία (που συχνά ήταν σε Γερμανική κατοχή). Τα περισσότερα άρχισαν να τα φτιάχνουν στον μεσαίωνα, όπως λες. Τα πιο παλιά είναι τα Échaudé (1200μΧ) που δεν έχουν κανένα διογκωτικό. Η ζύμη τους είναι συνήθως από αλεύρι, νερό, ζάχαρη και ανθόνερο. Το αποτέλεσμα είναι σκληρά μπισκότα, που τα τρων βουτηγμένα σε κρασί ή σε καφέ. Τα Gimblette πλησιάζουν περισσότερο στα ανεβατά κουλουράκια σου με την μαγιά, έχουν αυγά, μαγιά, αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και είναι αρωματισμένα με ανθόνερο και κίτρο ή φράπα γλασέ. 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο