Αλμυρά

Σαρδελοσαλάτα: νόστιμη σαλάτα-αλοιφή με παστές σαρδέλες

Σαρδελοσαλάτα: νόστιμη σαλάτα-αλοιφή με παστές σαρδέλες

Πρωτότυπη, εύκολη σαλάτα ή πεντανόστιμο άλειμμα ψωμιού

Μια συνταγή σήμερα από αρχοντόσπιτο της περιοχής μας. Μια σαλάτα αλοιφή με αναπάντεχη  σύνθεση και απλά υλικά που είναι ιδιαίτερα νόστιμη  και γίνεται πολύ εύκολα. Αν έχουμε  φρέσκο ψωμάκι, μπορούμε  να την καταναλώσουμε και σαν άλειμμα αλλά δυστυχώς είναι απ’ αυτά που δεν  μπορούμε να σταματήσουμε σε μια φετούλα. Τόσο νόστιμη είναι!
Σαρδελοσαλάτα: νόστιμη σαλάτα-αλοιφή με παστές σαρδέλες
Οι παστές σαρδέλες ήταν τόσο  στο παρελθόν όσο και στις μέρες μας το απαραίτητο συνοδευτικό των οσπρίων .
Σαρδελοσαλάτα: νόστιμη σαλάτα-αλοιφή με παστές σαρδέλες
Στην πιο απλή τους εκδοχή καταναλώνονται με σκέτο λαδόξιδο αφού απομακρύνουμε το χοντρό αλάτι του παστώματος με το ίδιο το χαρτί περιτυλίγματος –σήμερα λαδόκολλα , παλιότερα εφημερίδα (!) –  και τις ξεπλύνουμε καλά πρώτα με νερό και μετά με ξύδι.
Οι καλύτερες παστές σαρδέλες είναι εκείνες της Καλλονής Λέσβου. Αν βρείτε, προτιμήστε τις. Βέβαια απ’ ότι ξέρω, η σαλάτα θα μπορούσε να γίνει και με σπιτικές παστές σαρδέλες, αλλά εγώ δεν την έχω φτιάξει ποτέ έτσι. Ακόμα και όσοι τις θεωρούν υπερβολικά αλμυρές και θεωρούν ότι δεν πρέπει να τις καταναλώνουν (κυρίως οι υπερτασικοί), θα απολαύσουν αυτή τη σαλάτα γιατί η ανάμειξή τους με τα
υπόλοιπα υλικά της συνταγής δίνει ένα παρασκεύασμα κανονικό στην αλμύρα και ιδιαίτερα γευστικό.
Σαρδελοσαλάτα: νόστιμη σαλάτα-αλοιφή με παστές σαρδέλες
Με μια  βόλτα στο internet είδα ότι και άλλες μεσογειακές χώρες έχουν στο εδεσματολόγιό τους sardines spreads. Γιατί περί τέτοιου πρόκειται τελικά.  Η σύνθεσή τους όμως  είναι διαφορετική αφού οι σαρδέλες αναμειγνύονται με κρεμώδη τυριά. Στην κρητική εκδοχή οι
σαρδέλες αναμειγνύονται με μουσκεμένο ψωμί (ή πατάτα βρασμένη) και ασπρισμένα αμύγδαλα.
Σαρδελοσαλάτα: νόστιμη σαλάτα-αλοιφή με παστές σαρδέλες
Δοκιμάστε την!  Είμαι βέβαιη ότι θα σας αρέσει!

Παρατηρήσεις

1)Η  αρχική συνταγή  θέλει ωμό τον κρόκο του αυγού. Εγώ τον βάζω βρασμένο  γιατί εδώ και χρόνια δεν καταναλώνουμε ωμά αυγά.

2)Χρησιμοποίησα σταρένιο ψωμί –που ταιριάζει πολύ- αλλά μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε ψωμί μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να βάλουμε βρασμένη ή ψητή λιωμένη πατάτα.

3)Μπορούμε να βγάλουμε το κεντρικό ψαροκόκαλο από τις σαρδέλες, να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή μόνο τα φιλετάκια τους. Θα στερηθούμε όμως το ασβέστιο που περιέχεται σ’ αυτό ακριβώς το κόκκαλο όπως λένε… Αν την αλέσουμε πιο επίμονα θα γίνει λεία ούτως ή άλλως. Γι αυτό και την φτιάχνω στο multi. Παλιότερα την έφτιαχναν σε γουδί.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο