Vegan/vegetarian

Παξιμαδάκια και κουλουράκια λεμονιού και βανίλιας

Παξιμαδάκια και κουλουράκια λεμονιού και βανίλιας

Για να απολαμβάνουμε τα χειμωνιάτικα ροφήματα!

Αυτή την εποχή είναι τα εσπεριδοειδή στις δόξες τους. Ταχρώματά και τα αρώματά τους είναι έντονα και είναι στην κατάλληλη στιγμή για να τα χρησιμοποιήσουμε σε γλυκές εφαρμογές. Από την άλλη, με τον βροχερό και υγρό καιρό, και  οι ιώσεις είναι στο φόρτε τους.
Έτσι όλο και κάποιο βραστάρι χρειάζεται για να μας ζεσταίνει τα βράδια και να μαλακώνει το βήχα μας. Εποχή για βουτήματα λοιπόν και για αξιοποίηση της μυρωδάτης φλούδας των λεμονιών και των πορτοκαλιών μας! Μετά λοιπόν το κέικ λεμονιού της προηγούμενης εβδομάδας, ήρθε η ώρα για τα νόστιμα παξιμαδάκια λεμονιού αφού ξαναήρθαν στα χέρια μου φρέσκα μυρωδάτα λεμόνια!

Παξιμαδάκια και κουλουράκια λεμονιού και βανίλιας

Η συνταγή  έχει τις ποσότητες των υλικών σε υποδιαιρέσεις της οκάς   και το κλασικό «όσο σηκώσει» στο αλεύρι.  Βλέπετε, όσες από τις παλιές συνταγές  δεν είναι « με το μάτι» ή με τις «χεριές» είναι σε οκάδες και δράμια, αφού αυτή ήταν η μονάδα μέτρησης της μάζας μέχρι το 1959. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η οκά  αντιστοιχεί σε 1282 δράμια και  τα είχε 400 (τα δράμια), κάθε δράμι είναι 3,2 γραμμάρια. Αυτά τα παξιμαδάκια τα  έχουμε φτιάξει πολλές φορές  αλλά μόνο τώρα σκέφτηκα να μετρήσω τον όγκο των ποσοτήτων. Συνηθίζω να δίνω στο blog τα υλικά των συνταγών μου μετρημένα με την δοσομετρική κούπα, και το θεώρησα αναγκαίο.

 

Παξιμαδάκια και κουλουράκια λεμονιού και βανίλιας
Το λεμόνι ας τριφτεί σε πιο λεπτό τρίφτη  για να μην αφήσει τα σημαδάκια του!

Έτσι, τα 60 δράμια του γάλακτος που αντιστοιχούν σε 192 γραμμάρια, είδα ότι είναι ¾ της κούπας και τα 100 δράμια (320 γραμμάρια) της ζάχαρης  βγήκαν 1,5 κούπα!  Ακόμη, τα φλυτζανάκια του καφέ με τα οποία ήταν μετρημένα τα υπόλοιπα υλικά, μετατράπηκαν κι αυτά σε κούπες. Η αρχική συνταγή είχε 5 αυγά, αλλά σε παρένθεση η μητέρα μου έχει σημειώσει  τη φράση «βάζω 3» και τόσα έβαλα κι εγώ.

Η ζύμη είναι εύπλαστη και προσφέρεται και για κουλουράκια παρόλο που ο τίτλος της στο τετράδιο της μητέρας μου είναι «Παξιμαδάκια
βανίλιας και λεμονιού» και σε παρένθεση (μαμάς) , ήτοι πρόκειται για συνταγή της γιαγιάς μου.

Παξιμαδάκια και κουλουράκια λεμονιού και βανίλιας

Παρατηρήσεις

1)Μη φοβάστε την αμμωνία στα γλυκά. Ειδικά τα παξιμαδάκια γίνονται πιο τραγανά και τους ταιριάζει περισσότερο από τη σόδα. Υπάρχει στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με τα υπόλοιπα διογκωτικά ζύμης.

2)Τα κουλουράκια αυτά φουσκώνουν αρκετά γι αυτό μην τα φτιάξετε πολύ μεγάλα. Θεωρώ ότι δεν τους πηγαίνει πολύ το σουσάμι γιατί η μυρωδιά του καλύπτει την βανίλια και το λεμόνι γι αυτό δεν τα κυλάω στο σουσάμι. Μπορούμε να τα αλείψουμε με αυγό η γάλα για πιο γυαλιστερή επιφάνεια.

3)Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Ακόμη κι αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, μετά το ξεκούρασμα θα γίνει κανονική. Αν γίνει σφικτή, τα παξιμαδάκια θα γίνουν σκληρά και επικίνδυνα …για τα δόντια!

4)Η δόση είναι αρκετή. Έφτιαξα 2 ταψάκια κουλουράκια και θα έφτιαχνα άλλα τόσα με την υπόλοιπη που χρησιμοποίησα για παξιμαδάκια. Μπορούμε να φτιάξουμε τη μισή, χρησιμοποιώντας 2 μικρά αυγά, άλλωστε η αρχική συνταγή είχε 5 όπως έγραψα παραπάνω.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο