Vegan/vegetarian

Αλμυρά ατομικά ταρτάκια με ξινομυζήθρα και άγρια χόρτα (ή σπανάκι)

Αλμυρά ατομικά ταρτάκια με ξινομυζήθρα και άγρια χόρτα (ή σπανάκι)

Γιατί όχι και ταρτάκια με χόρτα;

Τα χόρτα είναι άφθονα αυτό τον καιρό. Μια μικρή βόλτα στην εξοχή και γεμίζουμε ολόκληρες τσάντες. Καυκαλήθρες, μάραθα, κουτσουνάδες ,αγριόπρασα, λάπαθα, γαλατσίδες, αρχατζίκοι, ό,τι αγαπά ο καθένας.

Αλμυρά ατομικά ταρτάκια με ξινομυζήθρα και άγρια χόρτα (ή σπανάκι)

Η επιτυχία βέβαια είναι ο σωστός  συνδυασμός τους. Η ισορροπία στη γεύση είναι πραγματική τέχνη που την κατέχουν λένε λίγοι. Εγώ λέω πως είναι και θέμα γούστου οι αναλογίες σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Ας πούμε, εγώ θέλω τα πιτόχορτά μου με διπλάσια ποσότητα μάραθου από αυτή που συνηθίζεται.Άλλοι το παραλείπουν εντελώς.

 

Αλμυρά ατομικά ταρτάκια με ξινομυζήθρα και άγρια χόρτα (ή σπανάκι)

Βρέθηκαν λοιπόν άφθονα χόρτα στα χέρια μου τις τελευταίες μέρες. Αν αρχίσω να σας δείχνω τις πίτες που έφτιαξα τον τελευταίο καιρό, όλα τα post του Φλεβάρη πίτες θα έχουν.  Φάγαμε – εκτός από πίτες – χόρτα με κρέας, με μπακαλιάρο, με άλλα ψάρια και αναμένουμε τους χοχλιούς τον άλλο μήνα για να τα απολαύσουμε και με δαύτους…

Πριν λοιπόν σας δείξω τις πίτες μου, μια συνταγή αυτοσχεδιασμού σήμερα με παραδοσιακά υλικά αλλά με άλλο τρόπο χρήσης. Έφτιαξα ένα ζυμαράκι μαλακό, με λάδι για να είναι τριφτό, με γάλα  όμως για να μη σκορπάει, με ελάχιστο βούτυρο για να μυρίσει, με λεμόνι για να είναι τραγανό και με ένα αυγουλάκι όλο κι όλο για να γίνει πιο πλούσιο. Νόστιμο έγινε. Και  θα χρησιμοποιηθεί και με άλλα είδη γέμισης.  Ήδη έχω μια στο μυαλό μου.

Αλμυρά ατομικά ταρτάκια με ξινομυζήθρα και άγρια χόρτα (ή σπανάκι)

Παρατηρήσεις

  1. Η προετοιμασία των χόρτων για πίτες γίνεται ως εξής: Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα.Τα πρασάκια και τα μάραθα δεν τα βάζουμε με τα υπόλοιπα, αλλά τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε χωριστά . Σε ανάλογου μεγέθους  κατσαρόλα κόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι  και το μαραίνουμε με μισή κούπα ελαιόλαδο (για κάθε κιλό χόρτα). Προσθέτουμε  τα μάραθα ψιλοκομμένα και λίγο νεράκι. Σε 10 λεπτά προσθέτουμε και τα πρασάκια κομμένα σε κομμάτια 5-6 cm και όταν πάρουν βράση τα υπόλοιπα χόρτα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι μέχρι να κατεβάσουν το δικό τους. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, αλατίζουμε  και αφήνουμε να χαμηλώσουν . Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε σε πίτες τηγανιού βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, να είναι έτοιμε για φάγωμα.  Για πίτες φούρνου δεν χρειάζεται να μαλακώσουν εντελώς  γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Εγώ δεν τα κόβω πολύ μικρά πριν το άχνισμα γιατί  ανάλογα με την ποσότητά τους κρατώ στην κατάψυξη  κάποιες ποσότητες και για άλλες χρήσεις εκτός από τις πίτες . Τα κόβω μετά. Επίσης όσα είναι για πίτες τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε τρυπητό και τα αλατοπιπερώνουμε.
  2. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα άγρια χόρτα με σπανάκι ή/και γούλα(σέσκουλα)  και την ξινομυζήθρα με φέτα. Για να ενισχύσουμε το άρωμα σ’ αυτήν την περίπτωση, προσθέτουμε άνηθο και μαϊντανό.
  3. Αν βαριόμαστε τη διαδικασία με τα μικρά ταρτάκια,  μπορούμε να   φτιάξουμε μία μεγάλη τάρτα. Το ζυμάρι είναι τόσο εύπλαστο που μπορεί να απλωθεί στην ταρτιέρα  ακόμη και με το χέρι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο