Βασικές παρασκευές

Πετιμέζι στο… τηγάνι!

Πετιμέζι στο… τηγάνι!

Μια παλιά τεχνική για την παρασκευή πετιμεζιού με πολύ
ενδιαφέροντα αποτελέσματα!

Όταν ξεκίνησα μ’ αυτό το blog νόμιζα ότι ήξερα αρκετά πράγματα για την κρητική κουζίνα . Πίστευα  μάλιστα ότι ακόμη κι αν δεν είχα φτιάξει στην κουζίνα μου όλα τα κρητικά εδέσματα  είχα μια ιδέα των περισσότερων τεχνικών και συνταγών. Όσο προχωρώ, διαπιστώνω ότι είναι ανεξάντλητη η εφευρετικότητα και η μαστοριά της παραδοσιακής μαγείρισσας, τόσο στους συνδυασμούς όσο και στις τεχνικές με τις οποίες  επεξεργαζόταν τα διάφορα υλικά που είχε στη διάθεσή της.
Πετιμέζι στο… τηγάνι!
 -Ξέρεις, της γιαγιάς σου δεν της άρεσε το πολύ σκούρο χρώμα του πετιμεζιού όταν ήθελε να το χρησιμοποιήσει σε γλυκά, οπότε έφτιαχνε μια ποσότητα στο τηγάνι.
-Τι μου λες  μαμά! Πόσα άλλα μου κρύβεις, πόσα έχεις να μου πεις ακόμη!  Για πες , για πες…
-Να, έβαζε ένα ένα ποτήρι το μούστο στο τηγάνι, αυτός έδενε πολύ γρήγορα  , πριν προλάβει να σκουρήνει γιατί η ποσότητά του ήταν πολύ μικρή και είχε ένα πετιμέζι στο χρώμα του μελιού, και με πιο απαλή μυρωδιά από το κλασικό.
Πετιμέζι στο… τηγάνι!
Μετά από αυτή τη συζήτηση με την μάνα μου  ρώτησα άλλες τρεις  φίλες της και όλες θυμόταν το πετιμέζι του
τηγανιού που έφτιαχναν οι μητέρες τους! Η μία μάλιστα φτιάχνει ακόμη το δικό
της πετιμέζι στο τηγάνι. Ας δούμε πώς:

Υλικά:

Ένα και μόνο: κομμένος μούστος

Επί το έργον:

Αδειάζουμε μία κούπα κομμένο μούστο σε ένα τηγάνι και τον βάζουμε να βράζει σε μεγάλη θερμοκρασία.
Πετιμέζι στο… τηγάνι!
Αυτός αρχίζει να βράζει και σε λίγο αρχίζει να σκουραίνει και να μελώνει.  Σε 8-10  περίπου λεπτά( στη δική μου κουζίνα)  έχει αποκτήσει υφή και χρώμα μελιού. Ελέγχουμε την πυκνότητα βγάζοντας λίγο με ένα κουταλάκι σε ένα πιάτο, όπως το σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού. Οι τελευταίες σταγόνες πρέπει να “στέκουν” και να μην απλώνονται.
Πετιμέζι στο… τηγάνι!
Μόλις δέσει το αδειάζουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ και ξαναβάζουμε μια κούπα μούστο στο τηγάνι (δεν πρέπει βέβαια να καραμελώσει. Όταν κρυώσει πήζει περισσότερο).
Πετιμέζι στο… τηγάνι!
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία , μέχρι να φτιάξουμε την ποσότητα που θέλουμε.
Πετιμέζι στο… τηγάνι!
Φυλάσσουμε το πετιμέζι μας όπως τα υπόλοιπα σιρόπια σε στεγνά μπουκάλια ή στενά βαζάκια .
Πετιμέζι στο… τηγάνι!

Παρατηρήσεις:

1)Το πετιμέζι τηγανιού όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες  έχει το χρώμα του μελιού, και όχι το σκούρο
χρώμα που έχει το κλασικό πετιμέζι.
Πετιμέζι στο… τηγάνι!
 Έτσι σε εποχές που χρησιμοποιούσαν πετιμέζι στο σιρόπιασμα γλυκισμάτων (χαλβά, «λουκουμιών» , κλπ ) το προτιμούσαν γιατί
ήταν πιο ανοιχτόχρωμο και έδινε πιο ωραίο χρώμα στα παρασκευάσματά τους.
Πετιμέζι στο… τηγάνι!
Η διαφορά στο χρώμα είναι ακόμη πιο έντονη στην πραγματικότητα
Επίσης η γεύση του είναι πιο ήπια οπότε δεν καλύπτει άλλες γεύσεις , άρα εν τω δικαίω άρεσε καλύτερα στη γιαγιά μου η χρήση του σε γλυκά.
2)Χρησιμοποίησα 5 κούπες μούστο και μου έδωσαν ένα βαζάκι των 400γρ μελένιο πετιμέζι.
3)Η τεχνική είναι πολύ εύκολη, ακόμη και αρχάριες θα μπορούσαν να την εφαρμόσουν και  θεώρησα ότι αξίζει τον κόπο να την καταγράψω γιατί δεν την έχω δει ούτε σε βιβλίο, ούτε στο διαδίκτυο.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο