Vegan/vegetarian

Ρυζόγαλο… αναλυτικά!

Ρυζόγαλο… αναλυτικά!

Το παντός καιρού …γιαγιαδίστικο γλυκάκι!

Ποιος δεν το ξέρει και δεν τόχει δοκιμάσει  αυτό το παντός καιρού  και πάσης Ελλάδος …γαλακτοσκεύασμα. Πρωινό, απογευματινό, βραδινό , χειμωνιάτικο, καλοκαιρινό, με μαστίχα, με κανέλα, με βανίλια,  με ξύσμα εσπεριδοειδών, ακόμη και με  σιρόπι σοκολάτας για τους νεωτεριστές της  γεύσης, το ρυζόγαλο το αγαπούμε σχεδόν όλοι.
Ρυζόγαλο… αναλυτικά!
Υλικά ελάχιστα, πάντα στην κουζίνα μας, εύκολο και για τις αρχάριες ! Γλυκάκι μαμαδίστικο ή πιο σωστά γιαγιαδίστικο. Με γάλα πλήρες, με light, με κατσικίσιο, με πρόβειο, αυτό το γλυκό ριζότο  τρώγεται ευχάριστα από ασθενείς και οδοιπόρους αλλά και σφύζοντες από υγεία.
Ρυζόγαλο… αναλυτικά!
Το  φτιάχνω  όλες    τις  εποχές  με κάθε είδους γάλακτος, αλλά θεωρώ ότι το φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα  είναι ιδανικό για  την παρασκευή του. Ίσως η ιδιόμορφη γεύση αυτών των γαλάτων δεν αρέσει σε όλους, αλλά στο ρυζόγαλο χάνεται η σχετικά βαριά μυρωδιά τους και μένει μια αίσθηση φρέσκιας κρέμας που κάνει πολύ ιδιαίτερο το γλυκό μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κλασικά ελληνικά παγωτά κατά τη γνώμη μου. Τους ταιριάζουν αυτά τα φρέσκα γάλατα.Όπως σε όλες τις περιπτώσεις οι πρώτες ύλες κάνουν τη διαφορά στις γεύσεις!
Τον τελευταίο καιρό επειδή βρίσκω φρέσκο κατσικίσιο γάλα στα μέρη μου, φτιάχνω το ρυζόγαλο συχνά. Μας αρέσει παγωμένο , κανονικά γλυκό, με κανέλα ή κάποιο γλυκό κουταλιού. Επειδή το φρέσκο γάλα δεν είναι πάντα ζυγισμένο και μετρημένο σε λίτρα, έχω αναγάγει τις αναλογίες των υλικών ανά κούπα γάλακτος. Έτσι μπορώ να φτιάχνω ρυζόγαλο με όσες κούπες γάλα έχω , γιατί είναι αδύνατον να αντισταθώ όταν το βράσω: θα ρουφήξω οπωσδήποτε 1-2 κούπες! Πρέπει βέβαια πρώτα να βράσει για αρκετή ώρα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα…
Ρυζόγαλο… αναλυτικά!
Ενώ τα βασικά υλικά του ρυζόγαλου είναι γάλα ρύζι και ζάχαρη, ποικίλουν οι αναλογίες τους, τα αρώματα και μερικές φορές και ο τρόπος παρασκευής. Πολλές συνταγές θέλουν το ρύζι να βράζει μόνο με το γάλα, χωρίς καθόλου νερό .Άλλες χρησιμοποιούν για πηκτικό μέσον λίγο κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου ενώ  άλλες αφήνουν το άμυλο του ρυζιού να πήξει το ρυζόγαλο. Πολύ ωραίο είναι και το ρυζόγαλο φούρνου, αλλά αυτό είναι μια άλλη συνταγή…
Ρυζόγαλο… αναλυτικά!
Ας δούμε λοιπόν τη δική μου εκδοχή για ρυζόγαλο κατσαρόλας:
 

Παρατηρήσεις

1)   Αν θέλουμε να το σερβίρουμε με σιρόπι ή γλυκό του κουταλιού δεν χρειάζεται να πασπαλίσουμε με κανέλα . Το αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει τελείως γιατί αλλιώς μπορεί τα γλυκά να …πάνε στον πάτο. Μπορούμε βέβαια να  τα προσθέσουμε  την ώρα του σερβιρίσματος. Ταιριάζει ιδιαίτερα με γλυκό σταφύλι.

2)     Αν το αρωματίσουμε με  μαστίχα ή βανίλια θα προσθέσουμε τα αρωματικά μας
με τη ζάχαρη. Αν αρωματίσουμε με εσπεριδοειδές  ή κανέλα θα βάλουμε τη φλούδα ή το ξύσμα ή το ξύλο κανέλας να βράσουν με το γάλα.

3)     Η ζάχαρη λένε ότι σφίγγει το ρύζι γι αυτό συνηθίζεται να προστίθεται προς το τέλος. Για να είμαι ειλικρινής δεν την έχω βάλει ποτέ από την αρχή για να εξακριβώσω αν ισχύει αυτό.Το ρυζόγαλο είναι σαν γλυκό ριζότο και το ρύζι δεν πρέπει να είναι σπυρωτό αλλά όμορφα χυλωμένο. Γι αυτό εξάλλου θεωρώ κατάλληλο ρύζι το καρολίνα.

4)     Μετά που θα προσθέσουμε το ρύζι στο γάλα και ιδιαίτερα μετά που θα βάλουμε το κορν φλάουρ προσέχουμε να ανακατεύουμε να μην πιάσει. Δεν υπάρχει τίποτε πιο άσχημο σε ένα ρυζόγαλο από τη μυρωδιά του καμένου γάλακτος!

5)     Αν δεν θέλουμε να βάλουμε κορν φλάουρ βράζουμε λίγο παραπάνω το ρύζι με το γάλα ώστε αφενός να λιγοστέψει με την εξάτμιση το υγρό, αφετέρου να έχουμε περισσότερο άμυλο στην κρέμα μας.

6)     Σε πιο …νεωτεριστικές εκδοχές μπορούμε να το αρωματίσουμε με τζίντζερ , με ανθόνερο ή με άλλες εσάνς ζαχαροπλαστικής. Μπορούμε ακόμη να του προσθέσουμε φρέσκα φρούτα ή φρουί γλασέ και να το περιχύσουμε με σιρόπι σοκολάτας.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο