Αλμυρά

Κρέας με μελιτζάνες

Κρέας με μελιτζάνες
Ο συνδυασμός λαχανικών με κρέας δίνει πάντα επιτυχημένα φαγάκια. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι με την ποικιλία που έχουμε στα λαχανικά απολαμβάνουμε  όλες τις λεγόμενες εντράδες ( η γενική ονομασία αυτών των φαγητών από το βενετικό endrada που
σημαίνει είσοδος. Παράξενο;) . Εδώ στην Κρήτη συνδυάζουμε το κρέας  (και το ψάρι!) με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά και τα χόρτα. Με κολοκυθάκια , με πράσινα φασολάκια, με μπάμιες, με μελιτζάνες. Μάλιστα οι συνδυασμοί μας αφορούν σχεδόν όλων των ειδών τα κρέατα.
Κρέας με μελιτζάνες
Με τις μελιτζάνες που το μαγείρεψα σήμερα, μπορούμε να μαγειρέψουμε μοσχάρι όπως έκανα εγώ, βοδινό, κατσίκα (αίγα όπως τη λέμε, και γίνεται υπέροχο) ,  ζυγούρι (χρονιάρικο αρνί)  ακόμη και κοτόπουλο. Προσωπικά δεν συνηθίζω το χοιρινό κατσαρόλας το καλοκαίρι αλλά πολλοί τις συνδυάζουν και με χοιρινό. Χρησιμοποιούμε μερίδα για κατσαρόλα όπως σπάλα ή ελιά από μοσχάρι ή βοδινό και χεράκι από αιγοπρόβειο. Τα λαχανικά νοστιμίζουν όταν μαγειρευτούν με το κρέας , και το κρέας «χάνει» αρκετή από τη λιπαρότητά του, τουλάχιστον γευστικά.
Κρέας με μελιτζάνες
Η αυθεντική εκδοχή της συνταγής, απαιτεί τηγάνισμα της μελιτζάνας και μετά προσθήκη στην κατσαρόλα και είναι ομολογουμένως αξεπέραστη. Στο πλαίσιο της πιο ελαφριάς κουζίνας που έχουμε οι περισσότεροι καθιερώσει, πολύ καλό αποτέλεσμα είναι και το ρόδισμα στο γκριλ.
Οι μελιτζάνες που χρησιμοποίησα ήταν πεσκέσι – πρώτο κόψιμο από φιλικό κήπο, γι αυτό και  είναι δυο λογιών.  Ιδανικές είναι οι μακρόστενες τσακώνικες αλλά μπορώ να πω πως όλες οι ποικιλίες ταιριάζουν με το κρέας. Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και η ιδέα μου γιατί αυτό το φαγητό είναι από τα πιο αγαπημένα μου.

Παρατηρήσεις

1)Αν επιλέξουμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες, καλό είναι να προσθέσουμε πρώτα την ντομάτα να βράσει λίγο με το κρέας και μετά να βάλουμε τις μελιτζάνες. Μαλακώνουν περισσότερο στο τηγάνι και θα λιώσουν μέχρι να γίνει η σάλτσα.

2)Όταν προσθέσουμε τις μελιτζάνες, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του φαγητού μας στον φούρνο. Θέλει λίγο περισσότερο χρόνο ίσως αλλά έχει διαφορά…

3) Μπορούμε να βάλουμε εντελώς ωμές τις μελιτζάνες στο κρέας. Καλό κι έτσι το φαγητό για τους φανατικούς της μελιτζάνας, αλλά υστερεί κατά την γνώμη μου των υπολοίπων.

4)Όπως σε όλες τις εντράδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι σ’ ένα σημείο τη χύτρα ταχύτητας, έστω για το βράσιμο του κρέατος. Φυσικά πάντα αφήνουμε να βράσει ανοικτή για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ,να απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού και να μείνει με τη σάλτσα του. Για τους μερακλήδες, θα συμβούλευα μετά που θα προσθέσουμε τις μελιτζάνες να μη κλείσουμε τη χύτρα, ή ακόμη καλύτερα να ξαναδούμε τη δεύτερη παρατήρηση!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο