Vegan/vegetarian

Ραδικάσταχα βραστά σαλάτα

Ραδικάσταχα βραστά σαλάτα
Είναι γνωστή και πολυσυζητημένη σε τούτο εδώ το blog η
αγάπη των κρητικών για τα χόρτα παντός είδους. Αγαπάμε τις πρασινάδες ωμές και
βραστές και κάθε εποχή αξιοποιούμε τους «πρωταγωνιστές» της χλωρίδας μας.
Ραδικάσταχα βραστά σαλάτα
Εντύπωση
μου έκανε η μαρτυρία ενός τουρκοκρητικού που αναφέρεται σε ένα βιβλίο που έπεσε
πρόσφατα στα χέρια μου.Είναι το «Μικρασία, αγκαλιά και ξενιτιά» του Κωστή Κεφαλάκη και αναφέρεται σ’ αυτά ακριβώς που λέει ο τίτλος του , μέσα από μαρτυρίες και καταγραφές του συγγραφέα ο οποίος έχει περιηγηθεί όλα τα μέρη της Μικράς Ασίας όπου βρέθηκαν τουρκοκρητικοί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, ή νωρίτερα.  Αυτοί οι άνθρωποι μετέφεραν τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης στη νέα τους πατρίδα. Σας έχω ήδη μιλήσει για την Ozlem… Αφηγείται λοιπόν στον συγγραφέα ένας τουρκοκρητικός το εξής περιστατικό:
Ένα τουρκάκι είδε να
μπαίνει στο χωράφι ντως μια αϊλιά και ένας Κρητικός. Βάνει φωνή στον  κύρη του: «Μπαμπά ποιο να πρωτοβγάλω εδά όξω,
τον Κρητικό ή την αϊλιά;» «Τον Kρητικό, τον Κρητικό!!!» του λέει ο μπαμπάς του, θεωρώντας τον πιο επικίνδυνο για τα χόρτα του χωραφιού τους από την αγελάδα.
(Αϊλιά είναι η αγελάδα, και κύρης ο πατέρας στην κρητική ντοπιολαλιά που πολλοί από τους τουρκοκρητικούς θυμούνται όπως έχει καταγράψει ο Κ. Κεφαλάκης).
Ραδικάσταχα βραστά σαλάτα
Αυτή την εποχή έχουν ήδη κατακλύσει την αγορά τα πρώτα  βλίτα (που εμείς εδώ στην Κρήτη τα βραζουμε με κολοκυθάκια και πατάτες) , αλλά και τα τελευταία ραδικάσταχα. Τα
ραδικάσταχα είναι τα στάχια από τα ήμερα ραδίκια και τα αντίδια.
«Τσιμπητά» μου
τα χαρακτήρισε ο άνθρωπος που μου τα πούλησε προχθές. Δηλαδή τρυφερά, μαζεμένα
με το χέρι για να μην έχουν ξυλιάσει.
Ραδικάσταχα βραστά σαλάτα

 

Δεν θέλει δα και περίπλοκη συνταγή το βράσιμο των χόρτων, μόνο που πρέπει να φροντίσουμε να μείνουν πράσινα .Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε πολύ καλά τα χόρτα τα βράζουμε
σε μπόλικο ελαφρά αλατισμένο νερό.  Το νερό πρέπει  να κοχλάζει για να ρίξουμε τα χόρτα και  πρέπει να βράσουν ξεσκέπαστα. Ο χρόνος βρασμού
ποικίλλει ανάλογα με το είδος των χόρτων. Βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα ένα
κλαράκι και το πιάνουμε ανάμεσα στα δάκτυλα μας. Πρέπει να υποχωρεί, αλλά δεν
πρέπει να λιώνει.
Ραδικάσταχα βραστά σαλάτα
 Όταν έχουν βράσει στο βαθμό που μας αρέσουν, τα βγάζουμε από
το νερό με την τρυπητή κουτάλα γιατί αν μείνουν θα κιτρινίσουν. Τα σερβίρουμε
με ωμό ελαιόλαδο και λίγο ακόμη αλάτι (ιδανικά , με  «άνθος αλατιού» ) . Τα συγκεκριμένα χόρτα
έχουν μια ελαφρά πικράδα και σερβίρονται με μπόλικο χυμό λεμονιού που την
ισορροπεί. Επίσης ταιριάζουν με μια ωμή σάλτσα ντομάτας όπως αυτήν εδώ.
Ραδικάσταχα βραστά σαλάτα

 

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λιανούς χοχλιούς που
έχουμε πλύνει και προετοιμάσει για βράσιμο όπως περιγράφεται εδώ.

Καλό μήνα δεν σας είπα…

Καλό μήνα λοιπόν σε όλους και καλό υπόλοιπο εβδομάδας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο