Αλμυρά

Τηγανητό κουνέλι

Τηγανητό κουνέλι

Ένα θαυμάσιο παραδοσιακό κρητικό πιάτο!

Τα μισά από τα κουνέλια που εκτρέφονται στην Ελλάδα, βρίσκονται στην Κρήτη! Τυχαίο; Καθόλου τυχαίο αν λάβουμε υπόψη ότι οι κρητικοί λατρεύουν το κρέας του κουνελιού και το μαγειρεύουν με πάρα πολλούς τρόπους. Πριν λίγες μόνο δεκαετίες τα περισσότερα νοικοκυριά της υπαίθρου είχαν το δικό τους κουνελώνα και εξέτρεφαν τα κουνέλια που κατανάλωνε η οικογένεια. Μαζί με τους χοχλιούς έδιναν την άριστης ποιότητας πρωτεΐνη ακόμα και σε δύσκολες εποχές όπως την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Τηγανητό κουνέλι
Το κρέας του κουνελιού είναι άπαχο και υγιεινό, πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και πολύ φτωχό σε λιπίδια ώστε να μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με υψηλή χοληστερίνη.
Τηγανητό κουνέλι
Οι εκτροφείς κουνελιών φροντίζουν  να είναι καθαρά και υγιή τα ζώα τους γιατί παρόλο που είναι εύκολα στην αναπαραγωγή τους , τα κουνέλια προσβάλλονται συχνά από ασθένειες και θέλουν μερακλήδες να τα φροντίζουν. Καλό είναι λοιπόν να αγοράζουμε κουνέλια από οργανωμένα εκτροφεία ή από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Ο δικός μας προμηθευτής μας διαθέτει νόστιμα κουνέλια… από σπίτι, γδαρμένα, έτοιμα για μαγείρεμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μας τα φέρνει χωρίς να έχει κόψει τα αυτάκια τους και με τα συκωτάκια  τους για να είμαστε σίγουροι για την υγεία τους αφού κάποιες ασθένειες εμφανίζουν τα συμπτώματά τους στα αυτιά και στα συκώτια.
Όπως έλεγα και παραπάνω, το κουνέλι μαγειρεύεται στην Κρήτη με πάρα πολλούς τρόπους. Με όλες σχεδόν της συνταγές που αφορούν κοτόπουλο και ακόμη περισσότερες. Σκεφτείτε ότι υπάρχει συνταγή για τσουδιστό κουνέλι , δηλαδή κουνέλι που δεν γδέρνεται αλλά το τρίχωμά του αφαιρείται με τσούδισμα (κάψιμο) και πολύ καλό πλύσιμο. Για μένα κορυφαίος τρόπος μαγειρέματος του κουνελιού είναι το τηγάνισμα. Το τηγανητό κουνέλι αν είναι καλής ποιότητας το κρέας και αν το τηγανίσουμε όπως πρέπει είναι αξεπέραστος μεζές.
Για να γίνει νόστιμο το τηγανητό κουνέλι πρέπει να είναι σιτεμένο το ζώο. Γι αυτό, ακόμη κι αν δεν ξέρουμε πώς να το αφήσουμε να σιτέψει σωστά, καλό είναι να το αφήσουμε στην κατάψυξη για λίγες μέρες μετά το σφάξιμό του. Μετά το αφήνουμε να ξεπαγώσει φυσιολογικά και το βάζουμε για 1-2 ώρες τουλάχιστον σε ξυδόνερο. Αν δεν είναι σιτεμένο και βιαζόμαστε, καλό είναι να μείνει  στο ξυδόνερο για μια μέρα. Ας δούμε λοιπόν την παραδοσιακή συνταγή του τηγανητού κουνελιού όπως μου την έδωσε η κυρία Α. για την οποία σας έχω μιλήσει ξανά.

Παρατηρήσεις

  1. Αντί κρασί μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι. Κατά τη γνώμη μου όμως με το κρασί είναι πολύ καλύτερο.
  2. Μπορούμε αντί των άλλων μυρωδικών να βάλουμε ένα κλαδί αρισμαρί (δεντρολίβανο) στο κουνελάκι μας.
  3. Το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει τη σημασία του στην τελική γεύση του φαγητού μας. Ας είναι από αυτά που μας αρέσουν… Εγώ προτιμώ ένα ντόπιο ροζέ από ένα κατακόκκινο κρασί. Μη ξεχνάμε ότι το κουνέλι συγκαταλέγεται στα λευκά κρέατα.
  4. Για τηγάνισμα προτιμούμε τα μεσαίου μεγέθους νεαρά κουνέλια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο