Αλμυρά

Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα

Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Ποιος είπε ότι τα κληματόφυλλα είναι μόνο για τα  ντολμαδάκια;Είναι η εποχή τους και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πολλά
φαγάκια ιδίως σ’ αυτά που θέλουμε να αποκτήσουν μια ξινούτσικη γεύση.Με αμπελόφυλλα μπορούμε να τυλίξουμε κοτόπουλο, ρολό κρέατος και  ψάρια .
Ιδανικό ψάρι για αυτή τη συνταγή θεωρώ ότι είναι η ταπεινή σαρδελίτσα ή ένα
άλλο εξίσου λιπαρό ψάρι.
Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα

Γίνονται ιδιαίτερα νόστιμες είτε ψητές σε σχάρα ή σε
γκριλ , είτε σε ταψί στο φούρνο. Για μένα, το μέγεθος της σαρδέλας καθορίζει
τον τρόπο ψησίματος .

Αν είναι μικρές ή μεσαίες τις κάνω ψητές στο γκριλ στα γρήγορα για να
μην ξεραθεί το φύλλο, αν είναι μεγαλύτερες τις βάζω στο ταψάκι για να ψηθούν
λίγο παραπάνω.

Όπως και να είναι νόστιμο πιάτο εποχής που μπορούμε να το
καταναλώσουμε είτε σαν κύριο πιάτο είτε σαν μεζέ ούζου. Αφήστε που μπορεί
κάλλιστα να θεωρηθεί πιάτο διαίτης για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους αφού η ποσότητα του ελαιολάδου μπορεί να μειωθεί.

Υλικά:

½ κιλό σαρδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
(+ ¼ κούπας ακόμη)
Το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι

Επί το έργον:

Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες  αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια και τις αλατίζουμε.
Η σαρδέλα καθαρίζεται ευκολότερα από όλα τα ψάρια. Τα λέπια φεύγουν με ένα απλό
τρίψιμο με το χέρι και κόβουμε το κεφάλι  με το χέρι, βγάζοντας και τα εντόσθια.
Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα

Αν οι σαρδέλες είναι μεγάλες γεμίζουμε το κενό στη θέση των εντοσθίων με λίγο από το
μείγμα και περιχύνουμε με τα υγρά (λαδολέμονο) που μένουν στο μπολ. Αν είναι
μικρές , τις περιχύνουμε με το μείγμα. Αφήνουμε να μαριναριστούν μια ώρα στο
ψυγείο .

Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Τις  παίρνουμε μια μια  μαζί με λίγο από το μείγμα και τις τυλίγουμε
σε ένα αμπελόφυλλο. Τις βάζουμε σε ταψάκι.
Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Αν είναι μικρές  τις ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα 5-6 λεπτά
από κάθε μεριά.
Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Τις σερβίρουμε με ωμό  λάδι και αν θέλουμε λεμόνι γιατί τα αμπελόφυλλα δίνουν αρκετή ξινίλα.
Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Αν είναι μεγάλες, τις βάζουμε σε ταψάκι , τις περιχύνουμε με
το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα του
φούρνου. Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.

Παρατηρήσεις:

1)     Η επιτυχία του πιάτου κατά τη γνώμη μου είναι να
μην ξεραθεί το αμπελόφυλλο αλλά να τρώγεται μαζί με τη σαρδελίτσα. Ταιριάζουν
πολύ οι γεύσεις τους.
2)     Αν τις ψήσουμε στο φούρνο, μπορούμε να βάλουμε
στον πάτο του ταψιού μια στρώση από φέτες ντομάτας , λίγη ρίγανη  και αλάτι και  από πάνω σε στρώση τις σαρδέλες.Επίσης, μπορούμε να ψιλοκόψουμε στη γέμιση ελάχιστη καυτερή πιπεριά για πιο πικάντικη γεύση.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο