VIDEOS

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι και αυγά (VIDEO)

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι και αυγά (VIDEO)

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι, νόστιμη, δροσερή και χορταστική!

Τόσο χορταστική που πολλές φορές – κυρίως το Καλοκαίρι- την κάνω για συνοδευτικό ψητού κρέατος  και όχι για σαλάτα. Αντικαθιστά τον πουρέ ή τις τηγανητές πατάτες στο τραπέζι μας, και αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά μου αλλά και σε όλους όσους την έχουν δοκιμάσει. Μια πατατοσαλάτα λοιπόν απόλυτα ελληνική, με γιαούρτι κι όχι με μαγιονέζα!

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι και αυγά (VIDEO)

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι και αυγά (VIDEO)

Είναι πολύχρωμη και αρωματική, και επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις. Η σύνθεσή της έχει αλλάξει αρκετές φορές από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που την φτιάχναμε για τα φιλικά τραπέζια μας. Τότε σε όλες αυτού του τύπου τις σαλάτες έδινε και έπαιρνε η μαγιονέζα ή/και η κρέμα γάλακτος.

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι και αυγά (VIDEO)

Αργά αλλά σταθερά επανήρθαμε σε πιο υγιεινές συνθέσεις –όπου βέβαια γίνεται- χωρίς  να κάνουμε εκπτώσεις στη γεύση και τη νοστιμιά. Πολλά πιάτα γίνονται το ίδιο νόστιμα με αντικαταστάσεις κάποιων υλικών. Στη συγκεκριμένη η χρήση στραγγιστού γιαουρτιού με λίγο λαδόξυδο, λίγη μουστάρδα και αλατάκι δίνει μια ωραιότατη σάλτσα που δένει τα υπόλοιπα υλικά μια χαρά!

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι και αυγά (VIDEO)

Σας βεβαιώνω ότι με τη σύνθεση της συγκεκριμένης σάλτσας γιαουρτιού, η πατατοσαλάτα είναι πολύ δροσερή και νόστιμη. Μπορεί να σερβιριστεί στη μέση του τραπεζιού όλο το χρόνο, αλλά και ως συνοδευτικό στα ψητά, τα κοκκινιστά και τα λεμονάτα της Άνοιξης και του Καλοκαιριού!

Παρατηρήσεις

1) Μπορούμε να κάνουμε τη σαλάτα και με πατάτες που έχουμε βράσει χωρίς το φλούδια αλλά είναι νοστιμότερη αν βράσουν ολόκληρες.

2) Μαζί με το γιαούρτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ανθόγαλα και να κάνουμε τη σάλτσα της σπέσιαλ παντζαροσαλάτας, παραλείποντας το σκόρδο. Αν συνηθίζετε τη μαγιονέζα προσθέστε μια κουταλιά στη σάλτσα γιαουρτιού και να ελαττώσετε το ξύδι,  το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

3) Οι κρόκοι των αυγών έχουν σχεδόν χαθεί, δεν φαίνονται στο τελικό αποτέλεσμα. Έχουν δημιουργήσει μια κρεμώδη σάλτσα μαζί με το άμυλο της πατάτας και τη σάλτσα γιαουρτιού που δένει τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Οι πατάτες όμως είναι διακριτές δεν λιώνουν. Γι αυτό τις βράζουμε αλλά όχι σε σημείο να είναι λιωμένες.

4) Καλό είναι να μείνει στο ψυγείο 2-3 ώρες πριν τη σερβίρουμε. Εμείς την αγαπάμε και τη δεύτερη μέρα (αν έχει μείνει)!

5) Η αρχική συνταγή όπως προανέφερα είχε μαγιονέζα. Έχω χρόνια να φτιάξω μαγιονέζα στο σπίτι, λόγω του ότι δεν χρησιμοποιώ πια ωμά αυγά σε κανένα παρασκεύασμα. Είχα επιμορφωθεί την εποχή της γρίπης των πτηνών επί των κινδύνων των ωμών αυγών και από τότε τα κατήργησα. Η υγειονομική επιτροπή που μας είχε επιμορφώσει μας είχε πει ότι ανεξαρτήτως της γρίπης των πτηνών, το ωμό αυγό ακόμη και από δικές μας κότες κρύβει πολλούς κινδύνους.Έτσι όπου δεν μπορώ να την αποφύγω,χρησιμοποιώ μαγιονέζα του εμπορίου.Προσπαθώ όμως να βρω τρόπους αντικατάστασης και η συγκεκριμένη σάλτσα γιαουρτιού είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο