Αλμυρά

Χόντρος με σύγλινα

Χόντρος με σύγλινα

Το σπασμένο στάρι (σιτάρι) , ο χόντρος όπως το λέμε  στην Κρήτη, είναι βασικό συστατικό πολλών παραδοσιακών μας φαγητών. Μάλιστα, παλιότερα χρησιμοποιούνταν στη θέση του ρυζιού σε πολλά φαγητά. Για παράδειγμα, στους ντολμάδες και στα γεμιστά έβαζαν χόντρο αντί ρύζι, ή μείγμα χόντρου και ρυζιού. Το ρύζι ήταν μάλλον ακριβό για να χρησιμοποιείται σε καθημερινά φαγάκια. Ακόμη και σήμερα όμως δεν έχει φύγει από την κρητική κουζίνα. Είναι βασικό συστατικό του ξινόχοντρου   και αγαπημένο φαγάκι της σαρακοστής που συνδυάζεται με χοχλιούς. Συνδυάζεται βέβαια  πολύ συχνά και  με κρέατα, κυρίως με κοτόπουλο, χοιρινό ή κατσίκα.

Χόντρος με σύγλινα

Τον σημερινό συνδυασμό δεν τον ήξερα.Τα σύγλινα τα συνδυάζω με αυγά ή  με γιαχνάκια. Μου τον είπε μια αγαπητή μου κυρία όταν της είπα ότι έφτιαξα σύγλινα. «Α- μου λέει- η μάνα μου μας έβαζε 2-3 κουταλιές στο χόντρο και δεν θα ξεχάσω τη νοστιμιά του. Θα  φτιάξεις  τον χόντρο όπως συνήθως και λίγο πριν τον κατεβάσεις θα προσθέσεις τα σύγλινα». Δοκιμάσαμε λοιπόν το παραδοσιακό πιάτο της κρητικής κουζίνας και σας το παραθέτω.

Παρατηρήσεις

1)      Η συνταγή για το στάρι είναι πολύ συνηθισμένη στα μέρη μας, αλλά η προσθήκη των σύγλινων έχει μάλλον ξεχαστεί. Προσθέτουμε συνήθως κι άλλα λαχανικά σε καρεδάκια, όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια, αυτά όμως στην καλοκαιρινή εκδοχή. Πάντως, είναι πολύ νόστιμο φαγητό και χωρίς τα σύγλινα.
2)      Υποθέτω ότι θα του πήγαινε και κάποιο αλλαντικό αν δεν έχουμε σύγλινα.
3)      Επίσης, η ιδέα του σύγλινου θα ταίριαζε και σε ένα απλό ντοματόρυζο.
4)      Σπασμένο στάρι υπάρχει πλέον σε όλα τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής γιατί είναι όντως από τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Ίσως το σύγλινο να ταιριάζει και με συναφή υλικά όπως κους κους ή πληγούρι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο