Αλμυρά

Σύγλινα

Σύγλινα

Παραδοσιακή συνταγή διαλέγω  για το ποδαρικό της νέας χρονιάς στο blog. Τα σύγλινα! Σύγλινα κι όχι σύγκλινα (παρόλο που το word δέχεται τη δεύτερη λέξη για σωστή και μου υπογραμμίζει την πρώτη.Το  «σύγκλινο» είναι γεωλογικός όρος. Καμμία σχέση! ). Σύγλινα είναι τα κομματάκια του χοιρινού κρέατος  που διατηρούνται μέσα στη γλίνα, στο λίπος που προκύπτει από το μαγείρεμά του.

Σύγλινα

Συνηθίζονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας , αφού σε όλη τη χώρα συνήθιζαν να καταναλώνουν χοιρινό κρέας τις μέρες των Χριστουγέννων από οικόσιτα μάλιστα γουρούνια. Είναι ένας τρόπος διατήρησης  για μήνες των κομματιών του χοιρινού που δεν καταναλώνονταν το Δωδεκαήμερο. Μάλιστα όπως μου λένε οι παλιότεροι τα τελευταία κομμάτια από τα  σύγλινα τα έτρωγαν κοντά στις Απόκριες!

Σύγλινα

Τα διατηρούσαν σε μεγάλα πήλινα κουρούπια και τα έβγαζαν λίγα λίγα για να νοστιμίσουν λαδερά φαγάκια , χόντρο ,  ξινόχοντρο αλλά και για να τα φάνε με αυγά στο τηγάνι σαν πεντανόστιμη ομελέτα. Η μητέρα μου θυμάται ότι η γιαγιά έφτιαχνε και αποθήκευε τεράστιες ποσότητες όταν εκείνη ήταν παιδί.Σήμερα που τα σπίτια μας είναι πιο ζεστά μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο μέσα σε γυάλινα – κατά προτίμηση -βάζα.

Ο τρόπος παρασκευής τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Αλλού καπνίζουν πρώτα τα κομμάτια του κρέατος, αλλού τα μαρινάρουν για λίγες μέρες στο ξύδι αλλού τα φτιάχνουν σκέτα και αλλού προσθέτουν διάφορα μπαχαρικά, ακόμη και ξύσμα εσπεριδοειδών. Έφτιαξα δυο κιλά κρέας όλο κι όλο με τον τρόπο που γίνονται στη δική μου περιοχή και σας τα παρουσιάζω :

Παρατηρήσεις

1)Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του ζώου. Γι αυτό λέω ότι το τελικό χρώμα του κρέατος δείχνει αν είναι έτοιμο. Το δικό μου έγινε σε 4,5 ώρες περίπου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

2)Δεν ανακατεύουμε συχνά το κρέας (ιδιαίτερα μετά που θα έχει μαλακώσει πολύ) για να μη διαλυθούν τα  κομματάκια του. Αν όμως κινδυνεύει να πιάσει στην κατσαρόλα, δεν απαγορεύεται τελείως το ανακάτεμα.

3)Το λίπος που θα προκύψει μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλυφθεί όλο το κρέας, ανάλογα με το μέρος του ζώου που χρησιμοποιήθηκε. Π.χ. εγώ γέμισα δύο βάζα με σύγλινα.Το λίπος γέμισε το ένα βάζο και έφτασε μέχρι τη μέση του δεύτερου. Θα φροντίσω τα κομμάτια που δεν έχουν καλυφθεί να καταναλωθούν σύντομα. Παλιότερα έβγαζαν γλίνα  και με βράσιμο σκέτου χοιρινού λίπους και χρησιμοποιούσαν κάποια ποσότητα για να καλύψουν τα σύγλινα, ενώ την υπόλοιπη την έβαζαν αντί βούτυρο σε διάφορες συνταγές.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο