Vegan/vegetarian

Παγκόσμια ημέρα ψωμιού: γεμιστό ψωμί με μέλι, χαρουπόμελο ή πετιμέζι

Παγκόσμια ημέρα ψωμιού: γεμιστό ψωμί με μέλι, χαρουπόμελο ή πετιμέζι
16 Οκτωβρίου. Παγκόσμια μέρα του ψωμιού! Αλήθεια  πόσοι το στερούνται σ’ όλο τον κόσμο; Αυτά  τα επετειακά και οι παγκόσμιες μέρες , μου προκαλούν συγκεχυμένα συναισθήματα συνήθως.  Αυτοί που τις καθιερώνουν τι  κάνουν  για να τις τιμήσουν;  Η ύπαρξή τους δηλώνει ότι «υπάρχει θέμα» με το θέμα τους. Θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί κάθε μέρα και όχι μια φορά το χρόνο! Για σκεφτείτε μερικές και πείτε μου αν έχω άδικο… Από την άλλη αφού εκ των πραγμάτων οι ισχυροί είναι στον κόσμο τους, πρέπει να υπενθυμίζουμε κάποια πράγματα πότε πότε. Η γενικότερη βέβαια αίσθηση είναι πως απευθυνόμαστε σε «ώτα μη ακουόντων»,  αλλά τέλος πάντων…
Αποφάσισα να συμμετέχω στο event της Ζorra γιατί το post της Κικής ήταν το πρώτο που διάβασα το πρωί και … μ’ έπεισε! Ήταν και ώρα να αναπιάσω το προζύμι μου και ήρθε κι έδεσε η επέτειος!  Η Κική διάλεξε μια αλμυρή εκδοχή με ελληνικά αρώματα. Εγώ θα προτείνω μια γλυκιά εκδοχή  πάλι όμως με ελληνικά αρώματα.
Παγκόσμια ημέρα ψωμιού: γεμιστό ψωμί με μέλι, χαρουπόμελο ή πετιμέζι
Χαρουπόμελο ή μέλι, μαστίχα, ελαιόλαδο, πορτοκάλι τα βασικά συστατικά της ζύμης .
Παγκόσμια ημέρα ψωμιού: γεμιστό ψωμί με μέλι, χαρουπόμελο ή πετιμέζι
Για τα υπόλοιπα δείτε τη δική μου πρόταση αλλά εδώ χωράει οποιοσδήποτε αυτοσχεδιασμός!

Παρατηρήσεις

1)Η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο γρήγορα με μαγιά. Θα χρησιμοποιήσουμε 30 γρ. νωπή μαγιά και θα τη διαλύσουμε σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Θα βάλουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη και μισή κούπα αλεύρι και θα αφήσουμε το χυλό να  φουσκώσει. Μετά θα συνεχίσουμε όπως περιγράφεται μετά τους αστερίσκους Μπορούμε να βάλουμε και ξηρή μαγιά. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε 1,5 φακελάκι. Είναι ο ευκολότερος τρόπος γιατί δεν κάνουμε προζύμι. Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, προσθέτουμε τη μαγιά και τα μυρωδικά και μετά το αλεύρι. Αυξάνουμε την ποσότητα του κανελόζουμου σε 1 κούπα.

2) Η γέμιση μπορεί να είναι και κάποιο στραγγισμένο γλυκό του κουταλιού (π.χ. σταφύλι ή κυδώνι) ή ξερά δαμάσκηνα ή σταφίδες ή ξερά σύκα. Αν βάλουμε ξερά φρούτα τα μουσκεύουμε πρώτα σε λίγο λικέρ ή χυμό πορτοκαλιού, και τα μεγαλύτερα τα ψιλοκόβουμε.

3)Συνήθως βάζω μέλι ή πετιμέζι σ’ αυτό το ψωμί.  Ήθελα όμως να δοκιμάσω το χαρουπόμελο που με πολύ υπερηφάνεια κατόρθωσα να φτιάξω φέτος και έτσι άλλαξα τη συνταγή.Έγινε πολύ ωραίο.

4)Το ζυμάρι δεν είναι πολύ γλυκό.Είναι αρκετά γλυκιά η γέμιση, οπότε ισορροπεί. Αν σας αρέσουν  τα πολύ γλυκά γλυκά, βάλτε ½ κούπα ζάχαρη   ή λίγο παραπάνω μέλι.

5)Όταν αναπιάνω το προζύμι, κρατάω σ’ ένα μπολ την ποσότητα που θέλω και βάζω 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη να γίνει λίγο πιο πηχτό από εκείνο που χρησιμοποιώ στο ζύμωμα. Όταν φουσκώσει, το καλύπτω με ελαιόλαδο και το διατηρώ στο ψυγείο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο