Αλμυρά

Χταπόδι με κριθαράκι

Χταπόδι με κριθαράκι

Γιουβέτσι με χταπόδι θα το λέγαμε!

Τη συγκεκριμένη συνταγή την κάνω συνήθως με χταπόδι. Αυτή τη φορά  είχα μοσχάκια (μοσχιούς) , αλλά ο τρόπος μαγειρέματος δεν αλλάζει.Τα μοσχάκια  μοιάζουν με το χταπόδι στην εμφάνιση αλλά δεν έχουν τη δική του νοστιμιά. Είναι βέβαια πολύ φθηνότερα.
Χταπόδι με κριθαράκι
Μοσχάκια
Συνηθίζω να τα μαγειρεύω με κάποια σάλτσα ή στιφαδάκι.Μ’  αυτό τον τρόπο γίνονται νοστιμότατα και λίγοι καταλαβαίνουν τη διαφορά. Φυσικά δεν δέχομαι να τα πληρώσω στην τιμή του χταποδιού κι έχω μάθει να τα ξεχωρίζω. Ένας ψαράς μου είχε πει ότι  τα χταπόδια έχουν διπλή σειρά βεντουζών  στα πλοκάμια τους ενώ οι μοσχιοί, μονή.
Χταπόδι με κριθαράκι
Χταποδάκια
Το σακουλάκι με τα μοσχάκια είχε ξεμείνει από τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου στην κατάψυξη. Οπωσδήποτε πρέπει να μείνουν στην κατάψυξη αυτά τα είδη για να μαλακώσουν. Παλιότερα τα χτυπούσανε πολλές φορές (πάνω από 40) οι ψαράδες για να σπάσουν οι ίνες τους. Όλοι οι νησιώτες έχουν στη μνήμη τους την εικόνα των χτυπημένων χταποδιών που απλώνανε στον ήλιο οι ψαράδες .
Χταπόδι με κριθαράκι
Στο καλά χτυπημένο,  στο παραγουλιασμένο όπως το λέμε  χταπόδι, σπάει εύκολα η μεμβράνη που έχει ανάμεσα στα πλοκάμια του αν τα τραβήξουμε, σε αντίθεση με το αχτύπητο. Η κατάψυξη έχει αντικαταστήσει το χτύπημα με τα ίδια αποτελέσματα. Έτσι αν αγοράσουμε φρέσκα χταπόδια (ή αν βγάλουμε μόνοι μας χταπόδια!) δεν τα τρώμε την ίδια μέρα εκτός αν ξέρουμε την τέχνη του χτυπήματος. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για καμιά δεκαριά μέρες και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν τελείως, χωρίς να «ζορίσουμε» την απόψυξή τους με ζεστά νερά, μικροκύματα κλπ γιατί σκληραίνουν πολύ.
Χταπόδι με κριθαράκι
Ένας γενικός κανόνας για τα «χταποδοειδή» είναι ότι δεν μαλακώνουν όταν βράζουν  με  νερό κι έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε κρασί ή ξύδι στο βράσιμό τους. Είναι γνωστή η ιστορία της χταποδομάνας που όταν πιάστηκε το παιδί της δεν ανησύχησε παρά μόνο όταν της είπε ότι πρόσθεσαν κρασί στην κατσαρόλα που το βράζουν.
Μάνα μ’ έπιασαν
-Μη φοβάσαι παιδί μου
Μάνα με χτυπάνε
-Μη φοβάσαι παιδί μου
Μάνα μ’ έβαλαν στο τσικάλι
-Μη φοβάσαι παιδί μου
Μάαανα, μου ρίχνουν κρασί
-Έ τώωωρα παιδί μου σ΄ έχασα στ’ αλήθεια…
Χταπόδι με κριθαράκι
Είχα λοιπόν 600 gr  μοσχάκια  όλα κι όλα, και για να μη πάνε χαμένα μιας και η ποσότητα ήταν πολύ μικρή για να μαγειρευτεί με άλλο τρόπο, τα έκανα  …γιουβέτσι. Ας δούμε πώς:

Παρατηρήσεις

1)Το νερό που βγάζει το χταπόδι όταν σιγοβράζει το φτάνει συνήθως για να μαλακώσει αν το βράσουμε σε απλή κατσαρόλα. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα, αυτό το ζουμάκι μένει οπότε όπως γράφω παραπάνω το βάζουμε στη σάλτσα.

2)Μπορεί να χρειαστεί στο ενδιάμεσο στη φάση που βράζει το κριθαράκι, να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι. Καλύτερα να είναι ζεστό για να μη σταματά ο βρασμός.

3)Αν η κατσαρόλα μας μπαίνει στο φούρνο, μετά που θα βάλουμε το κριθαράκι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το φαγητό μας στο φούρνο, γι αυτό το λέω και γιουβέτσι… Κριθαρότο το λένε οι σύγχρονοι σεφ αν γίνει στην κατσαρόλα (αν  δεν έχω καταλάβει καλά, διορθώστε με παρακαλώ).

4)Αντί κριθαράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι.

5)Αν προτιμούμε τα  σπαγγέτι από το κριθαράκι, τα βράζουμε χωριστά και τα ανακατεύουμε στο τέλος με τη σάλτσα του χταποδιού ή την προσθέτουμε από πάνω σε κάθε πιάτο όπως τον κιμά.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο