Vegan/vegetarian

Σιροπιαστή γιαουρτόπιτα

Σιροπιαστή γιαουρτόπιτα
Οι γιαουρτόπιτες είναι αγαπημένο ελληνικό γλυκό. Με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, σκέτες ή σιροπιαστές, πολλές φορές αποτελούσαν το γλυκό της Κυριακής ή το δεύτερο κέρασμα (μετά το λικέρ με το σοκολατάκι) στις γιορτές και στις επισκέψεις. Αλλά και στον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ, λίγοι θα πουν όχι σε ένα κομμάτι γιαουρτόπιτα με σιρόπι.
Σιροπιαστή γιαουρτόπιτα

Η συγκεκριμένη είναι σιροπιαστή, μοσχομυρίζει λεμόνι και βανίλια και συνδυάζεται θαυμάσια με μια μπάλα παραδοσιακό παγωτό βανίλια ή καϊμάκι δίπλα της! Πάλι από παλιό τετράδιο, χιλιοδοκιμασμένη και αν σας αρέσουν τα σιροπιαστά κέικ θα την απολαύσετε. Διαίτης δεν τη λες με τόση ζάχαρη, αλλά τουλάχιστον δεν έχει καθόλου βούτυρο. Ας πούμε λοιπόν ότι έχει τουλάχιστον λιγότερα λιπαρά από άλλες πίτες. Εξ άλλου είπαμε κυριακάτικο και γιορτινό γλυκό είναι…

Παρατηρήσεις

1) Όπως όλα τα  κέικ- μα ένα παραπάνω αυτά με μαρέγκα- δεν πρέπει να ανοίξουμε το φούρνο πριν το πρώτο μισάωρο.

2) Κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι στα 40 ή 45 λεπτά. Όχι νωρίτερα γιατί πάλι μπορεί να ξεφουσκώσει.

3) περισσότερα κέικ τα βάζω στη μεσαία σχάρα του φούρνου και τα σκεπάζω ενδιάμεσα. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από το φούρνο…

4) Τη χτύπησα στο μίξερ του χεριού αυτή τη φορά γιατί επειδή δεν έχει βούτυρο μπορεί να χτυπηθεί και σ’ αυτό. Επίσης μπορεί να χτυπηθεί και στο χέρι! Άλλωστε αυτό έκαναν οι παλιότερες. Αρκεί να χτυπηθεί καλά για να μη μυρίζει αυγουλίλα.

5)Μπορούμε να χτυπήσουμε ολόκληρα τα αυγά με τη ζάχαρη και να προσθέσουμε τα υπόλοιπα. Τότε πρέπει να χτυπηθούν στο μίξερ πολύ καλά. Γίνεται πολύ ωραία κι έτσι. Για μερικούς μάλιστα, είναι καλύτερη έτσι γιατί η υφή της είναι λιγότερο σπογγώδης.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο