Vegan/vegetarian

Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο (VIDEO)

Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο (VIDEO)

H δική μου εκδοχή για ένα αγαπημένο γλυκό…

Γιορτή σήμερα, γιορτή και αύριο! Της Αγίας Φωτεινής, της Σαμαρείτιδος. Το εκκλησάκι της στην περιοχή μας, από τα πιο αγαπητά. Και το πανηγύρι της πολυπληθέστατο κάθε χρόνο. Η γιορτή κινητή, συνδέεται με την ημερομηνία του Πάσχα.

Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο (VIDEO)
Από πίνακα του Δανού ζωγράφου Carl Bloch (1834-1890).

Με τα πόδια πηγαίναμε κάθε χρόνο οι φιλενάδες όλες σαν απόψε. Η φύση Μάη μήνα φορά τα καλά της, η ζέστη δεν είναι υπερβολική, και ήταν απόλαυση ο ποδαρόδρομος. Τριανταφυλλιές στα περβόλια των ανθρώπων και γιασεμιά στις αυλές τους, έδιναν άρωμα στην ημέρα. Και ολονύχτια γλέντια. Άλλες εποχές… Οι παλιότεροι τα ζούσαν ακόμη πιο έντονα από μας-όπως λένε- που διασκεδάζαμε πιο συχνά.
Στο σπίτι μας είχαμε και έχουμε πρόσθετο λόγο να τη γιορτάζουμε την Αγία. Φωτεινή η γιαγιά μας και Φωτεινές πολλές τελικά στο σόι μας ως συνηθιζόταν για χάρη της γιαγιάς! Ανάμεσά τους και η αδελφούλα μου η αγαπημένη!

Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο (VIDEO)

Η μάνα μου πήγε όπως κάθε χρόνο τους άρτους στην εκκλησία και μας έφερε αγίασμα από τη χάρη της. Στην εκκλησούλα της υπάρχει πηγάδι. Ο ίδιος ο Χριστός ζήτησε νερό από την Αγία Φωτεινή όπως λέει η παράδοση γι αυτό και στις περισσότερες εικόνες της  υπάρχει πηγάδι…
Κι εγώ θα σας κεράσω την πορτοκαλόπιτα με τις δικές μου παραλλαγές για τη γιορτή της αδελφής μου παρόλο που και η ίδια μόνο διαδικτυακά θα κεραστεί αφού δεν είμαστε κοντά…

Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο (VIDEO)

Επειδή σπορέλαιο δεν χρησιμοποιώ ποτέ,  βάζω το πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο (0,3 οξύτητα!) που έχουμε την τύχη να παράγουμε στην Κρήτη. Έγινε μια χαρά και το καθιέρωσα. Ξέρω, ξέρω, θα πείτε βαρύ δεν είναι το ελαιόλαδο σε μερικά γλυκά;
Όχι όλα τα ελαιόλαδα! Υπάρχει ελαιόλαδο τόσο φίνο και ελαφρύ που δεν πικρίζει καθόλου και δίνει υπέροχα αποτελέσματα!

Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο (VIDEO)

Η πρώτη μου λοιπόν παραλλαγή είναι το ελαιόλαδο.

Η δεύτερη, είναι η προσθήκη μαρμελάδας πορτοκαλιού (ή άλλου εσπεριδοειδούς) στην πορτοκαλόπιτα. Ιδίαιτερα αν είναι σπιτική και έχει μέσα μικρούτσικα κομματάκια φλούδας, της δίνει απίστευτο άρωμα! Δοκιμάστε τη και θα δείτε ότι θα την καθιερώσετε στις πορτοκαλόπιτές σας. Αν δεν έχετε σπιτική μαρμελάδα, δείτε την εναλλακτική πρόταση στα υλικά…

Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)Βάζω την πορτοκαλόπιτα σε πυρέξ γιατί θέλω να ελέγχω αν έχει ψηθεί καλά και από την κάτω μεριά. Αυτό το γλυκό αν δεν ψηθεί καλά, λασπώνει στο σιρόπιασμα και χάνει την νοστιμιά του.

2) Αν θέλετε μπορείτε να «στεγνώσετε» τα φύλλα κρούστας για 10-15 λεπτά στον αέρα του φούρνου για να σπάνε πιο εύκολα και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα λασπώσουν. Ακόμη μπορείτε να τα αφήσετε έξω από τη συσκευασία τους για κανένα μισάωρο απλωμένα σε ένα ταψάκι.

3)Στο σιρόπι μπορούμε να βάλουμε και δύο κούπες ζάχαρη αν μας αρέσουν τα «πολύ γλυκά» γλυκά. Αν διατηρήσουμε ίδια την ποσότητα του νερού θα το βράσουμε λιγότερο χρόνο για να μη δέσει πολύ και δεν απορροφάται.  Επίσης μπορούμε να αυξήσουμε συνολικά την ποσότητα του σιροπιού αν μας αρέσουν τα πολύ σιροπιαστά γλυκά (2 κούπες και 1/4 κούπας ζάχαρη με 3 κούπες υγρό δηλ. νερό και χυμό, δίνουν περισσότερο σιρόπι και πιο “υγρό” γλυκό).

4)Αν δεν έχουμε ξύσμα πορτοκαλιού (π.χ. τα καλοκαιρινά βαλέντσια προσφέρονται μόνο για χυμό), βάζουμε 1 κουταλιά μαρμελάδα παραπάνω και αφαιρούμε μια κουταλιά ζάχαρη από την πίτα.

5)Το σιρόπιασμα μπορεί να γίνει και με κρύο σιρόπι-καυτό γλυκό. Προσωπικά με βολεύει να έχω ετοιμάσει το γλυκό και να κρυώνει, οπότε το εύκολο κομμάτι της δουλειάς είναι το σιρόπι και μπορεί να γίνει τελευταίο.

update: με έκπληξη είδα γνωστή τηλεοπτική μαγείρισσα να χρησιμοποιεί μαρμελάδα στο μείγμα της πορτοκαλόπιτας ονομάζοντάς το δική της επινόηση. Σε σχόλιό μου στο site της  προφανώς δεν απάντησε… Ας είναι, άλλη μια απομυθοποίηση μιας διασημότητας 😉 !

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο