VIDEOS

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

Η “εκ των  ων ουκ άνευ” της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής! 

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

Άλλη μια ταραμοσαλάτα κοντά στις πολλές που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες. Η δική μου είναι με ψωμί, με μπόλικο ελαιόλαδο και αρκετό λεμόνι. Ταραμοσαλάτα-αφρός αλλά όχι ρευστή. Σφικτή και αφράτη!

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

Την πρώτη φορά που έφτιαξα ταραμοσαλάτα, μια Καθαρά Δευτέρα με όλη σχεδόν την οικογένεια σε απαρτία, την δοκίμασαν οι δύσκολες δοκιμάστριες της οικογενείας η μάνα μου και η θεία Μ. , σούφρωσαν χωρίς καμιά επιείκεια τα χείλη και απεφάνθησαν ομού μαζί και οι δύο: « Λύσσα»!

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

“Δεν μου ήρθε” βέβαια καθόλου, αλλά πάλι κι εμένα δεν μου θύμιζε τη δική τους βελούδινη ταραμοσαλάτα. Αλμυρή σχετικά και κοκκώδης , δεν απορρίφτηκε από τους υπόλοιπους (μπορώ να πω ότι άρεσε στους άνδρες της οικογενείας, γιατί το τραβούσε το ρακάκι) αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα.

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

 

Αμέσως μετά ακολούθησε ο διάλογος:

– Πόσο λάδι έβαλες;
– 1,5 κούπα
– Σε πόσο ταραμά;
– 200 γραμμάρια ήταν…

Έκρηξη! Και ειρωνικό γελάκι ….

-Σιγά! και ήθελες να φτιάξεις ταραμοσαλάτα απαιτήσεων!Δεν ρωτάς όμως (ύψωμα φρυδιού)…Σε 50 δράμια ταραμά ένα μεσοκαδιάρικο* μπουκάλι λάδι τουλάχιστον, μπορεί και παραπάνω! Όσο σηκώσει…

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

Όσο σηκώσει! Η χειρότερή μου έκφραση όσον αφορά τις συνταγές εκείνα τα χρόνια. Τώρα τη λέω κι εγώ σε πολλά υλικά, σε πολλές συνταγές! Απέκτησα μάτι … Με τα χρόνια κάτι χάνεις , κάτι αποκτάς.Έκαμα γρήγορα τις μετατροπές στο μυαλό μου.

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

Σε 160 γραμμάρια ταραμά μισή οκά λάδι δηλαδή 640 γραμμάρια! Σιγά μη τσιγγουνευόταν το λάδι  στη Κρήτη όσοι είχαν δικές τους ελιές! Εν  τω δικαίω η κρητική ταραμοσαλάτα έχει περισσότερο αναλογικά λάδι από όλες τις υπόλοιπες, έτσι δεν είναι;

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

– Και πόσο ψωμί; Μήπως έβαλα λίγο γι αυτό είναι αλμυρή;
– Δεν έχει μεγάλη σημασία το ψωμί. Μερικές (ανέφεραν και ονόματα αξιόπιστων νοικυκυρών) δεν βάζουν και καθόλου.

Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

Μετά λοιπόν από δοκιμές και πειράματα, η αναλογία στη συνταγή των μαμαδοθειάδων μου είναι η παρακάτω:

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

1) Οι παραπάνω ποσότητες δίνουν αρκετή ταραμοσαλάτα. Συνήθως κάνω τη μισή δόση. Διατηρείται στο ψυγείο ολόκληρη εβδομάδα. Έχει συμβεί να κάνω και με 50 γραμμάρια ταραμά, δηλαδή το ¼ της δόσης , σε φοιτητική κουζίνα όπου είχα μόνο multi. Έγινε πολύ καλή και πιο γρήγορα, αλλά είχε μεγαλύτερη φασαρία άνοιξε-κλείσε για να προσθέσουμε τα υλικά.

2) Αν μας αρέσει κοκκώδης και όχι με υφή βελούδινη όπως είναι η συγκεκριμένη, βάζουμε στις παραπάνω ποσότητες ταραμά και ψωμιού, 1,5 κούπα λάδι.Έτσι μειώνουμε και τις θερμίδες.

3) Δεν συνηθίζουμε το κρεμμύδι στην οικογενειακή μας συνταγή. Είναι ωραίο την πρώτη μέρα κατά τη γνώμη μου αλλά όταν μείνει «χαλάει» τη γεύση της ταραμοσαλάτας.

4) Εννοείται ότι το λάδι πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Δεν φτάνει μόνο να έχει χαμηλή οξύτητα, αλλά πρέπει να έχει και απαλή γεύση. Να μη «καίει» τον ουρανίσκο.

5) Το “όσο σηκώσει” έχει τη σημασία ότι όσο απορροφά το λάδι θα προσθέτουμε. Και πράγματι η ποσότητα του ελαιολάδου “παίζει” ως και 150ml, μπορεί και παραπάνω αν βάλουμε περισσότερο ψωμί!

6) Αν προτιμάτε μια “εναλλακτική” ταραμοσαλάτα, δείτε την εξαιρετική ταραμοσαλάτα μου με αβοκάντο (κλικ στη φωτογραφία) 

 

Καλή Σαρακοστή και στους νηστεύοντες και στους μη νηστεύοντες!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο