Αλμυρά

Σουπιές στιφάδο

Σουπιές στιφάδο

Κλασικά κυριακάτικα φαγάκια της σαρακοστής, τα πιάτα με θαλασσινά. Αντί κρέατος, έχουν την τιμητική τους οι σουπιές τα καλαμάρια τα χταπόδια και οι γαρίδες. Σήμερα οι σουπιές μας, έγιναν στιφάδο!

Σουπιές στιφάδο

Όπως έλεγα στο στιφάδο με κρέας , η χαρακτηριστική «μυρωδιά» του κρητικού στιφάδου, όπως κι αν το φτιάξουμε, είναι τo κύμινο. Προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο κύμινο! Επίσης δάφνη και πιπέρι οπωσδήποτε. Προαιρετικά λίγο μπαχάρι, ενώ η κανέλλα και το γαρύφαλλο δεν συνηθίζονται στο στιφάδο με θαλασσινά.

Σουπιές στιφάδο

Άλλη ουσιαστική διαφορά στο στιφάδο με τις σουπιές που φτιάχνουμε στην Κρήτη, είναι ότι οι περισσότερες μαγείρισσες βάζουν και λίγο από το μελάνι τους στο φαγητό. Μπορεί να σκουραίνει λίγο το πιάτο, αλλά μυρίζει θάλασσα και δένει καλύτερα η σάλτσα του.

Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται:

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.
Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο