Αλμυρά

Οι βραστές μας σαλάτες

Οι βραστές μας σαλάτες

Ποτέ δεν θυμάμαι το τραπέζι μας χωρίς σαλάτα!

Μια συνήθεια που την έχουν τα περισσότερα σπίτια της Κρήτης και ένα χαρακτηριστικό της κρητικής διατροφής που αξίζει να υιοθετηθεί απ’ όλο τον κόσμο. Η πλούσια χλωρίδα του νησιού, άγρια και καλλιεργημένη, δεν μπορούσε παρά να έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διατροφή των κρητικών.

Οι βραστές μας σαλάτες

Εξάλλου το αρίστης ποιότητας ελαιόλαδο που συνοδεύει πάντα τις σαλάτες μας , εκτός από τη νοστιμιά που τους δίνει, τις αναβαθμίζει και διατροφικά. Οι σαλάτες είναι ο καλύτερος τρόπος και για να εκτιμήσουμε την ποιότητα του λαδιού, και να μη χάσουμε τις βιταμίνες του επειδή σ΄αυτές καταναλώνεται ωμό.

Οι βραστές μας σαλάτες
Αντίδια

Εκτός από τις σαλάτες με ωμά χόρτα και λαχανικά, συνηθίζουμε πολύ και τις βραστές, πολλές από τις οποίες τις καταναλώνουμε ζεστές.

Η επιτυχία σε μια βραστή σαλάτα είναι τα χόρτα ή τα λαχανικά να έχουν διατηρήσει το χρώμα τους και να μην είναι λιωμένα αλλά ούτε και ωμά. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα του λαδιού που θα τα συνοδεύσει.

Οι βραστές μας σαλάτες
Κολοκυθοκορφάδες

Για να μείνουν πράσινα τα χόρτα και τα λαχανικά μας , πρέπει το νερό να είναι αρκετό και αλατισμένο, και να βράζει ήδη όταν τα προσθέσουμε. Η κατσαρόλα μεγάλη και πάντα ξεσκέπαστη.Επίσης μόλις είναι έτοιμα πρέπει να στραγγίζουμε το νερό από την κατσαρόλα που έβρασαν , και να τα ξαναλατίζουμε ελαφρά αν χρειάζεται.

Οι βραστές μας σαλάτες
Παντζάρια κομπλέ!

Ειδικά τα παντζάρια, που εδώ στην Κρήτη τρώμε όχι μόνο τα φύλλα αλλά και τα κοτσάνια τους, τα βράζουμε σε δυό φάσεις. Στο νερό που βράζει ρίχνουμε πρώτα τα κοτσάνια τους καλοπλυμένα, μετά που θα έχουν μισοβράσει τα φύλλα , και όταν θα έχουν τελειώσει τα ανασύρουμε από το νερό και βάζουμε τις ρίζες πλυμένες και ολόκληρες. Προτιμούμε να έχουν ίδιο μέγεθος πάνω κάτω για να βράσουν στον ίδιο χρόνο όλες. Όταν γίνουν τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε φετούλες και τα σερβίρουμε με λαδόξυδο ή με άλλο ντρέσινγκ. (τους πηγαίνουν πολύ τα ντρέσινγκ γιαουρτιού).Όσα περισσέψουν μπορούν να φυλαχτούν κομμένα στο ξύδι.

Οι βραστές μας σαλάτες
Με μπόλικο λαδολέμονο!

Τα μπρόκολα πάλι εκτός από τους περίτεχνους συνδυασμούς που κάνουν με ζυμαρικά, κρέμες γάλακτος κλπ., είναι περίφημα σαν σαλάτα όταν είναι φρέσκα, πράσινα, καλοβρασμένα, και συνοδεύονται από μυρωδάτο λεμονόλαδο.

Τα λιανοφάσουλα ή αμπελοφάσουλα –φρέσκα αλλά και κατεψυγμένα- κάνουν ωραιότατη σαλάτα με κρεμμύδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνιθο και μπόλικο λαδόξυδο.Αυτή μάλιστα την σαλάτα την προτιμούμε κρύα. Είναι σημαντικό να μείνουν πράσινα γιατί αλλιώς η εμφάνισή τους αδικεί τη γεύση τους.Ανακατέψτε τα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό και χρησιμοποιείστε τις ροδέλες για γαρνίρισμα.Τους πάει πολύ και το βαλσάμικο


Οι βραστές μας σαλάτες

 

Τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι το κάνω και στον ατμό και βραστό. Μου φαίνεται ότι μένει πιο λευκό και σίγουρα διατηρεί καλύτερα τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά του συστατικά.

Οι βραστές μας σαλάτες

Εκτός εποχής τώρα, αλλά αξεπέραστη είναι η καλοκαιρινή μας σαλάτα με βλίτα, κολοκυθάκια και πατάτες που σερβίρεται με λεμονόλαδο.

Οι βραστές μας σαλάτες
Από τα ωραία του Καλοκαιριού

Η απλή λιτή πατατοσαλάτα με ντομάτα κρεμμύδι πιπεριά κάπαρη και πολλές φορές με το συμπλήρωμα βραστού αυγού και αφθονο λαδόξυδο παίζει άλλοτε το ρόλο κυρίως πιάτου και άλλοτε είναι σαλάτα στη μέση του τραπεζιού.

Οι βραστές μας σαλάτες
Καλύτερα οι πατάτες να βράζονται με το φλούδι και να καθαρίζονται βρασμένες
Οι βραστές μας σαλάτες
Το σινιάβρι. Πολύ το θεωρούν βαρύ στο στομάχι.Είναι όμως πεντανόστιμο.

Αυτή την εποχή την τιμητική τους έχουν τα χόρτα. Έχουν τη φασαρία του καθαρίσματος και του πλυσίματος αλλά είναι η πιο ωραία σαλάτα της εποχής.Τα αφήνω για λίγο σε άφθονο νερό με αλάτι και λίγο ξύδι κι έτσι κατακάθονται τα χώματα αλλά αποδρούν και οι επισκέπτες τους…

Οι βραστές μας σαλάτες
Οι επισκέπτες που λέγαμε….

Τα καλλιεργημένα ραδίκια, αντίδια, τσιμούλια (είδος λαχανίδας) και σινιάβρι (σινάπι) αλλά και τα αγριόχορτα που με τις βροχές του περασμένου μήνα έχουν ήδη φουντώσει στα χωράφια και στο τραπέζι μας. Δέστε εδώ μια ποικιλία!

Οι βραστές μας σαλάτες
Μου πήραν κάμποση ώρα να καθαριστούν αλλά ο κόπος άξιζε και με το παραπάνω!

Μ΄ αρέσει η ελαφρά πικράδα των αγριόχορτων. Τώρα που θα βγει το αγγουρόλαδο δεν ξέρω αν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο νόστιμο από φρεσκοβρασμένα αγριόχορτα με φρέσκο λάδι , βραστά αυγά από χωριάτικες αλανιάρες κότες και κριθαρένιο παξιμάδι!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο