Αλμυρά

Χοιρινό με πράσα στο τηγάνι (πρασοτηγανιά)

Χοιρινό με πράσα στο τηγάνι (πρασοτηγανιά)

Χειμωνιάτικο- χριστουγεννιάτικο-ελληνικό-αγαπημένο πιάτο! 

Μη μου πείτε ότι δεν είναι από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα σε όλη την Ελλάδα! Φυσικά και στην Κρήτη κάνουμε τις τηγανιές μας, με πιο χαρακτηριστική το φουκάκι.

DSC_1052

Τηγανιές με μπουκίτσες από χοιρινό κρέας, κρασάτες , λεμονάτες, ριγανάτες, με πράσα, με κρεμμυδάκια, πικάντικες ή πιο ελαφριές πιστεύω ότι θα φτιάξουμε όλοι τις γιορτινές (και όχι μόνο) μέρες. Εμείς τουλάχιστον 2-3 φορές τις μέρες των εορτών και αρκετές όλο το Χειμώνα…

DSC_1056

Και για να μην έχουμε μονοτονία, αλλάζουμε τη συνταγή κάθε φορά. Μια από τις πιο αγαπημένες εκδοχές η πρασοτηγανιά.

DSC_1048

Τρυφερές μπουκιές χοιρινού κρέατος , που σιγομαγειρεύεται στο τηγάνι με πράσα και μελώνει.

DSC_1056-001

Η μάνα μου την έφτιαχνε με ελάχιστο πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό, η πεθερά μου με κοκκινοπίπερο. Η όψη παρόμοια, η γεύση διαφορετική. Κράτησα το κοκκινοπίπερο (πάει το χειμώνα) και πρόσθεσα κι εγώ τα δικά μου.

DSC_1057

Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και – ειδικά αν το κοκκινοπίπερο μας είναι καυτερό- μια κουταλιά καλό συρωτό γιαούρτι ή κάποιο τυρί κρέμα όπως το κρητικό ξύγαλο θα δώσει τη δροσεράδα που θα χρειαστούμε!

DSC_1054

Παρατηρήσεις

1)Εμείς δεν έχουμε παιδιά στο σπίτι και προτιμούμε οι μπουκιές μας να έχουν κοκκαλάκια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα μερίδα από το λαιμό, που είχε και λίγο λίπος και έγινε πολύ μαλακό στο ψήσιμο.

2)Συνήθως στους συνδυασμούς κρέας-λαχανικό οι ποσότητες των δύο υλικών είναι πάνω κάτω ίσες. Μπορούμε λοιπόν να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα των πράσων.

3)Το κρασί που βάζω συνήθως, είναι ροζέ.

4)Μπορούμε λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από την εστία να προσθέσουμε μια χούφτα ξινομυζήθρα ή σκληρή φέτα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο.

5) Αν βάλουμε πελτέ θα τον προσθέσουμε στο τηγάνια μαζί με τα πράσα. Μπορούμε να παραλείψουμε τα πιπέρια, ή να τα βάλουμε και αυτά.

 

Δοκιμάστε την κι έτσι την τηγανιά σας φέτος! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο