Vegan/vegetarian

Ντομάτες λιαστές, έτσι ή αλλιώς…

Ντομάτες λιαστές, έτσι ή αλλιώς…

Χρώματα κι αρώματα κατ’ επιλογήν!

1-DSC_0209

Από τα καλύτερα του Σεπτέμβρη – που για μένα είναι ένας από τους πιο γλυκούς μήνες του χρόνου- είναι οι διαδικασίες διατήρησης και αποθήκευσης των διάφορων προϊόντων φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Λες και οι άνθρωποι ήθελαν ανέκαθεν να φυλακίσουν όσο καλοκαίρι μπορούν  σε βάζα , σε κιούπια και σε σακούλια!

1-DSC_0216

Ακόμη και αν οι σύγχρονες μέθοδοι διατήρησης (βλ. κατάψυξη και κενό αέρος) έχουν υποκαταστήσει εν πολλοίς τις παλιότερες, ακόμη κι αν ο εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών και των μεταφορών μας επιτρέπει να τρώμε «και αγγούρι το χειμώνα» κάποια πράγματα θα τα φτιάχνουμε πάντα σε συγκεκριμένες  εποχές γιατί και η γεύση έχει μνήμη! Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με καλοκαιρινά φρούτα, σταφίδες, πετιμέζι, συκοπιταρίδες, παστοφάσουλα και φυσικά λιαστές (ή παστές όπως τις έλεγαν παλιότερα στην Κρήτη) ντομάτες .

1-DSC_0203

Ενώ τις φωτογραφίζω εδώ και 3-4 καλοκαίρια, πάντα κάτι προκύπτει και η ανάρτηση αναβάλλεται , οπότε τελικά γίνεται εκπρόθεσμη αφού ο καιρός χαλά και ο ήλιος δεν έχει πια τη δύναμη να τις ξεράνει . Ν α προτείνω λοιπόν λιαστές  ντομάτες όταν έχουν αρχίσει τα πρωτοβρόχια;  Όχι ότι δεν γίνονται και στο φούρνο, αλλά δεν είναι το ίδιο κατά τη γνώμη μου. Άλλη η νοστιμιά της ντομάτας του ήλιου!

1-DSC_0214

Έτσι φέτος  είπα ότι το πρώτο post του Σεπτέμβρη να είναι οι λιαστές ντομάτες. Όπως προανέφερα παλιότερα τις έλεγαν παστές, όπως παστά έλεγαν και άλλα αποξηραμένα λαχανικά όχι κατ’ ανάγκη αλατισμένα. Υπάρχει ήδη ανάρτηση για τα παστά φασολάκια και τα κολοκύθια.

1-DSC_0207

Οι λιαστές ντομάτες διατηρούνται στο ελαιόλαδο , αλλά μπορούν να διατηρηθούν και σκέτες αφού βέβαια αποξηραθούν εντελώς , να γίνου χάβδαλο όπως λέμε εδώ στην Κρήτη. Περασμένες σε γερή κλωστή , γίνονται υπέροχες κολαΐνες*  θα αποτελέσουν υπέροχο διακοσμητικό στην κουζίνα μας  για λίγες μέρες πριν τις φυλάξουμε κι αυτές σε βάζο ( έτσι κι αλλιώς για να τις χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο θα τις ξεπλύνουμε, αλλά θα τις μουσκέψουμε κιόλας) .

1-DSC_0211

Οι ντομάτες για λιάσιμο πρέπει να είναι μικρές και σφικτές για να μην έχουν πολλή υγρασία. Γι αυτό προτιμούμε τα μικρά ντοματάκια. Σαντορίνης τα ξέραμε παλιά, πομοντόρο τα λέμε τώρα… Όχι ότι δεν κάνουν οι άλλες ποικιλίες. Πολλές φορές έχω κόψει σε χοντρές φέτες σφικτές μικρές ντομάτες και τις έχω αποξηράνει. Η μέθοδος είναι η ίδια.

1-DSC_0205

 

 

Παρατηρήσεις

  • Το χαρτί ψησίματος απορροφά την υγρασία κι έτσι δεν έχουν μουχλιάσει ποτέ τα ντοματάκια μου. Αντικαθιστά πολύ ικανοποιητικά τις καλαμωτές που άπλωναν παλιά τα προς αποξήρανση προϊόντα.
  • Πολλοί προσθέτουν ξύδι μαζί με το ελαιόλαδο στα βάζα με τις ντομάτες. Εγώ δεν το συνηθίζω αλλά αν αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε σε κάθε βάζο μια μικρή ποσότητα ( σε κάθε βάζο των 250 ml μια κουταλιά σούπας είναι αρκετό).
  • Προτιμώ να κάνω πολλά μικρά βαζάκια με διαφορετικό αρωματικό καθένα παρά ένα μεγάλο βάζο. Συνηθίζω περισσότερο το δεντρολίβανο , τη δάφνη και το σκόρδο με το φλούδι. Σε όλα τα βαζάκια βάζω πιπέρι σε κόκκους .
  • Τα ντοματάκια που θα διατηρήσουμε σε ελαιόλαδο μπορούν να έχουν μια μικρή ελαστικότητα, αν όπως σκοπεύουμε να μην τα βάλουμε σε λάδι πρέπει να αποξηρανθούν εντελώς (τα μουσκεύουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε).
  • Μπορούμε πριν τα βάλουμε στα βάζα να τα «περάσουμε» κανένα δεκάλεπτο από φούρνο στους 150 βαθμούς αναμμένο . Έτσι αφενός φεύγει κάθε ίχνος  υγρασίας αφετέρου έχουμε μια πιο σχολαστική «αποστείρωση».
  • Το ελαιόλαδο που μένει σε κάθε βάζο αφού καταναλώσουμε τις λιαστές ντομάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το μαγείρεμα φαγητών και για σαλάτες.
  • *κολαΐνα : κρητική λέξη που χρησιμοποιούμε για τα περασμένα σε κλωστή λουλούδια ή λαχανικά. Κολαΐνες ας πούμε είναι οι περασμένες σε κλωστή μαργαρίτες για το στεφάνι της Πρωτομαγιάς, οι λεμονανθοί που στολίζουμε  τον επιτάφιο και άλλα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια γιρλάντα ή ένα κολιέ…

 

Καλό μήνα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο