Vegan/vegetarian

Φανουρόπιτα υπ. αριθμ. 3

Φανουρόπιτα υπ. αριθμ. 3

Η «ό,τι έχουμε φανουρόπιτα» της κυρίας  Ε.

Μια φανουρόπιτα ευέλικτη , με μεγάλη ελευθερία στην επιλογή των υλικών που προέκυψε μετά από ένα περιεκτικότατο διάλογο και 2-3 δοκιμές…

DSCN0235

Όπως έχω ξαναγράψει, φανουρόπιτες φτιάχνω όλο το χρόνο. Εύκολες και υγιεινές πίτες λαδιού, με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι, χωρίς βούτυρο και αυγά. Εξάλλου λένε πως «πιάνει» και εκτός εορτής η φανουρόπιτα… Μια τέτοια λοιπόν, κέρασμα σε τυχαία μέρα, πριν από αρκετό καιρό ήταν αφορμή για τον διάλογο με την κ. Ελ. Κράτησα τις σημειώσεις μου για τη σημερινή ανάρτηση και, ιδού:

DSCN0153

-Ήντα βάνεις μέσα;

-Λάδι, πορτοκάλι χυμό, ρακή ή κονιάκ, κανελογαρύφαλλα , σταφίδες, καρύδια , τα γνωστά.

-Ετσά πάνω κάτω τη κάνω κι εγώ.  Από τη μάνα μου έχω τη συνταγή. Όχι δηλαδή γραμμένη, ετσά που τσι μαθαίναμε παλιά.  Ό,τι  νάναι βάνω, μόνο νάναι νηστίσιμα. Εκειανά τα χρόνια βάνανε ότι είχανε.  Άμα δεν έχω σταφίδες βάνω ξερά σύκα, άμα δεν έχω καρύδια βάνω αμύγδαλα γη (ή) φουντούκια. Πολλές εβάνανε γη  μήλα γη  χουρμάδες γη  ό,τι είχανε. Ρακή, κονιάκ, κρασί,  ότι βρεθεί .

-Εφτά ή εννιά υλικά;

-Ναι, κοντό  (= άραγε)  μετρά ντα ο άγιος; Μα αφού ετσά τα βρήκαμε…

Άρχισε να τα μετρά και μετά άρχισε τις …αλχημείες.

-Ε, τα κανελογαρύφαλλα μπορείς να τα πεις κι ένα υλικό. Κανελογαρύφαλλα δεν τα λέμε;  Άμα βάλεις φαρίνα γλυτώνεις τη σόδα και το μπέικι και βάνεις το ξηρό καρπό ή τη σταφίδα ή σισάμι…

(Πολύ έξυπνη και εφευρετική η κυρία Ελ. )

-Πόσο βάζετε από το καθένα θυμάστε;

-Λάδι ανάλογα το ταψί βάνω ένα με ενάμιση πενηνταράκι και τα υπόλοιπα από ένα νεροπότηρο. Πορτοκαλάδα βάνω του μπουκαλιού, αδιάλυτη. Αλεύρι όσο σηκώσει…

Κατάλαβα…

DSCN0234

Η κουβέντα όμως είχε και το κέρδος της. Διαπίστωσα ότι πουθενά δεν έχω αναφέρει εδώ μέσα το πενηνταράκι. Ξέρετε τι είναι  το πενηνταράκι; Όχι, όχι δεν είναι υποδιαίρεση της δραχμής. Είναι σκεύος της κουζίνας στα κρητικά σπίτια, αποκλειστικά για τη μέτρηση του λαδιού. Κι ενώ το έχω και στα δυο μου νοικοκυριά, κι ενώ μ’ αυτό αδειάζω στις κούπες για να μετρήσω τις ποσότητες που γράφω στις συνταγές μου , δεν σας το είχα παρουσιάσει ακόμη.

φανουρόπιτα

Το πενηνταράκι λοιπόν είναι εξάρτημα του λαδικού που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην Κρήτη και χωράει 50 δράμια, δηλαδή 170 gr ελαιόλαδο.  Τα σύγχρονα είναι ανοξείδωτα και λαμποκοπούν, αλλά και τα παλιά παρόλο που ήταν από πιο ευτελές μέταλλο (δεν ξέρω από πιο ακριβώς), δεν έπιαναν σκουριά λόγω του ελαιολάδου που περιείχαν.

DSCN0251

Τα βρίσκουμε σε φανοποιεία του νησιού και προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τα βολικότερα λαδικά! Δηλαδή  για να λέω την αλήθεια, εγώ μετρώ αποκλειστικά με το πενηνταράκι μου το λάδι εκτός κι αν θέλω να γράψω συνταγή για το blog. Από τα πρώτα σκεύη που πήρα για το δεύτερο νοικοκυριό μου ήταν αυτό το gadgetάκι!

DSCN0152-001

Ας πάμε λοιπόν στη φανουρόπιτα με τις «ελευθερίες» που προέκυψαν από τη συζήτηση με την κυρία Ελ. Ας μη κρατήσετε όμως τη συνταγή μόνο για φανουρόπιτα. Είναι μια πολύ ωραία νηστίσιμη και υγιεινή πίτα με πολλές εναλλακτικές στα υλικά της. Δοκιμάστηκε και με σύκα και με φουντούκια και με σταφίδες και με 1 πενηνταράκι και με 1,5 . Τα φουντούκια ταίριαζαν πολύ με τα υπόλοιπα υλικά οπότε τα επέλεξα και τις δυο φορές. Πορτοκαλάδα του μπουκαλιού (συμπυκνωμένο χυμό) έβαζαν  παλιά το καλοκαίρι σε πολλά γλυκά γιατί δεν υπήρχαν καλοκαιρινά πορτοκάλια. Εγώ την αντικατέστησα με χυμό φρέσκου πορτοκαλιού και αύξησα τη ζάχαρη. Τα συνήθη νεροπότηρα είναι περίπου 250 ml, δηλαδή όσο η κούπα μου, οπότε η κατάληξη ήταν η παρακάτω:

Παρατηρήσεις

1)Στην δοκιμή με τα σύκα, η πίτα έγινε πιο υγρή και σε μερικούς άρεσε περισσότερο, αλλά για φανουρόπιτα μάλλον θα την προτιμούσα πιο στεγνή.

2) Έψαξα το θέμα με τα φρούτα λίγο και είδα ότι πράγματι κάποιοι βάζουν και μήλο στην φανουρόπιτα. Ίσως γιατί σε μερικές περιοχές  έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή.

3)Ίσως οι χρόνοι ψησίματος αλλάξουν λίγο αν χρησιμοποιηθεί ταψάκι 28 νούμερο όπου το μείγμα θα είναι χαμηλότερο. Γι αυτό πρέπει να γίνει η δοκιμή με το μαχαίρι οπωσδήποτε.

4)Με δεδομένο ότι η πυκνότητα του λαδιού είναι 0,9gr/ml , ο όγκος των 255 gr λαδιού είναι περίπου 283 ml, δηλαδή 1 κούπα και 2 κουταλιές σούπας (αυτό για διευκόλυνση όσων μετρούν με όγκους).

5)Οι άλλες φανουρόπιτες της σελίδας  είναι εδώ:

α)Φανουρόπιτα με μαγιά

β)Απλή φανουρόπιτα

γ) Φανουρόπιτα αρωματική (η πιο πρόσφατη ανάρτηση, αλλά η πιο παλιά συνταγή)

Και του χρόνου! 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο