Vegan/vegetarian

Τα ξυλάγγουρα της Κρήτης

Τα ξυλάγγουρα της Κρήτης

Από τις πιο νόστιμες ποικιλίες αγγουριών!

1-DSCN0019

Όχι, ο τίτλος δε παραπέμπει σε ψηλούς/ές και άχαρους/ες που κατάγονται από την Κρήτη. Μπορεί η λέξη να χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμφάνιση κάποιων που δεν είναι ιδιαίτερα χαριτωμένοι κι έτσι να έχει αρνητικό περιεχόμενο ως χαρακτηρισμός προσώπου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αγγουράκια της Κρήτης.

1-DSCN0011

Κι εδώ -όχι που να το παινευτούμε, αλλά θα επιμένω- πρέπει να σημειώσω ότι οι καλύτερες ποικιλίες αγγουριών είναι κρητικές. Από τα μικρά τρυφερά αγγουράκια της Κνωσού ως  τα ξυλάγγουρα και τα κλωσσάκια που σας δείχνω σήμερα τα αγγουράκια που παράγονται στην Κρήτη είναι τα πιο νόστιμα. Ιδιαίτερα μάλιστα σε κάποιες περιοχές τώρα που είναι στην εποχή τους παράγονται υπαίθρια αγγουράκια που όποιος τα έχει δοκιμάσει απορρίπτει κάθε άλλη ποικιλία και είδος…

1-DSCN0025

Η ανάρτηση αυτή γίνεται για να τα συστήσω στους επισκέπτες της Κρήτης, μιας και δύσκολα τα συναντά κανείς εκτός του  νησιού. Τα ξυλάγγουρα και τα κλωσσάκια είναι από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες των κρητικών.

1-DSCN0028

Πιο τραγανά και πιο ανθεκτικά από τα συνηθισμένα, τρώγονται ακόμη και με τη φλούδα όταν είναι φρέσκα και δεν έχουν επιβαρυνθεί με φυτοφάρμακα.

1-DSCN0008

Ακόμα όμως κι αυτά χωρίζονται σε ποικιλίες. Υπάρχουν τα μακρυά , με ανοιχτοπράσινη φλούδα και τα κοντόχοντρα με τη «χαραγμένη» επιφάνεια που πιο συχνά τα λέμε κλωσσάκια.  Και όχι, δεν είναι άγγουρα πεπόνια όπως διάβασα κάπου. Τα χρησιμοποιούμε όπου και τα άλλα σε κάθε είδους σαλάτες αλλά είναι πολύ πιο νόστιμα από τα κοινά αγγουράκια όταν τρώγονται αλάδωτα με σκέτο αλάτι.

1-DSCN0020

Είναι ένας από τους καλύτερους μεζέδες της ρακής  σερβιρισμένα με σκέτο αλάτι και συνδυασμένα με τυρί  και παξιμάδια . Δεν είναι τυχαίο ότι ο παραπάνω συνδυασμός περιγράφεται σε παιδικό τραγουδάκι με το οποίο «τα βγάζαμε» στο κρυφτό:

Ψωμί, τυρί κι αγγούρι κι απάνω στο παπούρι*… Πόσα αυγά φα(γ)ες;

Ο άλλος απαντούσε με ένα αριθμό και συνέχιζε το μέτρημα για να βγει αυτός που θα τα φυλά τελικά, όπως  ας πούμε το «θα μετρήσω ως το 10 κι όποιος βγει θα τα φυλά»

1-DSCN0030

Αν λοιπόν βρεθείτε στην Κρήτη, ή αν τα βρείτε σε κάποιο μανάβικο εκτός νησιού, φροντίστε να τα δοκιμάσετε.

1-ξυλάγγουρα

Κι αν δεν έχετε τυρί  του βοσκού όπως το δικό μου εξαιρετικό της φωτογραφίας, συνδυάστε τα με μια καλή ώριμη  γραβιέρα ή ακόμη και με φέτα. Τα παξιμάδια μάλλον είναι πιο ταιριαστά με το σύνολο από το ψωμί.

1-DSCN0019

 

*ανωμαλία στο έδαφος, ελαφρά υπερυψωμένη περιοχή.

Καλό απόγευμα!

 

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο