Vegan/vegetarian

Σοκολατένια γεμιστά ξερά σύκα (vegan)

Σοκολατένια γεμιστά ξερά σύκα (vegan)

Ένα εξαιρετικό υγιεινό  κέρασμα! 

Τις συκομαΐδες  (ή συκομαγίδες ) τις ξέρετε; Αγαπημένο έδεσμα των νησιών μας και όχι μόνο. Σύκα μαζί με ξηρούς καρπούς, ποτό, κανελογαρύφαλλα και διάφορα άλλα ανάλογα τον τόπο και την συνταγή.

1-DSC_0730-001

Όχι δεν θα δώσω εδώ τη δική μου συνταγή για συκομαΐδες που σίγουρα έχουν περισσότερη φασαρία από αυτό εδώ το σοκολατάκι.  Θα περιμένει λίγο να αποξηράνω  τα φετινά σύκα μου, και ωστόσο προτείνω αυτήν την πολύ εύκολη συνταγή για νηστίσιμα κερασματάκια σύκου. Δεν είναι ακριβώς σοκολατάκια αυτού η σοκολάτα είναι λιγότερη από τα υπόλοιπα υλικά.

1-DSC_0696-001

Όσοι έχουν αποθηκεύσει από το site τον τρόπο που αποξηραίνουμε τα σύκα θα έχουν δει ότι στις παρατηρήσεις προτείνω το τύλιγμα γεμιστών σύκων με σοκολάτα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι και σε ιταλικές συνταγές προτείνονται τέτοιου τύπου γλυκά. Το είδα σε βιβλίο που αγόρασα, αλλά και σε πολλά ιταλικά sites.

1-DSC_0725

Ο συνδυασμός ξερού σύκου με ξηρούς καρπούς ( η συνταγή που είδα πρότεινε αμύγδαλο, εγώ συνηθίζω περισσότερο το καρύδι)  είναι τελικά συνηθισμένος σε αρκετές χώρες. Εμφανίζεται σε πολλές σύγχρονες συνταγές για «μπάρες ενέργειας» αλλά και παραδοσιακές αρκετών περιοχών.

1-DSC_0741-001

Δεν ξέρω πόσο πίσω στο χρόνο πάει η προσθήκη σοκολάτας, πάντως σίγουρα είναι επιτυχημένη παρέμβαση.

1-DSC_0742

Είχα  όλα κι όλα 22 ξηρά σύκα και καθόλου αμύγδαλα. Καρύδια είχα, αλλά υπήρχαν και 2 παστέλια αμυγδάλου στο ντουλάπι και μπήκα σε δίλημμα γιατί ήθελα να δοκιμάσω τον νέο συνδυασμό. Τελικά  χρησιμοποιήθηκαν τα παστέλια στη γέμιση και αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως κατάλληλα!

1-DSC_0734

Παρατηρήσεις

  • Η αντίστοιχη συνταγή που είδα στο βιβλίο Every day Italian favorites  προτείνει το κύλισμα του καυτού σύκου σε τρίμματα σοκολάτας). Είχα ολόκληρη σοκολάτα και καθόλου διάθεση για να την κάνω τρίμματα αλλά ο τρόπος τους μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρων και θα δοκιμαστεί.
  • Το πέρασμα των γεμισμένων  σύκων από το φούρνο που προτείνουν οι Ιταλοί  βοήθησε να ενσωματωθεί η γέμιση στο εσωτερικό του σύκου και να μην πέφτει τρώγοντας το σοκολατάκι και θα καθιερωθεί.                                                                                                                              1-DSC_0741
  • Η τελική επικάλυψη του γλυκού, θα μπορούσε να είναι τρούφα ή πασπάλισμα με κακάο αν δεν περισσέψει τριμμένο παστέλι. Συνήθως εγώ χρησιμοποιούσα τριμμένο καρύδι αφού έβαζα “πεταλούδες” καρυδιού στη γέμιση.
  • Σε περίπτωση που νηστεύουμε και το λάδι, μπορούμε να το παραλείψουμε, αλλά δίνει μια ωραία γυαλάδα στη σοκολάτα.
  • Την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω  θα βάλω παστέλι ανάμεικτο αμυγδάλου-σουσαμιού. Το σουσάμι ταιριάζει πολύ με τα σύκα (άλλωστε αυτό βάζουμε εμείς στις συκοπιταρίδες μας ) και θεωρώ ότι θα γίνουν ακόμη καλύτερα. Θα συμπληρώσω εντυπώσεις…

 

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο