Vegan/vegetarian

Τσιγαριστά βλίτα με κολοκύθια

Τσιγαριστά βλίτα με κολοκύθια

Και χοχλιούς βέβαια  αν μας αρέσουν!

 

Ίσως ένα από τα πιο ωραία φαγητά της κρητικής κουζίνας από τώρα και μετά.  Οι χοχλιοί είναι γυρευτοί, έτοιμοι για κατανάλωση , καλοθρεμμένοι και νόστιμοι.   Τους βρίσκουμε σε “κολληταρές”, δηλαδή κολλημένους μεταξύ τους, κάτω από μεγάλες πέτρες, σε τράφους, κάτω από αστιβίδες σε χωράφια και αγριάδες. Είναι σε καλοκαιρινή νάρκη και ξυπνάνε με τις πρώτες βροχές.

DSC_0905

Οι καλοκαιρινοί γυρευτοί χοχλιοί όπως έχω ξαναγράψει είναι πιο νόστιμοι από τους ανοιξιάτικους. Εμείς, αν έχουν ξεμείνει κάποιοι από την Άνοιξη, τους πετάμε στο λιόφυτο για να τους ξαναμαζέψουμε του χρόνου. Έχουν αδυνατίσει κι έχουν χάσει τη νοστιμιά τους τέτοια εποχή!

DSC_0873

Τα κολοκύθια και τα βλίτα βέβαια είναι στην εποχή τους. Οι ντομάτες για την ώρα είναι πρώιμες, μα κάθε μέρα κοκκινίζουν και λίγο περισσότερο, λίγες παραπάνω.  Αν όχι σκορδόφυλλα, σκόρδα μπορούμε να βρούμε όλοι μας. Ε, αν είμαστε κι από τους τυχερούς με δικό τους μπαξέ θα βρούμε 2-3 κολοκυθοκορφάδες να τις βάλουμε στο τσικάλι μας.

DSC_1011
Βρέθηκε και μια μελιτζάνα…

Το φαγητό είναι εξαιρετικό μέσα στην απλότητά του. Με την προσθήκη χοχλιών γίνεται και πλήρες γεύμα λόγω της πρώτης ποιότητας πρωτεΐνης τους, αλλά και χωρίς αυτούς για όσους δεν τους συνηθίζουν είναι θαυμάσιο.

DSC_1014

Η ντομάτα σ’ αυτό το φαγητό –και σε πολλά άλλα στο πατρικό μου σπίτι, κατ’ απαίτηση του πατέρα μου – είναι καλύτερα να είναι ψιλοκομμένη στο χέρι. Ο συχωρεμένος δεν την ήθελε σχεδόν ποτέ τριμμένη και μας πείραζε ότι δεν ξέρουμε να φάμε όταν παιδιά την βγάζαμε στην άκρη του πιάτου.

DSC_0916

Εδώ που τα λέμε στα περισσότερα καλοκαιρινά πιάτα είναι καλύτερη ψιλοκομμένη παρά αλεσμένη. Είναι τόσο νόστιμα τα κομματάκια της να τα βρίσκεις στο πιάτο. Μερικά πράγματα βέβαια τα καταλαβαίνεις μεγαλώνοντας (και στο φαγητό…). Αν υπάρχουν «παράξενοι», ας την ψιλοκόψουμε αφού την ξεφλουδίσουμε ή έστω ας την τρίψουμε, ας  μη την αλέσουμε…

DSC_0906

Τα τελευταία χρόνια που τα μικρά ντοματάκια  (τα βελανίδια ή τα cherries ) έχουν μπει για καλά στην κουζίνα μας  πετάω μια χούφτα μέσα στην κατσαρόλα μου αν μου βρίσκονται όταν μαγειρεύω αυτό το φαγητό. Επίσης –παλιά αλλά όχι απαραίτητη προσθήκη- 1-2 αμπελοβλάσταρα δίνουν άλλη γεύση στο πιάτο αυτό.

DSC_0995

Δοκιμάστε το οπωσδήποτε με ή χωρίς χοχλιούς και απολαύστε απόλυτα καλοκαιρινές γεύσεις και μυρωδιές!

Παρατηρήσεις

 

1)Αν δεν βάλουμε χοχλιούς ξεκινούμε προσθέτουμε τα βλίτα μόλις τσιγαριστεί το κρεμμύδι και προχωρούμε όπως παραπάνω.

2)Αν προσθέσουμε τα προαιρετικά χορταρικά καλό είναι το ελαιόλαδο να είναι ¾ της κούπας. Εξάλλου οι ποσότητες είναι ενδεικτικές στα λαχανικά.

3)Πατάτες ή/και μελιτζάνες προστίθενται αν μας βρίσκονται αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, να «χάνονται» μέσα στα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει να υπερισχύουν τα βλίτα και τα κολοκύθια. Σε μια από τις εκδοχές που φαίνονται παραπάνω (ήδη το φαγητό έχει μαγειρευτεί 3 φορές φέτος) είχα μια όλη κι όλη μελιτζάνα μακρόστενη και την πρόσθεσα.

4)Μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό με λιγότερο ελαιόλαδο και να προσθέσουμε ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα. Το κάνω πολύ συχνά σε περιόδους διαίτης και είναι επίσης πολύ νόστιμο το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά παραπάνω λάδι προσθέτουν όσοι δεν κάνουν δίαιτα!

5)Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο λεμόνι ή ξύδι.

Καλημέρα! Καλές διακοπές στα παιδιά μας! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο