Vegan/vegetarian

Ροδοζάχαρη (τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού)

Ροδοζάχαρη (τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού)

Ροζ και ντελικάτο! 

Πιστεύω ότι η σημερινή μου ανάρτηση είναι η πιο κατάλληλη για τη σημερινή μέρα και μάλιστα για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η 8 του Μάη στην περιοχή μας δεν αναφέρεται ως «τ’ Αΐ Γιαννιού του Θεολόγου», αλλά ως  «τ’ Αΐ  Γιαννιού που ανθούν τα ρόδα» (ο τόνος  στο ι παρακαλώ… ). Είχα ξαναγράψει για τη γιορτή του Άι  Γιάννη και για το πόσο σημαντική θεωρούμε την αργία και  την αποχή από κάθε εργασία ανήμερα της γιορτής του.

DSC_0888

Και ανθούν τα ρόδα πράγματι, λίγο πριν λίγο μετά. Τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα εκείνης της παλιάς ποικιλίας με το εξαίσιο άρωμα που χρησιμοποιούνται σε λικέρ και γλυκό και ροδόνερο. Ίσως η ονομασία να έχει σχέση με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μαρμακέτω (ή Μαρμακέτο) Λασιθίου που γιορτάζει σήμερα , στην οποία σύμφωνα με τους πιστούς συντελείται κάθε χρόνο ένα θαύμα ανήμερα της γιορτής. Ανθίζουν τα λουλούδια του επιταφίου. Επίσης έγινε αναφορά  στη συγκεκριμένη εκκλησία κι  στην συνταγή της κρητικής αρτοπλασίας (αρτοκλασίας) ,  αλλά περισσότερες  λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ. Βέβαια αυτά τα λουλούδια δεν είναι ρόδα, είναι  ένα είδος άγριας ορχιδέας αλλά εμείς εδώ έτσι λέμε…

DSC_0890

Ο δεύτερος λόγος είναι η σημερινή γιορτή της μάνας. Πάντα η γιορτή της μάνας συνδέεται με τα ρόδα. Έχει άλλωστε καθιερωθεί να γιορτάζει το μήνα των ρόδων στις περισσότερες χώρες του κόσμου… Αν και δεν έχουμε αποφύγει την εμπορευματοποίηση κι αυτής της μέρας, δεν ξέρω καμιά μάνα που δεν περιμένει ένα γλυκό λόγο σήμερα, ένα τριαντάφυλλο στο χέρι ή στο χαρτί ή στο mail…

1-DSC_1373

Ροδοζάχαρη λοιπόν σήμερα το γλυκό μου. Κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και γλυκό.  Και μόνο το όνομα βγάζει γλύκα και άρωμα! Μοναστηριακό γλυκό,  οι περισσότεροι το πρωτοδοκιμάσαμε σε μοναστήρι. Και δεν είναι μόνο των ελληνικών μοναστηριών. Μια μικρή έρευνα χθες στο διαδίκτυο  με αναζήτηση του όρου  rose petals jam με έβγαλε αμέσως σε συνταγή αρμένικου μοναστηριού στο ιταλικό νησί του San Lazzaro που δημοσιεύει Ιταλίδα foodblogger .

DSC_0868-002

Ανατολίτες οι μοναχοί (Αρμένιοι), ανατολίτικης προέλευσης και το γλυκό τους αφού η χρήση των ρόδων  στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική συνηθίζεται κυρίως σε ασιατικές και ανατολικοευρωπαϊκές  κουζίνες (αν και δεν λείπει και από συνταγές όλου του κόσμου…).  Κάπου είχα διαβάσει ότι στην Κωνσταντινούπολη έφτιαχναν σιρόπι ρόδων  από το 10ο αιώνα, ενώ αποστάγματα ρόδων χρησιμοποιούσαν και στην Αυλή των Μεδίκων.

DSC_0876

Πρόσφατα αγόρασα ένα μπουκάλι σιρόπι τριαντάφυλλου από την Κύπρο, αλλά το ιδιαίτερα έντονο ροζ του παραπέμπει σε χρωστικές. Εκείνο που δεν γνώριζα είναι ότι η τριανταφυλλιά  εμφανίζεται για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό χώρο σε τοιχογραφία στο παλάτι της Κνωσού. Με λίγο ακόμη ψάξιμο βρήκα ότι τα λουλούδια που απεικονίζονται στην περίφημη τοιχογραφία του γαλάζιου πουλιού είναι ίριδες και ρόδα.

image014

Είχα πολλά χρόνια να φτιάξω αυτό το γλυκό και σίγουρα είναι από εκείνα που έχω φτιάξει ελάχιστες φορές. Η πρώτη ύλη βλέπετε είναι δυσεύρετη. Το έφτιαξα πέρυσι αλλά η συνταγή δεν βρήκε τη σειρά της για έγκαιρη δημοσίευση λες και κρατήθηκε επίτηδες για τη σημερινή ταιριαστή μέρα. Έτσι, για να γλυκάνουμε και τις δυσκολίες της…
DSC_0892

Χθες λοιπόν που έψαχνα στοιχεία για τη σημερινή ανάρτηση είδα ότι η  αναλογία ζάχαρης- ροδοπέταλων ποικίλλει από συνταγή σε συνταγή. Είδα από 1:3 ως 1:8! Σε παλιό βιβλίο συνταγών από τη τεράστια συλλογή μου είδα και αναλογία 1:2.  Η δική μου είναι σχεδόν 1:5  όπως διαπίστωσα όταν ζύγισα τα ροδοπέταλά μου(και το σημείωσα πέρυσι στη συνταγή μου).  Στο τετράδιό μου η συνταγή έδινε την αναλογία   κατ’ όγκον (όσα νεροπότηρα ροδοπέταλα καθαρισμένα, τόσα νεροπότηρα ζάχαρη) . Μου έκανε εντύπωση ότι σε ξένα sites δεν γίνεται αναφορά σε ιδιαίτερη ποικιλία τριαντάφυλλων. Τονίζεται  βέβαια το ότι πρέπει να είναι αράντιστα  και βιολογικά. Εμείς θεωρούμε βρώσιμες συγκεκριμένες ποικιλίες όπως τα μαγιάτικα.

glyko triantafyllo

Αρκετά σας κούρασα όμως…

 

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

1)Καλό είναι τα τριαντάφυλλα να μαζευτούν πρωί πρωί. Έτσι έχουν περισσότερο άρωμα.

2)Μπορούμε να δέσουμε το γλυκό σε 2 φάσεις: την πρώτη μέρα το βράζουμε για 15 λεπτά περίπου και τελειώνουμε το δέσιμο μετά από 24 ώρες περίπου.

3)Το γλυκό θεωρείται ελαφρύ υπακτικό.

4)Ταιριάζει  με κρέμες , παγωτά και γιαούρτι.

 

1-DSC_1354

Πληροφορίες από:

http://www.captainspices.gr/encyclopedia/rose.php

http://www.marmaketo.gr/index.php/%CE%AD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D

http://www.emikodavies.com/blog/rose-petal-jam/

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=16558

http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=7921

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο