Vegan/vegetarian

Η βασιλόπιτα με μανταρίνια της μαμάς μου

Η βασιλόπιτα με μανταρίνια της μαμάς μου

Το μανταρίνι κάνει τη διαφορά!

Οι βασιλόπιτες όπως έχω ξαναγράψει δεν θέλω να είναι ένα απλά κέικ. Θέλω να έχουν παραπάνω φροντίδα και υλικά, να είναι αρωματικές και αφράτες, και να τρώγονται μέχρι τελευταίου ψίχουλου! Αυτή εδώ  έχει όλα όσα θέλω!

1-DSC_1130

Εθιμικά  πια την τελευταία εβδομάδα του χρόνου δημοσιεύω μια συνταγή βασιλόπιτας σ’ αυτό το blog. Την φτιάχνω για δοκιμή λίγες μέρες πριν, την απολαμβάνουμε σαν κέικ, και ακολουθεί η δημοσίευση.

1-DSC_1134

Τη μεγαλύτερη απήχηση απ’ όλες μου τις συνταγές την έχει η συνταγή της γιαγιάς μου, ίσως η πιο παραδοσιακή κρητική βασιλόπιτα που έχω, με τα αμέτρητα πορτοκάλια.

1-DSC_1137

Φέτος από πολύ νωρίς είχα προγραμματίσει μια βασιλόπιτα από το πιο παλιό τετράδιο συνταγών της μάνας μου, αυτό που είχε νιόπαντρη. Ήταν μια συνταγή με κρεμόριο, ποιος ξέρει πού την είχε βρει… Δυστυχώς όμως το τετράδιο ξεχάστηκε αλλού όταν αποφάσισα αρχές του μήνα να την φτιάξω έξω από τη “βασική” μου κουζίνα. Την πήρα τηλέφωνο αφού ξέρω ότι σχεδόν όλες τις συνταγές αυτού του τετραδίου τις έχει μεταφέρει στις …νέες εκδόσεις της.

1-DSC_1132

«Μπα» μου λέει, «δεν την έχω. Δεν μου άρεσε και δεν την πέρασα στα επόμενα τετράδια. Μόνο στο πρώτο μου, αυτό που έχεις εσύ υπάρχει. Γιατί δεν κάνεις αυτή που έκανα πριν καθιερώσω την ανεβατή; Την έχεις βάλει;» « Έκανες ποτέ άλλη εκτός της ανεβατή;» «Κι αμέ τι νομίζεις… Όταν δούλευα και είχα το ζόρε μου θαρρείς πως έφτιαχνα ανεβατή; Δεν θυμάσαι πως ερχόμουνα στο σπίτι νύχτα την παραμονή τσι Πρωτοχρονιάς;» Τι μου θύμισε! Πράγματι είχα μια σκληρά εργαζόμενη μάνα που δεν ήθελε όμως να μας λείπει τίποτα , ούτε συμβιβαζόταν να είναι κάποιο από τα κλασικά παραδοσιακά μας γλυκά αγοραστό…

1-DSC_1123

Όλα αυτά τα έσουρε ξεφυλλίζοντας το τετράδιό της για να βρει  την μανταρινένια βασιλόπιτα που σας προτείνω φέτος και που είναι από τις ωραιότερες που έχω φτιάξει.  Αφράτο  κέικ, μοσχομυρισμένο από εσπεριδοειδή, στο οποίο πρόσθεσα αν και δεν αναφέρονται στην αρχική συνταγή λίγα αμύγδαλα και τρίμματα σοκολάτας.

1-DSC_1130

Ακόμη και αν έχετε προγραμματίσει άλλη συνταγή για τη φετινή σας βασιλόπιτα, δοκιμάστε κάποια στιγμή αυτή τη συνταγή σαν κέικ. «Πατάει» στην κλασική κρητική συνταγή με τον άφθονο χυμό εσπεριδοειδούς αλλά είναι μάλλον νεώτερη εκδοχή. Τα υλικά και πάλι ήταν σε ποτήρια, φλιτζάνες και φλιτζανάκια του καφέ και τα μετέτρεψα σε κούπες των 250ml.


1-DSC_1132-002

update 2022: Από την παρασκευή του 2021!

Η βασιλόπιτα με μανταρίνια της μαμάς μου

Η βασιλόπιτα με μανταρίνια της μαμάς μου

 

Παρατηρήσεις

  • «Κράτα μια κουταλιά βούτυρο από το πακέτο για την φόρμα» ήταν η συμβουλή της μάνας μου και έκοψα μια φετούλα με πάχος ½ cm από την άκρη του πακέτου όπως φαίνεται στη φωτογραφία.Έβαλα βούτυρο αγελάδας σε πλάκα.
  • Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα πριν τη φουρνίσουμε ή πριν τη διακοσμήσουμε!
  • Το κονιάκ ήταν «1 φλυτζανάκι του καφέ». Με τα δικά μου, αυτό αντιστοιχεί σε 50ml. Επίσης ο χυμός ήταν μια φλυτζάνα του τσαγιού (εννοείται από τις παλιές)  δηλαδή 200ml.
  • Η μάνα μου λέει ότι όταν δεν είχε εύκαιρα μανταρίνια έβαζε πορτοκάλια, και πολλές φορές ανάμεικτο ξύσμα. Όντως το ξύσμα των μανταρινιών δεν βγαίνει εύκολα αλλά πήρα όσο μπορούσα από τα εύθραυστα μανταρίνια μου. Δεν ήταν του εμπορίου και είχαν λεπτό φλούδι που δεν με διευκόλυνε καθόλου. Έβαλα και λίγο ξύσμα λεμονιού .
  • Η ιδέα της εύκολης διακόσμησης με στένσιλ το προικώον  δισκόπανο,  δεν είναι δική μου.  Την είδα κάπου στον παγκόσμιο ιστό, όπου ευρέως κυκλοφορεί (οπότε είναι αδύνατον να βρεθεί ο αρχικός εμπνευστής ) και μου άρεσε πολύ. Εύκολη και ωραία διακόσμηση και διαφορετική αφού από δισκόπανα έχει ο καθένας τα δικά του…
  • Οι βασιλόπιτες των προηγούμενων  χρόνων και με ιδέες διακόσμησης είναι εδώ (τα link είναι στο έτος) .
  • 2012  η παραδοσιακή
  • 2013 η ανεβατή (με μαγιά) 
  • 2014 σαν γλύκισμα!
  • 2015 αρωματισμένη με ανθόνερο

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο