Vegan/vegetarian

Μεθυσμένα σοκολατάκια με δαμάσκηνα

Μεθυσμένα σοκολατάκια με δαμάσκηνα

Γλυκές, μεθυστικές μπουκιές! 

Αυτό το κομμάτι του διαγωνισμού με τα αφιερώματα στους προορισμούς Aegean, δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να περιλαμβάνει τον πιο σημαντικό  μου προορισμό  τα τελευταία χρόνια, την Αθήνα!  Για μένα η Αθήνα είναι αυτό που λέω «αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται στην Κρήτη, η άλλη μισή στην Αθήνα βρίσκεται».

1-DSC_0918

Αφού εκεί μένουν κάποια από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα, και ειδικά το μικρό μου αγγελούδι -η εγγονούλα μου-  δεν μπορεί παρά να είναι ένας προορισμός που αν είχα την ευχέρεια θα ήθελα να τον επισκέπτομαι κάθε εβδομάδα… Μπορεί κάποιοι να λένε ότι δεν την αντέχουν πια  και  ότι οι ρυθμοί της είναι εξουθενωτικοί , όμως όλοι οι «εκτός»  την αγαπούμε και την  καμαρώνουμε για την ιστορία της, για τα μνημεία της , για τα θέατρα και τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις  αλλά και για την αγορά της  και τις βόλτες στα καλά της γαστρονομικά στέκια!

1-DSC_0913

Τα πρώτα σοκολατάκια που έφτιαχνε στο σπίτι η μητέρα μου ήταν την δεκαετία του 1960 με την σοκολάτα από τα πασχαλιάτικα ζωάκια. Ήταν εκείνα τα υπέροχα βραχάκια ή ανώμαλα με τα πολλά αμύγδαλα (κάποια στιγμή πρέπει να βάλω κι αυτή τη συνταγή εδώ).

1-DSC_0933

Αργότερα μια φίλη της έφτιαχνε τα σοκολατάκια με καρύδι και καθιερώθηκε για χρόνια και στο σπίτι μας. Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια της και η συνταγή με τα σοκολατάκια με δαμάσκηνο. Συχνότερα τα τελευταία χρόνια φτιάχνω τα βελούδινα σοκολατάκια που είναι πιο εύκολα, αλλά αυτά εδώ είναι ίσως τα καλύτερά μου!

1-DSC_0934-001

Συνήθως αυτές τις συνταγές  – αστικές θα τις χαρακτήριζα- τις έφερναν στην ενδοχώρα  φίλοι που  είχαν εγκατασταθεί σε πόλεις. Αυτή εδώ λοιπόν στην αρχική της μορφή (γιατί η εκδοχή που δημοσιεύω έχει την δική μου παρέμβαση) μας την είχε δώσει «Αθηναία» θεία  πριν από πολλά πολλά χρόνια.

1-DSC_0931

Παρατηρήσεις

1)Συνήθως σ’ αυτά τα σοκολατάκια βάζω κάποιο εσπεριδοειδές φρουί γλασέ (νεράντζι, πορτοκάλι, πράσινο νεραντζάκι). Αυτή τη φορά λόγω των ημερών έβαλα ζαχαρωμένο τζίντζερ και τους πήγαινε πάρα πολύ.

2)Μου αρέσει να πασπαλίζω τα σοκολατάκια μου με κακάο. Επειδή δεν  έχω την ευχέρεια και τις τεχνικές των επαγγελματιών για να έχουν καλύτερη εμφάνιση, νομίζω ότι το πασπάλισμα με κακάο ή τρούφα σοκολάτας τα κάνει πιο όμορφα. Τούτα εδώ όμως και χωρίς το πασπάλισμα είναι ωραιότατα και γυαλιστερά!

3)Βάζω κονιάκ 3 αστέρων. Αν προτιμάτε μεγαλύτερη αίσθηση του αλκοόλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερων αστέρων.

4)Προτιμώ να περισσεύει  σοκολάτα παρά να πέσει λίγη. Έτσι, τα απομεινάρια της κατσαρόλας τα “μαζεύω” ρίχνοντας ψιλοκομμένα καρύδια και φρούτα και βγάζοντάς τα σαν βραχάκια…

1-sokolatakia4

5) Και η ανάρτηση αυτή που συνδύασα με την Αθήνα,  ένα ακόμη  προορισμό της Aegean,  είναι στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στα  FoodBlogAwards2015 που διοργανώνει το BHMAgourmet. Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards15/candidates/Besttraditionalrecipies/article/?aid=716856

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, απόλαυσα τον διαγωνισμό και τα «καλά λόγια»  που είχαν για μένα οι αναγνώστες και οι  φίλοι του blog. Σας ευχαριστώ όλους πολύ!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο