Vegan/vegetarian

Πορτοκαλοσαλάτα ala Crète

Πορτοκαλοσαλάτα ala Crète

Οι πορτοκαλοσαλάτες είναι ένα από τα πιάτα που έχω κατατάξει  ανάμεσα στα gourmet της παραδοσιακής μας κουζίνας. Είναι τόσο λεπτή η γεύση τους , τόσο ευφάνταστος ο συνδυασμός  των υλικών τους και τόσο όμορφη η εμφάνισή τους που μπορούν να σταθούν σε οποιοδήποτε τραπέζι όσο επίσημο κι αν είναι.

DSC_0283

Κι όμως δεν τις έχουν επινοήσει μεγάλοι σεφ. Είναι πιάτα παραδοσιακά πιάτα της Σικελίας, της Τοσκάνης και της Ελλάδας. Στη χώρα μας συνηθίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο , τα Επτάνησα  και σε κάποιες περιοχές της Κρήτης.

DSC_0300

Πολλές οι παραλλαγές και οι κατά τόπους προσθήκες. Φινόκιο, ελιές, κοκκινοπίπερο, ρόκα, ξύδια είναι κάποια από τα υλικά που συνδυάζονται στις απανταχού πορτοκαλοσαλάτες. Σταθερά σε όλες τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο! Πιο διάσημες ελληνικές πορτοκαλοσαλάτες είναι η της Κέρκυρας (γι αυτό πολλά συνταγολόγια την αναφέρουν ως κερκυραϊκή πορτοκαλοσαλάτα) και η μανιάτικη με τις ελιές.

DSC_0289

Επειδή ήταν καιρός πια να «πάω» και   σ’ ένα δυτικό προορισμό Aegean, επέλεξα την Κέρκυρα πρώτη πρώτη για το γαστρονομικό μου ταξίδι στη Δυτική Ελλάδα. Δεν έχω πάει ποτέ στην Κέρκυρα. Την έχω στο μυαλό μου ως ένα κοσμοπολίτικο νησί ,  με υψηλή κουλτούρα (ιδιαίτερα  μεγάλος ο αριθμός των Κερκυραίων  καλλιτεχνών σε όλους τους τομείς της τέχνης) , με βενετσιάνικο άρωμα και ευρωπαϊκό αέρα.

DSC_0285

Είναι το νησί της πριγκίπισσας Σίσσυ , της Ρένας Βλαχοπούλου και …των γαμήλιων ταξιδιών των εύπορων συμπατριωτών μου τις δεκαετίες του 60 και του 70. Όταν ήμουν παιδάκι οι πλούσιοι κρητικοί έκαναν τα γαμήλια ταξίδια τους στην Κέρκυρα και τη Ρόδο. Ήταν βλέπετε τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά . Μετά, άρχισε η μόδα του εξωτερικού…

 Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AD%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1
Πηγή: εδώ

Στην άκρη του μυαλού υπάρχει πάντα η επιθυμία να ζήσω ένα Πάσχα στην Κέρκυρα. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία. Ως τότε χαζεύω σε καρτ ποστάλ και σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, έντυπους και διαδικτυακούς, τις αμέτρητες ομορφιές της.

DSC_0303

Γαστρονομικά η Κέρκυρα όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα είναι από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς. Μπουρδέτο, παστιτσάδα, σοφρίτο, σαβόρια, φιγαδέλια και άλλα . Εμφανείς βενετσιάνικες επιρροές και στα ονόματα και στις γεύσεις. Λικεράκια και γλυκά ακόμη πιο διάσημα. Κουμ κουάτ, συκομαΐδες, εξαιρετικά φρουί γλασέ διάφορων εσπεριδοειδών, μάντολες και μαντολάτα , πασταφρόλλες,  πουτίγκες και κολομπίνες.

DSC_0291

Μια πορτοκαλοσατάτα λοιπόν κερκυραϊκής επιρροής που με τις δικές μου επεμβάσεις δικαιολογεί την προσθήκη ala Crète, είναι η σημερινή συνταγή. Την έχω φτιάξει αρκετές φορές με διάφορες  προσθαφαιρέσεις υλικών. Η σημερινή είναι πιο εορταστική και θα μπορούσε να συνοδεύσει οποιοδήποτε ψητό κρέας. Λόγω των υπέροχων χρωμάτων των υλικών της  προτείνεται και για τα τραπέζια των εορτών που περιμένουμε. Αν παραλείψουμε το απάκι μπορούμε να την απολαύσουμε και σε περιόδους νηστείας.

DSC_0302

Παρατηρήσεις

  • Σ’ αυτή τη σαλάτα δεν βάζω πολλές πρασινάδες. Δεν θέλω να καλυφθεί ο πρωτότυπος συνδυασμός του πορτοκαλιού με το κρεμμύδι. Επίσης δεν βάζω ξύδι. Ούτε καν βαλσάμικο. Αφήστε που δεν θέλω να χαλάσω τα χρώματά της… Αν το πορτοκάλι είναι πολύ γλυκό, βάζω ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού  στο ντρέσινγκ.
  • Καλό είναι να κόψουμε τα πορτοκάλια και τα κρεμμύδια 1-2 ώρες πριν να φτιάξουμε τη σαλάτα. Τον χυμό που θα αφήσουν τα πορτοκάλια θα τον χρησιμοποιήσουμε στο ντρέσινγκ . Τα κρεμμύδια χάνουν λίγη από τη σπιρτάδα τους αν μείνουν αλατισμένα για λίγο. Εκτός αν μας αρέσουν …σπιρτόζικα!
  • Είχα δοκιμάσει στο παρελθόν ξηρούς καρπούς, κάπαρη, κουκουνάρι (και άλλα που δεν θυμάμαι τώρα) σ’ αυτή τη σαλάτα αλλά την προτιμώ χωρίς αυτές τις προσθήκες. Η ιταλική εκδοχή με το φινόκιο μου αρέσει, αλλά δεν βρίσκω πάντα φινόκιο . Η εναλλακτική του δικού μας μάραθου είναι πολύ βαριά και σκεπάζει όλα τα άλλα.
  • Το κρητικό “άρωμα” στη δική μου πορτοκαλοσαλάτα το δίνουν βέβαια οι παπούλες, η κριθαροκουλούρα και το απάκι! Της πηγαίνουν όλα πάρα πολύ, αλλά αν σας λείπει κάποιο απ’ όλα, παραλείψετέ το ή αντικαταστείσετέ το με άλλο σχετικό υλικό. Οι παπούλες που απ’ ότι ξέρω υπάρχουν και στα Επτάνησα, μπορούν να αντικατασταθούν από την πιπεράτη ρόκα και το απάκι από άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας. Αν δεν μας βρίσκεται καμιά πρασινάδα, μπορούμε να ψιλοκόψουμε το πράσινο τμήμα από 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια για να της δώσουμε χρώμα.
  • Και η ανάρτηση αυτή που συνδύασα με την Κέρκυρα,  ένα υπέροχο  προορισμό της Aegean είναι στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στα  FoodBlogAwards2015 που διοργανώνει το BHMAgourmet. Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards15/candidates/Besttraditionalrecipies/article/?aid=716856

Καλή μας εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο