Γλυκά

Κουραμπιεδάκια μπουκιάς, τα κατάλευκα!

Κουραμπιεδάκια μπουκιάς, τα κατάλευκα!

Οι πρώτοι κουραμπιέδες κάθε χρόνο στο πατρικό μου φτιάχνονταν του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Είχαμε βλέπετε εορτάζοντα στο σπίτι μας. Τι πιο ταιριαστό για τις γιορτές του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη από κουραμπιέδες; Ακόμη τους φτιάχνει η μάνα μου κάθε χρόνο για το γιο της. Έτσι λίγο πριν την νηστεία των Χριστουγέννων –όσο την τηρούμε πια- συνηθίζω κι εγώ να φτιάχνω κουραμπιέδες.

DSC_1342

Έχω μάλιστα  καθιερώσει να φτιάχνω κάποιους διαφορετικούς από τους κλασικούς οικογενειακούς κουραμπιέδες , να δοκιμάζω καινούριες συνταγές. Τα Χριστούγεννα βλέπετε, θέλω πάντα τους δικούς μας με την κανέλα, και το αμύγδαλο με το φλούδι. Η γεύση της μνήμης μου είναι πολύ δυνατή , δεν μπορώ να ξεφύγω από κάποια πράγματα…

DSC_1316

Η περυσινή  συνταγή δοκιμής κουραμπιέδων που προσαρμόστηκε στα δικά μου μέτρα φέτος που τους ξανάφτιαξα θυμίζει αρκετά τους καβαλιώτικους κουραμπιέδες. Στην Καβάλα πήγα όταν ήμουν φοιτήτρια κι από τότε δεν ξανααξιώθηκα, παρόλο που ζει εκεί μια από τις πιο καλές και αγαπημένες μου φίλες  (ξέρω ότι με διαβάζεις Τ. και σου στέλνω τα φιλιά μας).

DSC_1346

Υπέροχο ταξίδι, ρομαντικές  αναμνήσεις, νιάτα…  Μου είχε φανεί τόσο όμορφη τότε έλεγα ότι ήταν μια από τις πόλεις στις οποίες θα μπορούσα να ζήσω για όλη μου τη ζωή. Πώς αγαπάμε τελικά ένα τόπο όταν τον συνδέουμε με όμορφες στιγμές!  Ελπίζω να έχω κάποτε την ευκαιρία να την ξαναεπισκεφτώ.

DSC_1312

Σχεδιάζοντας  τους προορισμούς της Aegean που θα προβάλλω στις αναρτήσεις μου,η Καβάλα ήταν από τους πρώτους που σκέφτηκα. Τι  καλύτερο δε από τους διάσημους κουραμπιέδες  για να συνδυαστεί ο προορισμός «Καβάλα» με τις μέρες που έρχονται; Όταν τους πρωτοδοκίμασα τότε, στο ταξίδι μας, θυμάμαι ότι μου είχε κάνει εντύπωση η έλλειψη κανέλας και η λευκότητά τους . Αυτές ήταν κυρίως οι διαφορές  τους από τους δικούς μας τους «μελαχρινούς» στο εσωτερικό τους κουραμπιέδες.

DSC_1329

Δεν ξέρω βέβαια την  αυθεντική συνταγή , αλλά από μια διαδικτυακή περιήγηση κατέληξα ότι αυτό που τους κάνει ιδιαίτερους είναι το καλό βούτυρο και το αμύγδαλο. Όχι τόσο πολύ αναλογικά όσο στους κρητικούς (οι δικοί μας είναι όσο βούτυρο- τόσο αμύγδαλο!) αλλά αρκετό ώστε να είναι αισθητό και σαν άρωμα και σαν γεύση. Επίσης οι περισσότερες λένε για αμύγδαλο με τη φλούδα αλλά εγώ τους θυμάμαι ολόλευκους και έτσι τους έφτιαξα με βάση μια πολύ σχετική συνταγή που μου δόθηκε πέρυσι.

DSC_1320

Έκανα τις δικές μου παρεμβάσεις και ιδού οι δικοί μου κρητικοί κουραμπιέδες που μου θύμισαν εκείνους της Καβάλας. Όσοι τους δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν και αν και ήταν σε μέγεθος μπουκιάς για ευνόητους λόγους,  δεν στάθηκαν σε ένα. Δοκίμασαν τουλάχιστον τρεις. Ο στόχος μετριασμού των θερμίδων απέτυχε!

DSC_1345

Παρατηρήσεις

1)Αυτή τη συνταγή την πρωτοδοκίμασα πέρυσι. Μου την έδωσε μια φίλη μου κρητικιά (όχι καβαλιώτισσα) και περιείχε ανθόνερο και μέσα στη ζύμη και στο πασπάλισμα. Δεν είχα βάλει μέσα στη ζύμη και το παρέλειψα από τους μισούς στο πασπάλισμα. Οι χωρίς ανθόνερο μου θύμισαν έντονα τους καβαλιώτικους που φυσικά έχω δοκιμάσει και μετά από το ταξίδι στην Καβάλα γιατί πλέον κυκλοφορούν σε πολλές πόλεις.

2)Η συνταγή όπως μου δόθηκε περιείχε στακοβούτυρο αλλά επειδή η γεύση του είναι ιδιαίτερα έντονη, έβαλα μόνο μια γεμάτη κουταλιά στη συνολική ποσότητα βουτύρου και συμπλήρωσα με λιωμένο πρόβειο του εμπορίου και αγελαδινό σε πλάκα.Η ρακή επίσης μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο λευκό ποτό χωρίς χαρακτηριστικό άρωμα (βότκα, τζιν κλπ).

3)Είναι απαραίτητο να ψήσουμε αυτούς τους κουραμπιέδες σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία για να μείνουν λευκοί.

4) Έφτιαξα 85 κουραμπιεδάκια- μπουκίτσες και πέρυσι και φέτος. Υποθέτω ότι θα γίνονται γύρω στους 45 κανονικοί. Αν τους φτιάξουμε μεγαλύτερους θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το ψήσιμό τους. Με προσοχή όμως. Και πάντα το δεύτερο ταψί ψήνεται γρηγορότερα γιατί ο φούρνος είναι καλοθερμασμένος και έχει πυρώσει.

Καλή εβδομάδα! Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες (χθες και σήμερα).

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο