Vegan/vegetarian

Λουκούμια σε φύλλο κρούστας: εύκολο κέρασμα με 3 υλικά!

Λουκούμια σε φύλλο κρούστας: εύκολο κέρασμα με 3 υλικά!

Μοναστηριακή συνταγή!

Η ανάρτηση αυτή έπρεπε να γίνει την περίοδο της Σαρακοστής αλλά αναβλήθηκε λόγω «φόρτου εργασίας». Επειδή όμως τα γλυκάκια αυτά τρώγονται  όλο το καλοκαίρι  και συνοδεύουν ευχάριστα ένα ελληνικό (και όχι μόνο…) καφέ ή απλά ένα ποτήρι δροσερό νερό, είπα να μην την αναβάλλω για την επόμενη νηστεία. Άλλωστε ένα ελαφρύ γλυκάκι είναι πάντα ευπρόσδεκτο ακόμη και από εκείνους που προσέχουν θερμίδες και λιπαρά.
Λουκούμια σε φύλλο κρούστας: εύκολο κέρασμα με 3 υλικά!
Είχαμε δοκιμάσει αυτό το γλυκό ως τρατάρισμα σε κάποιο μοναστήρι πριν από πολλά χρόνια. Δεν χρειάστηκε καν να ζητήσω συνταγή . Ήταν προφανής! Δεν ξέρω αν την είχαν επινοήσει οι καλόγριες γιατί εκ των υστέρων έμαθα ότι την έκαναν και παλιές νοικοκυρές, πάντως η ιδέα μου άρεσε και την έγραψα στο τετράδιό μου σαν μοναστηριακή.
Λουκούμια σε φύλλο κρούστας: εύκολο κέρασμα με 3 υλικά!
Τα λουκουμάκια «ντυμένα» με τραγανό φύλλο, αναβαθμίζονται σαν κέρασμα . Μια νηστίσιμη και πιο ελαφριά εναλλακτική του
μπισκοτολούκουμου  θα λέγαμε, ή μια άλλη εκδοχή για τα «κουραμπιεδάκια»  με λουκούμι.
Οι ποσότητες που θα γράψω είναι ενδεικτικές.  Από κάθε φύλλο βγάζουμε 3 γλυκάκια άλλα αρκεί να πολλαπλασιάσουμε επί 3 τα φύλλα μας για να βρούμε πόσα λουκουμάκια θα χρειαστούμε.  Εγώ πρόσφατα χρησιμοποίησα 5-6 φύλλα που είχαν περισσέψει από γλυκά μπουρεκάκια με μυζήθρα και έφτιαξα τα γλυκάκια μου. Την Μεγαλοβδομάδα όμως είχα φτιάξει ένα ολόκληρο πακέτο φύλλου.
Λουκούμια σε φύλλο κρούστας: εύκολο κέρασμα με 3 υλικά!

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπουκίτσες λουκουμιών. Θα βάζουμε 2-3 σε κάθε κομμάτι φύλλου.

2) Συνηθίζω να κάνω τα γλυκάκια με 2-3 διαφορετικές γεύσεις λουκουμιών και δίνω διαφορετικό σχήμα σε κάθε γεύση. Έτσι π.χ. τα πουράκια είχαν λουκούμια με γεύση περγαμόντο, τα μπουρεκάκια με γεύση τριαντάφυλλο και τα τριγωνάκια με γεύση μαστίχα.

3)Αν τα λουκούμια έχουν άρωμα τριαντάφυλλο ταιριάζει τέλεια το ράντισμα με ροδόνερο και αν έχουν άρωμα περγαμόντο ή λεμόνι ταιριάζει το ανθόνερο περισσότερο. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε σκόνη βανίλιας ή μαστίχας στην αχνοζάχαρη. Της φωτογραφίας ήταν σε διάφορες γεύσεις και δεν τα ράντισα όλα (είχα μόνο ανθόνερο και ράντισα μόνο εκείνα τα λουκούμια περγαμόντο).

4)Συνηθίζω μαζί με τα λουκουμάκια  να τυλίγω στο φύλλο και μισό σπασμένο καρύδι ή άλλους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς. Δεν είχα σπασμένα αυτή τη φορά και το παρέλειψα. Αν έχετε εύκαιρα, δοκιμάστε τα κι έτσι. Ακόμη πιο αναβαθμισμένα λουκουμάκια!

 

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο