Vegan/vegetarian

Σιροπιαστή ταχινόπιτα με σιμιγδάλι (αλάδωτη)

Σιροπιαστή ταχινόπιτα με σιμιγδάλι (αλάδωτη)

Ένα νηστίσιμο ραβανί!

Η εβδομάδα της νηστείας από αύριο. Ακόμη και όσοι δεν νηστεύουν την υπόλοιπη Σαρακοστή την Μεγάλη εβδομάδα κόβουν τουλάχιστον το κρέας. Άλλοι από θρησκευτικότητα, άλλοι ως αποτοξίνωση, κι  άλλοι επειδή με τη στέρησή  του ενισχύουν την απόλαυση της κρεατοφαγίας του Πάσχα.
Σιροπιαστή ταχινόπιτα με σιμιγδάλι (αλάδωτη)
Και τα γλυκά λοιπόν της Μεγαλοβδομάδας είναι νηστίσιμα αλλά μερικές φορές τόσο νόστιμα που τα φτιάχνουμε και άλλες μέρες. Λουκουμάκια, γλυκά του κουταλιού, παστέλια  και καραμέλες
καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό, αλλά δεν χορταίνουν.
Σιροπιαστή ταχινόπιτα με σιμιγδάλι (αλάδωτη)
Και επειδή οι συνεπείς της νηστείας νηστεύουν τις περισσότερες φορές ακόμη και το ελαιόλαδο οπότε ούτε το
φαγητό  είναι αρκετό για να χορτάσουν, χρειάζονται κάτι πιο χορταστικό.
Η σημερινή ταχινόπιτα  τις έχει τις θερμίδες της αλλά είναι τόσο υγιεινή κατά τα άλλα που οι τύψεις των θερμίδων μετριάζονται. Είναι τόσο νόστιμη που την απολαμβάνουμε και σε μέρες που δεν νηστεύουμε. Σωστή ποσότητα σιροπιού, που δεν στάζει αλλά ποτίζει την πίτα μας, αρώματα εσπεριδοειδών  και ταχίνι που αντικαθιστά κάθε άλλη λιπαρή ουσία , μας δίνουν ένα ελαφρύ γλύκισμα για όλες τις μέρες την Μεγάλης Εβδομάδας, ακόμη και για εκείνες που θα νηστέψουμε το λάδι.
Σιροπιαστή ταχινόπιτα με σιμιγδάλι (αλάδωτη)
Το γλυκό προέκυψε πέρυσι τέτοιες μέρες, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσω άλλες συνταγές ταχινόπιτας που είχα με σταφίδες , καρύδια, κανέλες και λοιπά. Ήθελα να ξεφεύγει λίγο από  την κλασική τύπου κέικ συνταγή.  Ήθελα σιρόπι, ήθελα ξύσματα εσπεριδοειδών, ήθελα ένα νηστίσιμο ραβανί! Ανακάτεψα συνταγές και όπως έχω πια την εμπειρία στην αναλογία υγρών –στερεών υλικών,   κατέληξα στις παρακάτω ποσότητες.
Σιροπιαστή ταχινόπιτα με σιμιγδάλι (αλάδωτη)
Την έχω φτιάξει κι άλλες φορές από τότε γιατί όπως λέω παραπάνω είναι πολύ νόστιμη και όπως δεν έχει αυγά και βούτυρο είναι σαφώς πιο υγιεινή. Ας μη ξεχνάμε ακόμη  ότι το ταχίνι χαρακτηρίζεται  super food!
Σιροπιαστή ταχινόπιτα με σιμιγδάλι (αλάδωτη)
Καλή Μεγαλοβδομάδα!

Παρατηρήσεις

1)Αλείφουμε τη φόρμα με ελαιόλαδο ή ταχίνι (ανάλογα με το «βαθμό» της νηστείας μας…) και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι . Τινάζουμε να φύγει το περίσσιο.

2)Έχω κάνει αυτήν την πίτα με ταχίνι με γεύση πορτοκαλιού και χυμό πορτοκάλι του εμπορίου, το καλοκαίρι. Ωραία, αλλά όχι όσο με τα φρέσκα!

3)Συνήθως  τα ¾ του χυμού που χρησιμοποιώ στην συνταγή αποτελούνται από το χυμό ενός  ζουμερού λεμονιού (αφαιρώ 1 κουταλιά που βάζω  στο σιρόπι) και συμπληρώνω με χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο