Πιο εύκολο, το ίδιο νόστιμο!
Υλικά
1 κιλό μανταρίνια
1 κιλό ζάχαρη
2 κούπες νερό ( 500 ml )
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν και μετράμε 5-7 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Τα σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές. Την τρίτη φορά αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσει αρκετά η φλούδα. Τα αποσύρουμε από το μάτι, τα σουρώνουμε και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Από ένα μανταρίνι αφαιρούμε λίγη φλούδα εκεί κοντά από το κοτσανάκι και δοκιμάζουμε αν έχει γλυκάνει εντελώς. Αν όχι, το γλυκαίνουμε κι άλλο αλλάζοντας το νερό που το σκεπάζει κάθε 2-3 ώρες. Αποσύρουμε τα μανταρίνια από το νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Αφαιρούμε το μέρος που φυτρώνει το κοτσάνι (και το …αντιδιαμετρικό) και κόβουμε τα μανταρίνια στα δύο έτσι ώστε να μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια . Αν είναι μεγάλα, τα ξανακόβουμε. Δηλαδή από κάθε μανταρίνι βγάζουμε 2 ή 4 κομμάτια . Φροντίζουμε να μη χάνεται ο χυμός που προκύπτει.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του μανταρινιού. Προσθέτουμε και το χυμό που έχει προκύψει από το κόψιμο, προσέχοντας να μη πέσουν και κουκούτσια στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει το γλυκό μας και μαζεύουμε τους αφρούς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βράζουμε το γλυκό για 10-15 λεπτά, το τραβάμε από το μάτι και το αφήνουμε να μείνει για ένα 24ωρο. Το ξαναβράζουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τελειώνουμε το δέσιμό του.
Το δοκιμάζουμε όπως περιγράφεται στις γενικές οδηγίες ή μετρώντας με ένα θερμόμετρο σιροπιού τη θερμοκρασία . Είναι έτοιμο στους 105-106 βαθμούς. Σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε να κρυώσουν.
Παρατηρήσεις
1)Διαλέγουμε φρέσκα μανταρίνια με φλούδα που να είναι κολλημένη στη σάρκα και όχι από εκείνα που είναι φουσκωτά . Επίσης πρέπει η λευκή μεμβράνη να είναι λεπτή. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι πολύ χοντρές αυτές οι μεμβράνες και δεν μας κάνουν για
γλυκό είτε ολόκληρο είτε κομμένο. Κατάλληλες βέβαια είναι και οι κλημεντίνες!
2)Αν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλο άρωμα στο γλυκό μας – εγώ στα εσπεριδοειδή δεν βάζω συνήθως – πιο κατάλληλη κατά τη γνώμη μου είναι η βανίλια.
3)Όπως έχω ξαναγράψει στα άλλα γλυκά που θέλουν ξεπίκρισμα, αυτό γίνεται ΠΑΝΤΑ πριν να μπουν στο σιρόπι. Μετά το βούτηγμα στο σιρόπι, ούτε μαλακώνουν, ούτε ξεπικρίζουν!
4)Αντί χυμό λεμονιού μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά γλυκόζη αν την συνηθίζουμε στα γλυκά μας.Καλημέρα!
Ονειρεμένο σου έγινε………..εδώ που ζω αυτά τα μανταρίνια τα λένε <> και μου αρέσουν πολύ σαν χυμός ή και στο φαγητό. Μανταρινάκι με ελληνικό καφέ και καλή παρέα ………….είναι ξεχωριστή ιδέα!!!
Αυτό τον καιρό υπάρχει στην αγορά μια ποικιλία Νόβα αν θυμάμαι καλά. Τα μεγάλα σε μέγεθος είναι ότι πιο άνοστο έχω φάει τα πιο μικρά είναι και νόστιμα και αρωματικά και χωρίς κουκούτσι, αλλά εγώ δεν είμαι σε θέση να ασχοληθώ μαζί τους, θα αρκεστώ στα πρώτα που έφτιαξα ολόκληρο.
Ωραία ιδέα για τα έχοντα κουκούτσι.
Φέτος η μανταρινιά μας δεν μπορείς να φανταστείς πόσα μανταρίνια μας έδωσε.
Πεντανόστιμα, αλλά με κουκούτσια!
Έφτιαξα πρώτη φορά μαρμελάδα μανταρίνι, που έγινε καταπληκτική, μοίρασα πολλά μανταρίνια και μαρμελάδες και πάλι μου έχουν περισσέψει ένα σωρό.
Ετοιμάζομαι για το γλυκάκι σου λοιπόν!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Λαχταριστό το γλυκό και ιδιέτερο ειδικά με μανταρίνια!